Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Uniwersalny Komputer Pokładowy REVELTRONICS w JTD

Użytkownik Świeżak Avatar esati
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Julka QV

Domyślnie

Tak jak Suzumushi napisał ceny komputerów są u nich na stronie, są różne wersje, w pierwszym poście opisałem tą najtańszą, teraz mam tą najdroższą. Oprócz komputera dokupiłem czujnik ciśnienia oleju (~60zł), czujnik temperatury oleju (~20zł), adaptery/redukcje gwintów (18zł/szt.) aby to powkręcać w fabryczną podstawę filtra oleju. Czujnik ciśnienia doładowania jest fabrycznie w aucie, tak samo czujnik temperatury silnika więc tutaj wystarczyło się tylko podłączyć.

Komputer ma wejścia analogowe (wersja tańsza ma 3, droższa 7) które można konfigurować przez USB, więc wydaje mi się że obsłuży wszystkie czujniki rezystancyjne i napięciowe. Jeżeli chodzi o pomiar temperatur to jednak polecam czujniki cyfrowe, a nie takie jak fabrycznie montuje się w autach (NTC). Cyfrowe są dokładniejsze i możemy je podłączyć max 4szt. bez wykorzystywania wejść analogowych - jedyne ograniczenie to zakres max 125C ale w większości przypadków wystarczy również na temperaturę oleju. W jtd 16v przy autostradowej prędkości (może trochę większej) olej mi nie przekracza 92-93C przy zewnętrznych 25C (przy spokojnej jeździe ma około 75C), ale ja mam fabryczną chłodnicę oleju.
    Ostatnio edytowane przez esati ; 07-06-2015 o 09:16

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Suzumuschi ma nadzieje na 4xEGT tanio suzumuschi kontaktuj się z Qukim http://www.racingforum.pl/Wielokanao...T-t118766.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Suzumushi
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155Q4, 147GTA, Giulietta QV, Giulia Q, Ducati STF V4S

Domyślnie

nie no bez jaj,
    znam czujniki daglasa DS i w egt to by się pięknie zjarało
    myślałem bardziej o temperaturze powietrza, zewnętrzna, przed i za IC, boost, cisnienie oleju
    dodatkowo jeżeli to to obsluguje czujniki analogowe a wejscia sa programowalne, to powinno teoretycznie obsluzyc termopary...

a o egt..... dzięki za linka

Użytkownik Świeżak Avatar esati
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Julka QV

Domyślnie

o EGT pytałem producenta i na chwilę obecną nie mają kompleksowego rozwiązania ale ma się pojawić w przyszłości. W programie można niby wybrać na wejściu czujnik EGT ale bezpośrednio termopary-K to nie obsługuje, tylko musi być wejście w zakresie 0-5V czyli pewnie jakaś termopara od razu z przetwornikiem, a tego nigdzie nie znalazłem.

Od początku myślę o podobnej konfiguracji, tyle że jeszcze IC nie wymieniłem na większy więc jeszcze nie podłączyłem tych temperatur. Z drugiej strony dobrze by było je wcześniej podłączyć aby zobaczyć jaką robotę robi większy IC.