Wczoraj mi wywalilo blad p2108. Po skasowaniu nie ma bledu. Musze pojezdzic i zobaczyc co bedzie. Czyszczenie mnie czeka chyba.
Wczoraj mi wywalilo blad p2108. Po skasowaniu nie ma bledu. Musze pojezdzic i zobaczyc co bedzie. Czyszczenie mnie czeka chyba.
Koledzy, to czyszczenie pomaga niestety tylko na chwilę. Miesiąc dwa i znowu to samo.
Błąd wam zniknął bo wyczyściliście zbierający się tam olej. Ale on pojawi się niestety ponownie. Już to przerabiałem u siebie. Dałem przepustnicę do zregenerowania i mam spokój.
Nawet gość poszedł na to, że wysłał mi zregenerowaną( naprawdę wyglądała jak nowa) i a ja odesłałem swoją.Więc naprawa to godzina roboty razem z czyszczeniem EGR. Rok gwarancji. Zakłada podobno simering na oś przepustnicy i wymienia całą elektronikę.
U mnie oleju było naprawdę niewiele a i tak błąd wyskakiwał. Raz wyczyściłem tak jak Wy, ale jak się pojawił ponownie to już mi się nie chciało bawić w to ponownie skoro to tylko poprawa na krótką metę.
Trzeba przede wszystkim usunąć przyczynę dostawania się oleju na elektronikę. Podobno można to też samemu zrobić jak ktoś ma ochotę na zabawę. Dołożenie simeringu na ośkę to chyba nie aż taki kłopot.
I jeszcze jedno. Warto przed tym zabiegiem zaopatrzyć się w nową uszczelkę przepustnicy. Tam jest metalowa w zasadzie jednorazowa. Ja niestety nie miałem i założyłem starą. Przy ponownym czyszczeniu zaworu EGR muszę założyć nową. Tym razem kupiłem sobie odpowiedni kryngieryt, żeby zrobić sobie taką niejednorazową.
A i jeszcze jedno. U mnie ten błąd się pojawił przy przebiegu około 95tkm ale auto ma już 10 lat. Trochę byłem zdegustowany ze tylko tyle to wytrzymuje. Regenerator mnie uspokoił, bo trafiają do niego już insignie 5 letnie z przebiegiem 70tkm i nieszczelną przepustnicą.
Ostatnio edytowane przez syfon ; 14-06-2015 o 11:40
Też mnie ten błąd czasami dopada - pomaga zgaszenie i uruchomienie silnika. Ale tak się zastanawiam: a może wymienić przepustnice? Orientuje się ktoś ile to kosztuje, nowa przepustnica do 2.4 JTDM?
Nie kupuj nowej. To chyba niepotrzebny wydatek. Za regenerację dałem jak pamiętam coś około 250zł. I mam lepszą niż nowa, bo oryginalne są tak zrobione, że i tak po czasie padną. Nie mają uszczelnienia ośki przepustnicy. A że celowo jest ona obrócona pionowo w dół, to po czasie zaczyna puszczać olej, który zalewa sterującą nią elektronikę.
nowa, oryginalna pewnie coś około 800- 1000zł.
Ostatnio edytowane przez syfon ; 14-06-2015 o 16:38
A gdzie to da zregenerować?
Na allegro jest parę zakładów które sprzedają swoją usługę. Ja dałem do firmy specelektro.
Dzięki. Poszukam na allegro.
Jakbym miał taką rzekomo uwaloną to sam bym ją rozdłubał i doszczelnił. U mnie błąd również był, ale prócz zimnych lutów miałem na scalaku niedolutowane nóżki ( albo pościło po latach). Poprawiałem jeszcze w ubiegłym roku i błędów brak. Jednak oleju wewnątrz nie było.
Znowu mnie dopadlo dzisia. P2108. Cos mi sie wydaje ze jednak olej idzie do elekroniki przepustnicy. Przyczyna? Moze dlatego ze mam wyciety DPF i EGR? Jak EGR nie jest wyciety to zbierajacy sie syf uszczelnia oske? Jak EGR jest wyciety z programu to tylko film olejowy jest na przepustnicy i olej idzie przez oske do elektroniki.
Blad drugi raz wyskoczyl w mniej wiecej tych samych warunkach - wczoraj bylem w Kołobrzegu. Zrobilem ok 300km. Nastepnego dnia rano wywalilo blad. Pierwszy raz sie pojawil jak zrobilem trase ok 250km. Samochod stal pare godzin, po odpaleniu blad P2108
Te błędy wyskakują jak nie ma styków na elektronice i jak sie zębatki zatną .Jak sprawdzałem przepustnicę to mocno naciskałem kalpę i energicznie pare razy aż się zacięła i wtedy wiedziałem że to to![]()