Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Trzęsie podczas ruszania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie Trzęsie podczas ruszania

Witam
    Po dłuższym postoju (nocka) podczas ruszania wystepują wibracje które przenoszą się na karoserie i elementy wnętrza. Jak cofam bez dodawania gazu to praktycznie nic nie czuć ale jak ruszam z 1 i powoli puszczam sprzęgło bez dodawania gazu to potrafi pod koniec (zakres działania pedału sprzegła) ostro zatelepać budą. Zauważyłem że dzieje sie to tylko po nocy i musi byc temp. poniżej 10 stopni. Gdy podczas ruszania dodam więcej gazu tak np. 1500 obr/min to wibrację są prawie nie odczuwalne a wszystko ustepuje gdy silnik rozgrzeje sie tak do 60 stopni. Silnik pracuje idealnie. Ma przejechane 148tyś i jest świeżo po wymianie rozrządu (wszystko zrobione w ASO). Moje pytanie brzmi:
    Czy to wina poduszek silnika lub skrzyni (tylko czemu po rozgrzaniu ustepuje), czy może sprzęgło mam do wymiany? jeżeli chodzi o sprzęgło to biegi wchodzą idealnie. Wyszukiwarki użyłem ale większość przypadków dotyczy silnika diesla lub uszkodzonej dwumasy.
    Pzdr

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Nemiks
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

Mam podobnie :p prawdopodobnie wina poduszek ael jeszcze nie miałęm kiedy się za to wziąć ...;/ jak byś wymienil i ustało to daj znać a co do rozgrzania to chyba daltego ze gumy w poduszkach czy co tam jest zaczynaja sie ruszac i moze miekna czy cos takeigo mi sie wydaje .. ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Dejf
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.9 120 KM

Domyślnie

Cytat Napisał esco1982 Zobacz post
    Witam
    Po dłuższym postoju (nocka) podczas ruszania wystepują wibracje które przenoszą się na karoserie i elementy wnętrza. Jak cofam bez dodawania gazu to praktycznie nic nie czuć ale jak ruszam z 1 i powoli puszczam sprzęgło bez dodawania gazu to potrafi pod koniec (zakres działania pedału sprzegła) ostro zatelepać budą. Zauważyłem że dzieje sie to tylko po nocy i musi byc temp. poniżej 10 stopni. Gdy podczas ruszania dodam więcej gazu tak np. 1500 obr/min to wibrację są prawie nie odczuwalne a wszystko ustepuje gdy silnik rozgrzeje sie tak do 60 stopni. Silnik pracuje idealnie. Ma przejechane 148tyś i jest świeżo po wymianie rozrządu (wszystko zrobione w ASO). Moje pytanie brzmi:
    Czy to wina poduszek silnika lub skrzyni (tylko czemu po rozgrzaniu ustepuje), czy może sprzęgło mam do wymiany? jeżeli chodzi o sprzęgło to biegi wchodzą idealnie. Wyszukiwarki użyłem ale większość przypadków dotyczy silnika diesla lub uszkodzonej dwumasy.
    Pzdr
    Wina może leżeć również w sprzęgle w tarczach lub docisku ale bez rozebrania skrzyni można gdybać

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Dzięki panowie za szybką odpowiedź, jak ustalę przyczynę to dam znać, napewno zacznę od sprawdzenia poduszek bo to łatwiej samemu ogarnąć. No i ta teoria z rozgrzana gumą (czyli robi się bardziej elastyczna) może być prawdziwa. A może ktoś się orientuję która poduszka w TS pada najszybciej?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Cytat Napisał esco1982 Zobacz post
    Dzięki panowie za szybką odpowiedź, jak ustalę przyczynę to dam znać, napewno zacznę od sprawdzenia poduszek bo to łatwiej samemu ogarnąć. No i ta teoria z rozgrzana gumą (czyli robi się bardziej elastyczna) może być prawdziwa. A może ktoś się orientuję która poduszka w TS pada najszybciej?
    Mam podobne objawy od jakiegoś czasu i na pewno do wymiany mam poduszki m.in. poduszkę skrzyni bo przy jeździe gdy puszczam gaz i dodaje widać jak rusza mi się lewarek od biegów do przodu i tyłu. Inne poduszki tez już się poddają łatwo. Zresztą wbij sobie jedynkę na postoju stan przed autem podnieś klapę i ruszaj autem przód tył i obserwuj gdzie Ci bardziej odchyla się silnik i przypatrz się poduszkom od góry i dołu jak masz kanał. Sprzęgło tez będzie już winne u mnie. Także czeka mnie jeszcze zabawa z tymi rzeczami
    Ostatnio edytowane przez Looney ; 07-05-2015 o 21:33

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

A więc czekam Panowie aż coś z tym poradzicie i dacie znać co pomogło

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Powiem Wam że zaczyna mnie to trochę irytować bo muszę ruszać jakbym się dopiero uczył jezdźić. I narazie musi bella poczekać na ewentualną wymianę poduszek czy sprzęgła bo tydzień temu zostawiłem w ASO 2400zł za wymianę rozrządu. Looney dzięki za rade z tym sprawdzaniem poduszek, dzisiaj popatrzę bo wczoraj wymieniałem termostat i tylko wzrokowo mogłem ocenić stan tych poduszek które widziałem.
    P.S. A ile Panowie macie przebiegu w swoich autach jeżeli to nie jest tajemnicą?
    Ostatnio edytowane przez esco1982 ; 08-05-2015 o 10:13

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

nie ma tajemnicy moja staruszka ma 124800 dziś minie uu ale jak czytam ile dałeś za rozrząd to sporo ja dawałem tylko za części a wymiana u ojca na warsztacie czasem myślę gdyby nie warsztat mojego ojca byłoby krucho z kasą

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nemiks Zobacz post
    nie ma tajemnicy moja staruszka ma 124800 dziś minie uu ale jak czytam ile dałeś za rozrząd to sporo ja dawałem tylko za części a wymiana u ojca na warsztacie czasem myślę gdyby nie warsztat mojego ojca byłoby krucho z kasą
    Ogólnie robie przy samochodzie wszystko sam jak np. termostat wczoraj (84zł + 35zł płyn taniej niż w mojej porzedniej 146) ale jeżeli chodzi o rozrząd w tym silniku to wolałem nie ryzykować. 2400zł wyszlo bo sam wariator 1000zł kosztował, za robocizne wzieli w 440zł więc myślę że nie jest to wygórowana cena jak na ASO (no i mam 2lata gwarancji na części i robocizne).
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

Fakt jeśli do tego dochodzi wariat to nie drogo i gwarancja ale wg mnie nie potrzebna bo nie słyszałem żeby coś się działo po wymianie rozrządu :p