Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 127

Temat: Alfa Romeo 159-piękny samochód, ale czy rzeczywiście warto?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

To i ja się jeszcze pochwale. Mam skórę na fotelach. To moja pierwsza skóra. W poprzednich wozach zawsze welur, wielu ją odradzało bo niby gorąco w lecie. Nie dałem się przekonać i nie żałuje. Skóra to czysty prestiż. A poważnie to łatwiej ją utrzymać w czystości. Radio mam zwykłe bez nawigacji, ale za to klimę dwu strefową. Jest to bardzo przydatne, o ile wieziemy malkontentów z tyłu. Tempomat jest i działa, co prawda użyłem go dwa razy, ale zawsze. Kierownica funkcyjna to rewelacja, jak mogę to zawsze z niej steruje czym się da. Fotele nie są ogrzewane, ale to nic, bo w lecie skóra jak się nagrzeje to przez cała zimę trzyma. A tak serio to najbardziej trzeba zwrócić uwagę na stan wozu przy zakupie. Tak jak Martii napisał, naprawa po kolei rzeczy niesprawnych drenuje portfel bez litości. Ale co zrobić. W 159 pchać gotówkę warto. Tyle ode mnie. A zapomniałem brak u mnie czujników cofania, ubolewam nad tym bo widok w lusterkach tylnej części jest dość ograniczony. Jak dla mnie oczywiście. Jak bym miał kupić drugi raz, to bym je chciał. Ale wszystko ma drugie dno. Brak czujników uczy nas jeździć samochodem. Warto korzystać póki czas, bo za zapewne 20 lat do samochodu będzie się wsiadać i mówić do jakiegoś okienka gdzie chcemy jechać. Komputer pojedzie za nas przepisową prędkością. I już nie będzie trzeba umieć kierować nic a nic. Ech, zero przyjemności... Panie dziejku.
    Ostatnio edytowane przez Moyset ; 02-06-2015 o 20:50 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 ???

Domyślnie

Ja w must have mam czujniki tył, kierownica wielofunkcyjna, tempomat, dwustrefowa klima...
    skóry fajna rzecz rzeczywiście, szczególnie czerwone

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Ja mam półskóry. Chyba najlepsza opcja. W lecie nie siadasz na rozgrzaną skórę, nie przyklejasz się do niej, bo siedzisz na materiale, a dalej masz walory estetyczne i ten wspomniany prestiż (ale je chyba montowali tylko przez ostatni rok czy dwa lata). Blue&Me przydatne, nie ma problemów wtedy żeby legalnie rozmawiać przez telefon i dobrze działą. Nagłośnienie Bose też fajna sprawa, ale chyba najbardziej się cieszę z kiery i panelu środkowego z wersji Ti. Kierownica jest genialna i super się nią steruje autem A deska w tej czerni jest po prostu przepiękna (w połączeniu z dwukolorowym wnętrzem - beżowo-czarne). Czujniki parkowania czy tempomat to zawsze można dołożyć, raczej tanim kosztem.

Co do ksenonów. Tam jest 6 spryskiwaczy, do tego zbiornik na płyn ma pojemność jakieś 2,5-3 litra i nie ma kontrolki o niskim poziomie płynu. No masakra
    Ostatnio edytowane przez darkghost ; 02-06-2015 o 22:19

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post

Co do ksenonów. Tam jest 6 spryskiwaczy, do tego zbiornik na płyn ma pojemność jakieś 2,5-3 litra i nie ma kontrolki o niskim poziomie płynu. No masakra
    A to ciekawe bo u mnie do zbiornika spokojnie wchodzi 5 litrowa bańka płynu i jeszcze zostaje miejsca, a jak mam mało płynu to zapala mi się kontrolka Jedynie co się zgodzę to to że przy xenonie i 8 spryskiwaczach strasznie pożera płyn. U siebie mam światła do jazdy dziennej więc to mi też pozwala zaoszczędzić sporo płyn.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lukash Zobacz post
    A to ciekawe bo u mnie do zbiornika spokojnie wchodzi 5 litrowa bańka płynu i jeszcze zostaje miejsca, a jak mam mało płynu to zapala mi się kontrolka Jedynie co się zgodzę to to że przy xenonie i 8 spryskiwaczach strasznie pożera płyn. U siebie mam światła do jazdy dziennej więc to mi też pozwala zaoszczędzić sporo płynu.
    A jeśli chodzi o "must have" z wyposażenia to przede wszystkim... xenon, kierownica multifunkcyjna, skóra, blue&me, lusterko fotochromatyczne, czujniki cofania z tyłu, mam też czujniki z przodu ale bez tych myślę że mógł bym się obyć

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Ja żałuje ,ze niemam " czujników cofania z tyłu"

Mieszka w
    Radomsko
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Ja żałuje ,ze niemam " czujników cofania z tyłu"
    wiem że się czepiasz mnie, ale nie bardzo wiedziałem jak nazwać te z przodu więc rozdzieliłem to na czujniki cofania z przodu i z tyłu

- - - Updated - - -

wiem... można się też czepić że w sumie to napisałem że cofam do przodu

Jest:

Była:

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    6 litrów ;-)
    Wystarczy jak delikatnie pociagniesz za manetke od spryskiwaczy, delikatnie ale zarazem szybko. Takie krótkie szarpnięcie;-) To spryska szyby ale nie rusza ksenony. Jeśli już chcemy zaoszczędzić płyn;-)

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał lukash Zobacz post
    wiem że się czepiasz mnie, ale nie bardzo wiedziałem jak nazwać te z przodu więc rozdzieliłem to na czujniki cofania z przodu i z tyłu

- - - Updated - - -

wiem... można się też czepić że w sumie to napisałem że cofam do przodu
    czepiam sie ale z humorem

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Must have to przede wszystkim reflektory xenonowe. Szczególnie w 159, gdzie zwykłe halogeny są słabe.
    Druga sprawa: czujniki parkowania przód i tył – oba się przydają, póki ich nie miałem to nie doceniałem.

Za przereklamowane uważam za to:
    – multifunkcyjna kierownica: w 159 radio ma duże wygodne przyciski, a na kierownicy są one niewygodne i nieprecyzyjne, mogliby się lepiej postarać
    – czujnik deszczu: w 159 się nie udał, w innych markach dużo lepiej to działa
    – lusterko fotochromatyczne: znów to samo, w 159 działa za wolno w porównania do innych aut

PS. Odnośnie B&M – u mnie jest dołożony zestaw Nokii i polecam każdemu dołożenie tego typu zestawu jeśli się nie ma B&M. Dlatego B&M nie dodaje do listy must have, bo dość tanio można go zastąpić, a rynek jest dość ubogi w auta z B&M.

Mieszka w
    Radomsko
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post

Za przereklamowane uważam za to:
    – lusterko fotochromatyczne: znów to samo, w 159 działa za wolno w porównania do innych aut
    Tu się z Tobą nie zgodzę. U mnie działa bardzo dobrze (szczególnie w trasie) i jest to rzecz która spodobała mi się najbardziej zaraz po zakupie 159, no może na równi z xenonami, które rewelacyjnie oświetlają drogę.

Miałem jakiś czas temu taką sytuację że jechałem sobie moją 159 w nocy i wpadłem na pomysł że jeszcze nie testowałem moich długich świateł. Co prawda jechał przede mną jakiś samochód, ale był na tyle daleko że byłem pewien że go nie oślepię. Jak się okazało chyba się myliłem bo jak go dogoniłem to dał mi się wyprzedzić i wtedy on mi zaświecił długimi, ale mi się włączyło lusterko i jakoś mnie te jego światła nie ruszyły

Jest:

Była: