Fabrycznie od nowosci w 1.6 Ts 120 KM miałem 61ah oryginalny z logo alfa lancia fiat.
Po 8 latach wymienilem na 63ah 630A firmy Topla(z polecenia znajomego sprzedawcy) mocno odradzał produkty centry i boscha..
Z wyższej półki polecał tylko varte
Fabrycznie od nowosci w 1.6 Ts 120 KM miałem 61ah oryginalny z logo alfa lancia fiat.
Po 8 latach wymienilem na 63ah 630A firmy Topla(z polecenia znajomego sprzedawcy) mocno odradzał produkty centry i boscha..
Z wyższej półki polecał tylko varte
Otóż to. W bosch płacimy za markę, a centra łapie zwarcia w celach. Centra Futura to porażka, co 10 aku reklamacjajutro dokładnie napisze Ci jaki aku wsadzić do twojego auta.
Pierwsze słyszę żeby ktoś na centrę narzekał.
no widzisz, ja natomiast spędziłem mnóstwo dni w sklepie w którym prowadzi sie handel aku, i wiem ile ludzi narzeka, i ile reklamacji przychodziMoże nie na każdą centre, ale w Futurach cele masowo siadają.
Ją mam futurę i narazie nic, czas pokaże, ale stawiam na polską markę. Miałem Boscha silver i niby dobry po 4latach zaczął padać ale za tą cenę to za mało
Dlatego ja biere zawsze te z niższej półki cenowej hehW 146 mam "Gildie" 74, PO roku posiadania we wroclawiu padl mi alternator, i z wroclawia do zgorzelca wrocilem bez alternatora, aut w garazu doslownie samo zgaslo
A rano? Odpalilo, akumulator sie zregenerowal w takim stopniu że raz auto odpalilem
Oczywiscie pozniej naładowałem prostownikiem i do dnia dzis jezdzi, juz chyba 3rok
a za aku dałem 270zł
![]()
Ja mam Mastera (2 linia centry), kupionego w sklepie firmowym centry
Wyryte rantem felgi
Według katalogu jaki jest u kolegi w sklepie obojętnie czy przed liftem czy po akuma to 60ah. 53 też by się dało radę ale jednak ja bym wsadził taki jaki zaleca katalog![]()
A w 1,6 105Km 147Jaki był w oryginale aku ?
i Jaka długość
W Roverku mam Tople 55ah 480A ale wymiary 242*175*175
Varta silver 54ah 530A 207*175*190 280zł
Jenox 56Ah 580A 242*175*175 180zł
Alfa Często jest sporo odpalana na małych odcinkach a podobno im mniej pojemności tym szybciej doładuje.
Myślę nad tym Jenox Pojemność OK 56Ah i prąd 580A
Gdzieś czytałem że do 1.6 ts 105Km pisze 50/60 Ah
Ostatnio edytowane przez DENIZOTAC ; 25-06-2015 o 15:45
Ie wazne czy 105km czy 120km...ten sam alternator.