Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Otwieranie klapy bagażnika, uszkodzony mechanizm?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm, 150KM

Lightbulb Otwieranie klapy bagażnika, uszkodzony mechanizm?

Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość, bowiem jest to mój pierwszy post

Po zakupie Alfy zauważyłem że coś nie działa z manualnym otwieraniem klapy bagażnika. Jestem laikiem na razie w tej marce i nie wiem jak działa mechanizm (o ile w ogóle taki jest) otwierania klapy który znajduję się pod logo Alfy. Klapa otwiera się z kluczyka i przycisku na podsufitce natomiast nie mam pojęcia jak otworzyć klapę ręcznie z zewnątrz. Czy jest w ogóle taka możliwość? Jeśli tak to co trzeba naprawić żeby bagażnik otworzyć ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Masz kolego wersje bez mikrostyku, znajdziesz na forum temat jak samemu wymienić na znaczek z mikrostykiem, jeżeli wyżej wymienione opcje otwierania Cie nie satysfakcjonują.
    Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

W wersji sprzed faceliftingu bagażnik można otworzyć na 3 sposoby:
    - guzik w lampce podsufitki,
    - kluczyk elektroniczny,
    - linka do awaryjnego otwierania bagażnika przy lewych tylnych drzwiach (często schowana jest pod kanapą).

Wersje poliftowe:
    - emblemat na klapie,
    - klucz elektroniczny,
    - linka awaryjnego otwierania.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm, 150KM

Domyślnie

Heh Ciekawe. Pierwszy raz zdarza mi się spotkać samochód którego bagażnika nie idzie otworzyć bez kluczyka czy przycisku na podsufitce No więc skoro bagażnik jedynie w ten sposób można otworzyć to czy jest jakiś patent na to żeby już po otwarciu bardziej go odbijało do góry, albo w ogóle do samej góry udźwignęło klapę. Może jakieś sprężynki do siłowników? Inne siłowniki? Co polecacie?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

W SW sie da, poszukaj na forum. W sedanie jak narazie nikt nie opatentował takich rzeczy.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

W sedanie są takie jakby korki odbijające. Ponoć ktoś kiedyś jakieś miał mocniejsze i dłuższe- na tym polega myk. Nawet na tym forum próbowali z mocniejszymi siłownikami, żeby w ogóle się samo otwierało po naciśnięciu guzika. Chyba polegli...

Generalnie lipa rzeczywiście bo o ile latem nie ma problemu, o tyle zimą na zderzaku jest śnieg/lód i nie idzie odworzyć normalnie bagażnika (a już nie wspomne, że mniej się klapa uchyla bo zimno).
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond