1.9 JTDM na przestrzeni ostatnich 10000 km średnio 6,4.
Na trasie, przy prędkości 90-80km/h schodzisz minimalnie poniżej 5. ( bez DPFu )
1.9 JTDM na przestrzeni ostatnich 10000 km średnio 6,4.
Na trasie, przy prędkości 90-80km/h schodzisz minimalnie poniżej 5. ( bez DPFu )
średnia prękość 73km/h
czas podróży 53minuty
dystans i spalanie widać na zdjęciu
Wyjazd z miasta, wieczór, mały ruch, w miarę pusto, droga krajowa
Jak to sie wam udaje zejść poniżej 6 litrów, u mnie trasa na spokojnie to 6.5 a normalnie to 8 i nawet i lepiej. Opony swoje też tez robią, ja mam 225/45/19, i nizej nie da da rady chyba że z gorki i na luźie.
A da się
Ja wczoraj z 50km trasy z włączoną klimą miałem 4,7 l/100km. Tylko że jazda była dość męcząco wolna, w porywach do 90km/h.
Normalnie, na tej trasie, bez szaleństw większych, mam 5,3-5,7 l/100km. Chyba że DPF się zacznie wypalać to nawet 1,5l +.
Z kolei jazda po Krakowie, w tym w ścisłym centrum to średnio 9-10,5 l/100km.
Auto bez klap, z zaślepionym egr-em i dość często wypalającym się DPF-em (średnia wypaleń bodajże 300km). Standardowe 150KM z 1.9.
Ciekawostka, przez kilka miesięcy użytkowania tylko raz nie sprawdziło mi się spalanie wg kompa z tym z dystrybutora (ale to wina lewych wskazań na stacji, o dziwo markowej). Z reguły odchył to max 0,2 l/100km z całego zbiornika.
Auto na 17-stkach, 225/50.
Phi, moja pali 2 l/100 km (jak hamuję przy dojazdach do świateł).
ten profil 45 z pewnością nie pomaga Ci w ecodrivingu
Ja mam 225/40/19 i z powodzeniem schodzę poniżej 6,0l/100km, ale oczywiście jest to wówczas styl emerycki...
Ostatnio miałem akurat możliwość sprawdzenia spalania przy takim "toczeniu się" i wyszło 5,4 l/100km. Nie pamiętam średniej prędkości i dystansu, ale wynik niezły
Żeby miało to sens to podaję:
159 1.9 16V 190KM, -dpf.
Pozdrawiam.
Rafał
Niny nie ma duzej różnicy między 40 a 45 ale stoi wyżej i jest lepszy komfort na naszych Polskich drogach. To było dla mnie główny kryterium w wyborze opon, no i przystepna cena.
A z tym ecodrivingiem to sam wiesz jak jest, to sie nie da tak jechać na dłuższą metę. Może po chipie tez mi zejdzie troche spalanie.
Pozdrawiam
Się przebijacie jeden z drugim tym spalaniem...
Mi przeważnie w trasie pali 8l, i nie jest to 2.4Kupili fajne auta, jeżdżą jak dziady i jeszcze się tym chwalą.
Moja Bella 2.4 Q4 -dpf -egr -klapy z wiruskiem na 235HP na trasie Bystrzyca Kł --> Białystok --> Bystrzyca Kł wg kompa 7,9l przy prędkościach 80 - 220 (średnia prędkość z całej trasy ok 1400 km wyniosła 118 km/h) jazda w koło komina 9l