jarek1986 ale czujnik zewnętrzny tak? wewnętrzny czyściłem.
jarek1986 ale czujnik zewnętrzny tak? wewnętrzny czyściłem.
Nie rozumiem problemu.
Pod lusterkiem zewnętrznym prawym jest czujnik, którego obudowa sama w sobie jest też "klapką" otworu w obudowie lusterka. Wystarczy podważyć śrubokrętem, jest nawet miejsce do tego, i czujnik wychodzi. Tutaj widać -> http://www.evoczesci.pl/environment/...01b3dcb6de.jpg
Wyciągnąć lekko przewody i jest złączka plastikowa, wystarczy odpiąć i czujnik mamy w ręku. Trzeba go wysuszyć, sprawdzić np miernikiem jego rezystancję czy ma przejście czy nie jest uszkodzony, i po temacie.
Jeśli ma przejście, ma rezystancję, a zamontowany w aucie nie pokazuje nic - wniosek jest jeden, przerwa w jego obwodzie po stronie auta. Więc należy sprawdzić przewody i połączenia, najlepiej i najpewniej miernikiem.
Czujka temperatury zewnętrznej to nic innego jak termistor NTC -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Termistor do kupienia w każdym elektronicznym za zeta. Jest on zatopiony w zagłębieniu, w "bolcu", obudowy po to, żeby nie zalewała go woda. Z czasem ten wypełniacz traci szczelność i na sam czujnik naleci trochę wody, przez co możliwość poprawnego odczytania temperatury jest niemożliwa bo woda inaczej odbiera ciepło. Jeśli osuszenie na kaloryferze/słońcu nic nie daje, wtedy można zastanowić się nad wymianą. Jeśli się faktycznie uszkodził, to wystarczy kupić taki tani w elektronicznym, ułożyć go w bolcu obudowy i zalać odpowiednim materiałem chociażby gluegun'em zakleić, żeby nie dostawała się tam woda.
Tak ten zewnętrzny
Maciaba ale czujnik jest razem z tą klapką, nie da się tego rozdzielić to jak mam wymontować stary? A z tymi przewodami to jak wyciągnąć? Wystarczy ciągnąć za kable i wyjdzie?![]()
A jesteś pewny, że jest uszkodzony? Weź go najpierw na stół i podepnij jakiś miernik i sprawdź jego rezystancję. Wtedy będziemy myśleć. Wtyczka jest bardzo blisko i wystarczy lekko wyciągnąć kabel żeby pojawiła się w zasięgu wzroku. Naprawdę nie ma tam wielkiej filozofii. Wyciągnij go najpierw i zabierz do domu.