Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem z zasilaniem pompy paliwa oraz wtryskami

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Futrzak
    Mieszka w
    Wojkowice
    Auto
    GTV 2.0 V6 TURBO oraz VW Passat 2.8 V6 30V 4motion

Domyślnie Problem z zasilaniem pompy paliwa oraz wtryskami

Witam,
    Mój problem trwa od listopada zeszłego roku. Przed wyjazdem do Niemiec nastąpił brak zasilania silnika w paliwo. Laweta i serwis po przyjeździe do serwisu okazało się iż przekaźnik pompy paliwa zaśniedział i dlatego silnik nie miał paliwka. Pojechałem do Niemiec auto zrobiło ponad 5 tys km nic się nie działo aż pewnego dnia stanąłem na parkingu na 5 min i już auta nie odpaliłem. Szybkie sprawdzenie i okazało się iż znów nie chodzi pompa paliwa. Auto odcholowałem do domu. Następnego dnia poruszałem przekaźnikami Master Slave i pompa paliwa i auto odpaliło. Więc poszedłem do sklepu moto i kupiłem 3 przekaźniki ale zamiast 30A to 20/30A. Auto od tego czasu nie odpaliło. Sprowadziłem alfe do Polski. Zacząłem kombinować. Wymieniłem pompe paliwa. Podałem nowej pompie zasilanie bezpośrednio podawała paliwo. W ten sposób próbowałem odpalić Alfe ale nic z tego. Uszkodzeniu uległ rozrusznik. Cyka przekaźnik ale nic się nie dzieje. Podmieniłem przekaźniki z innej alfy 2.0TB i róznież pompa sama nie funkcjonuje.
    Błagam o pomoc i sugestie bo aż żal już patrzeć jak stoi i niszczeje.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

A jak tam słynny wyłącznik bezwładnościowy przy lewej nodze kierowcy? Może tam coś się dzieje i odcina dopływ?

Mieszka w
    Wojkowice
    Auto

Domyślnie

sprawdzony i zmierzony działa bez problemu.
    Sytuacja aktualnie jest taka... pod maską mam 3 przekaźniki dwa w czarnych kostkach i jeden w siwej... Mam jeden otwarty przekaźnik do testów... środkowy czarny cyka i to jest główny przekaźnik jak go wkładam cyka również przekaźnik siwy po lewej stronie... przekaźnik czarny po prawej cały czas milczy jednak gdy na WYŁĄCZONYM zapłonie wsadze tam otwarty przekaźnik i zewre go ręcznie to pompa pracuje i podaje paliwo.... na włączonym zapłonie już takiej sytuacji nie ma...
    jakieś pomysły?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Futrzak Zobacz post
    sprawdzony i zmierzony działa bez problemu.
    Sytuacja aktualnie jest taka... pod maską mam 3 przekaźniki dwa w czarnych kostkach i jeden w siwej... Mam jeden otwarty przekaźnik do testów... środkowy czarny cyka i to jest główny przekaźnik jak go wkładam cyka również przekaźnik siwy po lewej stronie... przekaźnik czarny po prawej cały czas milczy jednak gdy na WYŁĄCZONYM zapłonie wsadze tam otwarty przekaźnik i zewre go ręcznie to pompa pracuje i podaje paliwo.... na włączonym zapłonie już takiej sytuacji nie ma...
    jakieś pomysły?
    Kolego, wydrukować schematy sterownika silnika i sprawdzać po kolei zasilanie wszystkich układów (każdy elektryk samochodowy mając schematy to zrobi).
    Czy były czytane błędy jakie zarejestrował sterownik silnika, może problem jest gdzieś indziej.
    Podstawa to schematy i diagnoza programowa sterownika a nie szukanie "po omacku".

Mieszka w
    Wojkowice
    Auto

Domyślnie

Sterownik silnika nie zarejestrował żadnych błędów. Wychodzi na to że nie ma sterowania na przekaźnik od pompy i wytrysków.