Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Przewody WN

Użytkownik Świeżak Avatar Pawlon13
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie Przewody WN

Witam.
    Zauważyłem że silnik troszke nie równo pracuje, przerywa przy przyspieszaniu, więc pierwsze co chciałem zrobić to sprawdzić świece. Niestety zanim do nich doszedłem zauważyłem pod atrapą na silniku moje piękne poizolowane taśmą przewody WN. Tak więc wykręciłem listwę i moim oczom ukazały się poprzepalane fajki więc zdecydowałem się wymienić je na nowe.
    No i tu mam do was pytanie. po zsunięciu gumowej osłony cewki zauważyłem że pomarańczowe fajki wychodzące z niej też są poprzepalane. Jedna nawet jest tak zjedzona że się złamała... Tak więc jeśli kupię komplet kabli to muszę również kupić komplet cewek czy same fajki ? Nie wiem jak są one sprzedawane i jaka jest budowa zamienników, czy są to same te gumowe osłonki czy z fajkami wychodzącymi z cewki?

Użytkownik Świeżak Avatar 156AR
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 , 1800 TS , 1998

Domyślnie

9 KABEL ELEKTRYCZNY
    46786044 CILINDRO 1-4 02
    10 ZESPÓŁ KABLI
    46756506 CILINDRO 2-3 02

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=6&WINDOW_ID=1

Jak z tego widać są dwa zespoły kabli z fajkami.
    Zapewne możesz kupić używane-sprawne te które są wypalone.

Na tym forum wiem jaki to silnik , bo na AlfaClub raczej nie dałeś tej informacji.

Fajnie, że dałeś białe litery - gratuluję czytelności postu.
    Ostatnio edytowane przez 156AR ; 14-06-2015 o 13:15

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Wybaczcie za niedociągnięcia. Użytkownikiem Alfy jestem od 2 miesięcy i po woli chcę doprowadzić ją do jak najlepszego stanu.
    Faktycznie mogę kupić używane z dawcy bo są sporo tańsze no ale nigdy nie wiadomo na co się trafi kupując to na allegro.

A jeżeli chodzi o fajki wychodzące z cewek to czy jest to podzespół zamienny czy muszę zakupić całą cewkę?

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pawlon13 Zobacz post
    Wybaczcie za niedociągnięcia. Użytkownikiem Alfy jestem od 2 miesięcy i po woli chcę doprowadzić ją do jak najlepszego stanu.
    Faktycznie mogę kupić używane z dawcy bo są sporo tańsze no ale nigdy nie wiadomo na co się trafi kupując to na allegro.

A jeżeli chodzi o fajki wychodzące z cewek to czy jest to podzespół zamienny czy muszę zakupić całą cewkę?
    Można kupić same fajki. Nie są drogie. Za oryginały dałem chyba 100zł za komplet. Nie kupuj używanych kabli!
    To część której nie używa się aż się rozpadnie. Tylko nowe.
    I jak miałeś większość kabli w tak skandalicznym stanie, to warto żeby ktoś sprawdził Ci też cewki. Mogą też być już mocno zmęczone.

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Dzięki wielkie. Kable będą oczywiście nowe. Czytałem wiele dyskusji na temat firm które są najlepsze i opinie są różne więc chyba zdecyduję się na kable NGK i fajki BOSH. Całość to chyba ok 350 zł u mnie. A co do cewek to jest do dość spory wydatek więc puki co je sprawdzę i jeśli wymiana będzie konieczna to będę musiał się zaopatrzyć w używki.

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Wróciłem dziś do domu z nowymi kablami i cewkami.
    Wykręciłem świece aby sprawdzić przerwę i wyczyścić je i okazało się że małe są do wymiany... W tym jedna mi pękła i musiałem kombinować aby wykręcić sam gwint. Wszystkie są wieloelektrodowe takie jak te: http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-...358610694.html ale na allegro widzę że więcej jest jednoelektrodowych. Powiedzcie mi jakie powinny one być? I jakiej firmy najlepiej kupić?
    Dodam że mam teraz duże NGK i małe DENSO

Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Kupiłem dziś dla przetestowania świece champion RG4HC z jedną elektrodą a nie wieloma. Dziś wieczorem lub w piątek dam znać jak się sprawują