Albo przeciwmgłowe)
ale nie o spalanie chodzi . Policz sobie pobór mocy ledów -kilka Watt a całego oświetlenia auta -mijania 110W ,postoje 10W (przód) , tylne 20W, oświetlenie tablicy i wszystko co świeci w aucie to kolejne kilkadziesiąt W. Teraz pomyśl o oszczędnosci aku , alternatora ,żarówek (o ksenonach nie wspomnę) , o tym ,że całe lato w lampach przednich panuje temperatura ,ktòra przyczynia się do szybszego ich zużycia ,cała instalacja elektryczna jest cały rok wysilona. Mnie najmniej w tym paliwo interesuje![]()
Mnie głównie obchodzi oszczędność zarnikow xenonow , soczewki itp. Myślałem o module zapietym pod przeciw mglowe, ale w końcu padło na Led.
Korzystając z chwili wolnego i faktu, że moduł obniżający napięcie na długich leżał mi w garażu postanowiłem toto założyć. Działa przednio, kosztowało niewiele. Mam taki z dwoma opcjami- 40% albo 30%. Generalnie cały moduł wygląda jak robota polskiego majsterkowicza ale działa.
Wszystko się ładnie zmieściło w skrzynce bezpieczników pod maską, jedyny kabel jaki trzeba było przeciągać to podpięcie pod światła mijania- tutaj sygnał idzie bezpośrednio z bodykompa do lamp dlatego też wgryzłem się w kabel przed wtyczką reflektora. Pozostałe sygnały (+ na stałe, + po stacyjce i wyjścia na światła długie) są dostępne w skrzynce pod maską. Jakby ktoś szukał przewodów na długie światła to w elearn jest błąd- nie idą indywidualnie z kostki na reflektory (osobno lewa i prawa strona, jak sugeruje elearn) lecz jednym przewodem, czarno- szarym. Ileż ja się naszukałem tego drugiego, szarego przewodu na prawą lampę zamin sprawdziłem czy przypadkiem nie są podłączone razem..
Jak ktos nie ma ksenonow to moze uzyc swiatel mijania i beda zewnetrzneOpcja jak dla mnie lepsza od diod i halogenow. W moim przypadku nawet jesli bede musial swiecic drogowymi. Modul na allegro to jakies 120 zl, podpiwecie bardzo proste i zrobi kazdy w 30 minut.
Bardzo pomocne. Mam jednak pytanie czemu wybrales podpiecie pod mijania a nie szukales pozycyjnych? Nie swieca Ci swiatla dzienne (drogowe) na pozycyjnych jak bys zostawil?
Rozumiem, ze wszystkie kable znalazles w jednym miejscu i nie musiales ciagnac kabli az pod reflektory? byloby super, latwo i mega estetycznie, zadnych zbednych widocznych kabli![]()
Ostatnio edytowane przez szaq ; 17-05-2015 o 10:10
Bardzo pomocne. Mam jednak pytanie czemu wybrales podpiecie pod mijania a nie szukales pozycyjnych? Nie swieca Ci swiatla dzienne (drogowe) na pozycyjnych jak bys zostawil?
Rozumiem, ze wszystkie kable znalazles w jednym miejscu i nie musiales ciagnac kabli az pod reflektory? byloby super, latwo i mega estetycznie, zadnych zbednych widocznych kabli![]()
Podpiąłem tak bo... bezmyślnie podłączałem tak jak było na schemacie modułu. Ale masz rację- zmienię to przy najbliższej okazji. Kabel i tak mam dociągnięty do wtyczki reflektora więc tylko go przepnę ze świateł mijania na postojowe. Co do okablowania to jedyne co widać to około 2 cm kabla do reflektora, na przejściu między fabrycznymi peszlami. Cały ten kabel- puszka bezpieczników pod maską- reflektor lewy to około 30 cm..
Tak jak pisałem- wszelkie potrzebne sygnały mamy w tej puszce oprócz nieszczęsnego sygnału załączenia świateł i masy- tę wziąłem ze śruby mocującej całą puszkę.