Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: odrapane fele

Pingwin
    Gość

Domyślnie odrapane fele

jako ze wiosna idzie, trzeba wyklepać wgniecenia ale i alufele doprowadzić do stanu moje są troszkę, gdzieniegdzie poharatane. Wymagają podmalowania. W sumie każde malowanko na srebrno bedzie lepsze niż te zdrapania i odpadnięcia ale może... jak najszybciej i najprościej zamalować ubytki na felach? Z podkładem czy bez? jaka farba?

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

jeżeli masz ubytki samego lakieru to pomaluj, całą powierzchnię zmatuj tak by wyrównać całą powierzchnię felgi papier nie za gruby 180-220, następnie szpachlówką pokryj cała felgę (2 warstwy) to zmatuj papierkiem aż uzyskasz gładką jednolitą powierzchnię papier 400 wzwyż. kolejna rzecz to farba. ja użyłem normalnej takiej jaka mi się podobała pokryłem 2 razy i do tego 2 razy położony bezbarwny lakier dla utwardzenia powierzchni.
    zawsze też możesz dac do piaskowania ale to już koszty, kolega płacił dwa lata temu 50 za sztukę.
    możesz dać taka felgę po piaskowaniu do pomalowania proszkowego.
    jeśli masz gdzie to pomaluj samemu i będzie dobrze.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

ViP Ogier Avatar grzesiek87
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    147, 159 i Giulietta

Domyślnie

ja oddałem moje felgi do zakładu. Łącznie zapłaciłem 350 zł. W tym było:
    -mycie chemiczne (zamiast piaskowania)
    -uzupełnianie ubytków (zaspawanie)
    -malowanie
    -i jedna była do lekkiego prostowania

I teraz wyglądają naprawde jak nowe.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

witam. hmm.. po co całą felgę pokrywać szpachlówką ?? zmatuj całą felgę (papier nie mniejszy jak 180) jeżeli są ubytki na feldze (zadrapania, wyszczerbienia) to szpachluj tylko tam gdzie one są(możliwe że głębsze ubytki będziesz szpachlował 2,3 razy), jeździj gołą ręką po szpachlowanych miejscach i wyczuwaj nierówności wszystko musi być gładkie jednolita powierzchnia, trochę monotonna robota ale efekt końcowy wynagradza poświęcony czas i bolącą rękę od szlifowania , malowanie, kup trochę farby akrylowej (niech w sklepie ci obliczą ile wyjdzie na 4 fele) trochę droga ale dobrze kryje po prostu są dobre nie polecam nic z niższych półek, na to lakier Akryl (Clar). Teraz tak felgi maluj najlepiej po 2 szt pomaluj jedną następnie 2 jak pomalujesz 2 zalej pistolet clarem i wracaj do 1 felgi pomaluj ją clarem(lakierem) i później 2 felgę pomaluj (i to samo z 2 kompletem felg). Dlatego że Lakier Akrylowy (clar) najlepiej będzie trzymał jak go położysz na świeżą nie utwardzoną warstwę farby nawierzchniowej wtedy wszystko ci dobrze zwiąże i lakier nie będzie po 2 miesiącach odpadał, łuszczył się, zrób dobrze a długo będziesz zadowolony.

Pozdrawiam życzę miłej pracy.

ps.(nie wydawaj pieniędzy na renowacje felg, warsztaty sporo cię skasują po za tym odje... to na szybkiego tzw.Fucha lato wytrzymają a po lecie lakier odejdzie )
    oczywiscie to tylko moje zdanie ale trochę o tym wiem.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

a jaka musi być ta szpachlówka jakaś specjalna do aluminium

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał mat3l Zobacz post
    ps.(nie wydawaj pieniędzy na renowacje felg, warsztaty sporo cię skasują po za tym odje... to na szybkiego tzw.Fucha lato wytrzymają a po lecie lakier odejdzie )
    oczywiscie to tylko moje zdanie ale trochę o tym wiem.
    witam.
    moje (od Astry - do Alfy szukam) co prawda nie miały głębokich wżerów ale miały rysy od zahaczenia o krawężnik.
    Zawiozłem do piaskowania i malowania proszkowego - na czarny mat wcześniej były srebrne, a za wszystkie 4 sztuki zapłaciłem 150zł.
    W załączniku zdjęcie poglądowe.
    pozdro
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

Witam co do szpachlówek polecam firmy NOVOL. np:
    - Allegro

- Allegro
    do felg wybrał bym coś z tego. Szpachlówkę z włókien szklanych na trochę większe powierzchnie, typu nadkola itp więc jej nie kupuj tu na takie mniejsze ubytki zadrapania to ci bezproblemowo wystarczy.
    Acha i jeszcze jedno przed malowaniem nie zapominaj o odtłuszczeniu całej przygotowanej pod malowanie powierzchni.(benzyna ekstrakcyjna, albo coś innego do odtłuszczania)

krzyzie felgi pomalowane na matowo więc za wiele pracy w nich nie było prosta robota(tania), gdybyś się postarał tak samo byś to zrobił i zapewne mniej pieniędzy stracił.
    ale potrzeba chęci, czasu hehe. Pozdrawiam

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

proponowałbym szpachlówkę ale natryskową. szybciej i łatwiej się to kładzie
    allegro

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał mat3l Zobacz post
    krzyzie felgi pomalowane na matowo więc za wiele pracy w nich nie było prosta robota(tania), gdybyś się postarał tak samo byś to zrobił i zapewne mniej pieniędzy stracił.
    ale potrzeba chęci, czasu hehe. Pozdrawiam
    Witam
    jak zawoziłem to kolor nie miał dla nich znaczenia. Poza tym wydaje mi się, że jest to trwalsze jak sam bym to pomalował.
    No i na koniec zostaje ostatnio totalny brak czasu, ostatnio to ja nawet nie mam czasu sterownika do centralnego w Alfie zamontować - kupiony jakiś miesiąc temu.
    A że Alfą jeździ głównie moja to troszkę już narzeka, że musi odkluczać kluczykim szczególnie jak wczoraj zamki przymroziło .

A wracając do felg myśle, że jak sam bym to zrobił to zadowolenie byłoby podwójne.
    pozdro
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie hmm.. dziwne po co szpachlówka natryskowa do lekkich zadrapań na felgach ?? następnie czy stosowałeś już tą szpachlówkę?? wiesz ile to musi schnąć ?? jaki w tym sens ??
    1-Strata czasu
    2-Strata pieniędzy
    3-więcej roboty
    wystarczy że kupi szpachlówkę którą mu napisałem wcześniej, w pudełeczku 200g powinno wystarczyć chyba że felgi są w tragicznym stanie to by musiał ze 2 pudełka kupić.
    apropo cinas1980 napisałeś szybciej się to kładzie, nie zgadzam się z tobą czas schnięcia to mniej więcej 2 godzin gdzie podane prze zemnie szpachlówki wysychają już po 5do10min,nie wiesz jak jest z kryciem tej szpachlówki jak to będzie widoczne może kilka razy będzie trzeba psikać, to wszystko z mojej strony odradzam szpachlę natryskową (do felg).
    Oczywiście to jest tylko moje zdanie trochę doświadczenia zdobyłem w tych sprawach więc swoje wiem ale możecie się ze mną nie zgodzić.
    myślę ze już wszystko wiesz żeby doprowadzić swoje felgi do stanu (nówki).
    Pozdrawiam życzę miłej pracy i wspaniałego efektu końcowego