Ja od momentu kupna i potem po remoncie by zminimalizować zużycie oleju wlewam LM 10W60 + dodatek Mos2. Miedzy zmianami oleju dolewam od 0,5l do 1l. W zależności od stylu jazdy![]()
Ja od momentu kupna i potem po remoncie by zminimalizować zużycie oleju wlewam LM 10W60 + dodatek Mos2. Miedzy zmianami oleju dolewam od 0,5l do 1l. W zależności od stylu jazdy![]()
Jaki miałeś całkowity koszt takiej przyjemności i co dokładnie wymieniłeś?
Cena którą płaciłem niejest donkonca miarodajna-mam mechanika w rodzinie ktory mi pomoga przy batdziej hardcorowych naprawach. Reszte robie sam w jego warsztaciewiec cennyza części były hurtowe. Po krótce:
- góra (uszczelniacze, 4 zawory, 4 prowadnice do) - 300 razem z robocizna speca z zewnatrz
-planowanie -free
-uszczelki (głowica, dolot, wydech) 400
-pierścienie 150 od tłoka
-panewki na korbowody - nie pamietam ceny
- szpilki do głowicy - nie pamietam ceny
Wiecej nic nie płaciłem ale rozkręcanie wszystkiego (osprzęt, silnik i części silnika) i skręcanie spowrotem robiłem samemu bez skręcania głowicy bo tego mi nie pozwolił zeby dac mi gwarancje.
Oczywiście dolicz rozrząd i wariator. U mnie wariator był zmieniany 4 miesiące wczesniej i siemierigi na wałkach tez wiec tego robiłem. Tylko pamiętaj o tym ze każde rozkręcenie rozrzadu = zmiana pasków (koło 180zeta) wiec szkoda oszczędzać.
Ostatnio edytowane przez nahnah ; 21-06-2015 o 10:23
Jak to ma być jeszcze auto dla żony, a sam nie miałes TS'a to przeczytaj jeszcze druga strone tego tematu http://www.forum.alfaholicy.org/147/...e_olej_-2.html pisalem jak obchodzić się z TS, abyscie nie mieli zdziwka potem ;d
@Mongoose widze ze w jednym wpisie jest zebrane wszystko dotyczące "jak jeździć TS'em" z wszystkich wpisów na forum -nieźlemoze by tak zrobic na głównej "10 przykazań TS'owca"
1. Nie bedziesz lał kiepskiego oleju
2. Nie bedziesz kręcił zimnego silnika powyżej 3000
3. Pamiętaj o regularnej wymianie oleju
4. Czcij swojego TSa kręć go rozgrzanego na całym zakresie
Jakies propozycje dalej?
Jak nie dasz w pizde to nie pojedziesz
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzidam znać jakie koszta poniosłem i jak to wszystko wygląda na koniec
Podziękował za "10 przykazań"