Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [156] Demontaż zagłówków

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    156

Domyślnie [156] Demontaż zagłówków

Kupiłem sobie pokrowce, bo starła mi się tapicerka i ciekawi mnie na tym etapie parę spraw: jak zdemontować przednie zagłówki w Alfie 156? Z tyłu demontuje się bez problemu, bo jest do tego przycisk, ale z przodu już nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Przeczytałem temat: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...zaglowkow.html ale niestety bez pozytywnego skutku. W instrukcji też nie znalazłem odpowiedzi.

Poza tym mam jeszcze pytanie odnośnie tylnych siedzeń: nie chcę ich wyrwać z zawiasów - czy jest jakiś bezpieczny sposób na zamontowanie pokrowców haczykami?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Przednie zagłówki musisz odbezpieczyć od wewnątrz i dopiero po tym zabiegu wyjdą. Ręka w oparcie i odbezpiecz je od środka :-)

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

W tamtym temacie jest wszystko nic więcej dodać się nie da.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał ArturR_1975 Zobacz post
    Przednie zagłówki musisz odbezpieczyć od wewnątrz i dopiero po tym zabiegu wyjdą. Ręka w oparcie i odbezpiecz je od środka :-)
    Mógłbyś trochę bardziej rozwinąć myśl? Gdzie dokładnie mam odbezpieczyć to w oparciu i jak tam się dostać? Zastanawiam się powoli czy nie rozerwać pokrowców przy zagłówkach i po zamontowaniu porządnie je zszyć z powrotem...

Pozostaje jeszcze kwestia tylnych siedzeń - jest jakiś bezpieczny sposób żeby się dostać za nie?

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Oparcie jest z dołu zamknięte na plastikowy długi zaczep, musisz ten zaczep otworzyć, dłubanina, ale się da. Zabezpieczenia (druty) są w prowadnicach zagłówków :-) Rozrywanie to druciarstwo!!!

Kwestia kanapy: cztery śruby i masz całą kanapę luźną!! Oparcie wysuwasz do góry. Ot cała filozofia ;-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Taśalfa
    Mieszka w
    Zakopane
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2000r

Domyślnie

witam.Ostatnio kupiłem pokrowce i sie wkurwi...łem na te zagłówki przednie, efekt? rozciałem zalozyłem zszyłem i ok
    Tył? ja wyciagnałem z zaczepów i zahaczyłem haczykami
    drazni mnie ta blacha miedzy kanapa a bagaznikiem...nie mogli zrobic jak w wiekszosci aut ramki tylko i przejscia do bagaznika?! :/
    pozdro

Auto
    156

Domyślnie

Oparcie jest z dołu zamknięte na plastikowy długi zaczep, musisz ten zaczep otworzyć, dłubanina, ale się da. Zabezpieczenia (druty) są w prowadnicach zagłówków :-) Rozrywanie to druciarstwo!!!

Kwestia kanapy: cztery śruby i masz całą kanapę luźną!! Oparcie wysuwasz do góry. Ot cała filozofia ;-)
    Dzięki bardzo za pomoc! Dałbyś tylko jeszcze znać gdzie znajdę te śruby od kanapy?

Co do zagłówków, to nie wydaje mi się, żebym znalazł ten zaczep, ale na pewno się postaram

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto

Domyślnie

Śruby siedziska są wkręcane pionowo na wysokości piszczeli na przodzie, znajdziesz łatwo. Oparcie kanapy jest przykręcone do podłogi. Śruby widoczne dopiero po zdemontowaniu siedziska.

Jak rozepniesz od spodu oparcie to rękę wkładaj od tyłu fotela. U góry w prowadnicach jest osadzony zagłówek i każda w/w prowadnica jest zabezpieczona profilowanymi drutami.

Auto
    156

Domyślnie

Śruby siedziska są wkręcane pionowo na wysokości piszczeli na przodzie, znajdziesz łatwo. Oparcie kanapy jest przykręcone do podłogi. Śruby widoczne dopiero po zdemontowaniu siedziska.

Jak rozepniesz od spodu oparcie to rękę wkładaj od tyłu fotela. U góry w prowadnicach jest osadzony zagłówek i każda w/w prowadnica jest zabezpieczona profilowanymi drutami.
    Z zagłówkami sobie poradziłem, ale te druty o których wspomniałeś raczej już nie wrócą na swoje miejsce, bo założenie ich z powrotem graniczyłoby chyba z cudem W każdym razie wielkie dzięki Artur za pomoc!

Mam teraz problem z kanapą - wszędzie czytałem, że wystarczy zdemontować dwie śruby o których wspominałeś, ale siedzisko nie chce wyjść z miejsca. Mam wrażenie jakby coś je "trzymało" od przy oparciu. Siedzisko mogę swobodnie podnieść do góry i zamontować pokrowiec, ale problem z tym, że nie dojdę już do oparcia, bo nie da się siedziska wyjąć.

Auto
    156

Domyślnie

Ogarnąłem już - przy oparciu są zaczepy, które trzeba odmocować ciągnąc siedzisko w górę i w przód