Temat: Alfa Giulia- 2015

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a sie kurde wbije z pytaniem bo gdzies mi cos sie widzialo ze ktos cos gdzies kiedys :-)
    znaczy ktos pisal ze czeka jeszcze teraz na otwarcie muzeum 30
    a ja dostalem na maila zaproszenie ( wazne dla dwoch osob ) do tego przybytku ale nq 29
    wyglada oficjalnie kurde

ktos cos ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfaromeo159jtd

Domyślnie

Jestem nowy na forum i musialem sie zarejestrowac bo temat mnie troche smieszy.Panowie sam posiadam alfe 159 juz dwa lata,nie jestem maniakiem marki aczkolwiek ja lubie.Giulia mi sie bardzo podoba.Narzekacie ze jest podobna do innych aut,a przede wszystkim do bmw...a do kogo ma byc podobna?do daci?Alfa musiala zrobic taki krok bo jej wizerunek jest slaby wsrod znajomych alfaromeo jest ponizej opla...BMW,mercedes,jaguar,nawet niech bedzie audi(ktorej nie lubie)to marki prestizowe,alfie duzo brakuje pod tym wzgledem wobec konkurentow.Spojrzcie na modele w palecie bmw czy mercedesa...3,4,5,6-odmiana grancuope,seria 7 z v12 pod maska,niedlugo seria 8 a mercedes to juz kompletnie odjazd jezeli chodzi o prestizowe modele lacznie z S-klasa-maybachem.Giulia to konkurent trojki i c klasy segment D.Powiadacie ze trzy koncerny przestrasza sie giuli?Sama bmw ma trzy odmiany M5 560KM,competitione 575kM i M5 30jahre 600km o mercedesie nie wspomne bo jest strasznie duzo modeli o ponad 600km.Przede wszystkim cieszmy sie ze marka alfa romeo proboje walczyc z markami premium.Czy wyjdzie zobaczymy przy pierwszych testach.Jako jedyny w rodzinie mam wloskie auto pomimo ze kazdy mi mowil ze szajs i plastikowy fiacik.Zawsze bronilem belli bo ja lubie i mi sie podoba ale musimy zdac sobie sprawe ze alfa jest na dzien dzisiejszy marka z malym prestizem i bogaty klient pojdzie do salonu BMW czy mercedesa i kupi sobie auto w stylu grancoupe czy clsa za 500tys i nawet nie zastanowi sie czy wejsc do alfy romeo...taka prawda.Czytam was panowie i czasami naprawde widze zagorzalych fanatykow ktorzy maja klapki na oczach.Alfa musi zyc bo szkody tej marki jak np saaba.Giulia bedzie pewnie tansza od bmw czy mercedesa o jakies 20procent.Tak jak tak zawsze bylo.Mysle ze ceny beda na poziomie passata czy insigni.Mam nadzieje ze Alfaromeo bedzie miala kiedys duzo modeli jak np niemieckie marki premium i beda kiedys postrzegane jako prestizowe ktore sa w stanie konkurowac z trojca swieta.ale przez ludzi a nie alfaholikow.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a sie kurde wbije z pytaniem bo gdzies mi cos sie widzialo ze ktos cos gdzies kiedys :-)
    znaczy ktos pisal ze czeka jeszcze teraz na otwarcie muzeum 30
    a ja dostalem na maila zaproszenie ( wazne dla dwoch osob ) do tego przybytku ale nq 29
    wyglada oficjalnie kurde

ktos cos ?
    Internety piszą, że reopening miał odbyć się wczoraj...

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

to cos zle chyba

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Tu piszą, że 30

http://alfaromeomuseums.com/museo-st...a-romeo-arese/

Wystosuj majla.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

30 oficjalne
    ale wlasnie doszly mnie sluchy ze 29 jest na zaproszenie :-)

ale kurde tylko na 3 godzinki pisza
    18-21
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 25-06-2015 o 21:55

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Hmm...kolego alfons 159 to co piszesz jest po części prawdą. U nas opinia o Alfie jest taka jaką opisujesz w swoim poście, ale na zachodzie wiesz mi że auta tej marki mają duże większe uznanie , ale fakt nie takie jak np. BMW. Alfa sama jest sobie winna i nie czas aby o tym rozprawiać. Co do palety BMW to Alfa ma podobno zaprezentować jeszcze 5 modeli. Sądząc po następcy 159 myślę że jest to możliwe.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

MichAlfa tutaj male dopelnienie do Twojego podsumowania tj link do planów konkurencji naszej alfy (w skrocie bmw w 2018 planuje 500 kona wersje m3):

http://bmwautoblog.pl/nowe-bmw-m3-otrzyma-500-km-mocy/

i jeszcze cytat z Alfa Ownersow, pod ktorym sie podpisuje wg mnie celnie opisuje problem poprzedniczki Giulii:

"I love my 159Ti, I really do. But if I'm honest, it's all about the looks and design. As a car, it's pretty compromised. Too heavy, uninspiring engines, excessive fuel consumption etc. It wasn't really a class-leader in anything. Apart from looks :-)"
    Post Link

Giulia ma look oraz to na co wszyscy tak narzekali (przynajmniej wg zapewnien producenta - jest najlepsza w swojej klasie.

W UK na bratnim forum umiarkowany optymizm, maja już nawet osobny dział dla Giulii

Ta black edition, ktora ktoś wrzucił kilka stron wcześniej => miazga
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 25-06-2015 o 22:03

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał alfons159 Zobacz post
    Jestem nowy na forum i musialem sie zarejestrowac bo temat mnie troche smieszy.Panowie sam posiadam alfe 159 juz dwa lata,nie jestem maniakiem marki aczkolwiek ja lubie.Giulia mi sie bardzo podoba.Narzekacie ze jest podobna do innych aut,a przede wszystkim do bmw...a do kogo ma byc podobna?do daci?Alfa musiala zrobic taki krok bo jej wizerunek jest slaby wsrod znajomych alfaromeo jest ponizej opla...BMW,mercedes,jaguar,nawet niech bedzie audi(ktorej nie lubie)to marki prestizowe,alfie duzo brakuje pod tym wzgledem wobec konkurentow.Spojrzcie na modele w palecie bmw czy mercedesa...3,4,5,6-odmiana grancuope,seria 7 z v12 pod maska,niedlugo seria 8 a mercedes to juz kompletnie odjazd jezeli chodzi o prestizowe modele lacznie z S-klasa-maybachem.Giulia to konkurent trojki i c klasy segment D.Powiadacie ze trzy koncerny przestrasza sie giuli?Sama bmw ma trzy odmiany M5 560KM,competitione 575kM i M5 30jahre 600km o mercedesie nie wspomne bo jest strasznie duzo modeli o ponad 600km.Przede wszystkim cieszmy sie ze marka alfa romeo proboje walczyc z markami premium.Czy wyjdzie zobaczymy przy pierwszych testach.Jako jedyny w rodzinie mam wloskie auto pomimo ze kazdy mi mowil ze szajs i plastikowy fiacik.Zawsze bronilem belli bo ja lubie i mi sie podoba ale musimy zdac sobie sprawe ze alfa jest na dzien dzisiejszy marka z malym prestizem i bogaty klient pojdzie do salonu BMW czy mercedesa i kupi sobie auto w stylu grancoupe czy clsa za 500tys i nawet nie zastanowi sie czy wejsc do alfy romeo...taka prawda.Czytam was panowie i czasami naprawde widze zagorzalych fanatykow ktorzy maja klapki na oczach.Alfa musi zyc bo szkody tej marki jak np saaba.Giulia bedzie pewnie tansza od bmw czy mercedesa o jakies 20procent.Tak jak tak zawsze bylo.Mysle ze ceny beda na poziomie passata czy insigni.Mam nadzieje ze Alfaromeo bedzie miala kiedys duzo modeli jak np niemieckie marki premium i beda kiedys postrzegane jako prestizowe ktore sa w stanie konkurowac z trojca swieta.ale przez ludzi a nie alfaholikow.
    A po jakiego wała ma być podobna do wszystkiego co jeździ? A dlaczego Alfa ma mieć sryldylion modeli? Dlaczego nie może się wyróżniać wyglądem i dlaczego firma nie może mieć po jednym modelu na segment a nie tak jak reszta produkować samochody różniące się tylko numerkiem na klapie bagażnika? Alfa nie przegrała wyglądem tylko beznadziejną JAKOŚCIĄ modeli i STEREOTYPAMI o awaryjności, które ciągną się za 159 i nowszymi modelami. Ja nie wróżę Gulii gigantycznego sukcesu bo nie może go odnieść zanim nie dowiedzie jakości. A to trwa latami. Żeby być kupowaną musiała by mieć coś zachęcającego w wyglądzie, a wg mnie nie ma. Cena? Jak będzie za tania to też nikt nie kupi bo przecież wtedy nie ma prestiżu. Osobiście mam nadzieję, że marka nie zginie, i ze jeszcze pozytywnie mnie zaskoczy. Pzdr.

P.S. A do wszystkich, którzy krytykują np. 159 za prowadzenie, osiągi itp. Powiedzcie szczerze. Kupowaliście ją dla osiągów czy dla wyglądu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

[QUOTE=MichAlfa;1655866]Po wczorajszym wielkim dniu, chciałbym podzielić się z Wami małą dygresją. Będzie to długi wywód, ale będzie mi bardzo miło, jeśli ktoś wytrwa do końca.
    Chciałbym przedstawić skalę, tego co się działo przez ostatnie 10 lat motoryzacji.
    W 2007roku powstało BMW M3 w wersji sedan o deklarowanej mocy 420km oraz masie własnej na poziomie 1680kg. Samochód w takiej konfiguracaji przyspiesza 0-100km/h w 4.7s.
    Siedem lat później, w roku 2014, powstał następca tego samochodu.
    W ramach ewolucji (downsizing, redukcja masy) samochód otrzymał 3l silnik biturbo o deklarowanej mocy 431km oraz masie własnej na poziomie 1595kg. Samochód w takiej konfiguracji z manualną skrzynią biegów przyspiesza do 100km/h w 4.3s.
    Jeżeli chodzi o konkurencję to mamy w tej chwili Mercedesa C63 AMG, który zrobił największy z "trójki" postęp i w chwili obecnej deklaruje się mocą 510km oraz masie własnej 1730kg.
    Trzecim samochodem jest Audi RS4 o mocy 450km i masie własnej na poziomie aż 1870kg! Jest jeszcze Lexus IS F, ale jako że teoretycznie nie znajduje się na "podium" pominę jego temat.

Wczoraj w HISTORII motoryzacyjnej odbył się przełom.
    Powstał samochód który z 3l pojemności wyciąga 510 koni mechanicznych! Jest to o 79km więcej niż u "lidera" klasy BMW M3. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie uzyskana masa własna. Samochód ten waży tylko NIESPEŁNA 1530kg. Jest więc o prawie 70kg lżejszy od BMW, 200kg lżejszy niż C63 AMG, i o bagatela 340kg względem AUDI RS4!
    Zastosowana technologia naprawdę robi wrażenie. Karoseria jest mieszanką aluminium z włóknem węglowym, a najciekawsze jest to, że sam wał napędowy wykonany jest z tegoż włókna.
    Samochód wrócił wczoraj do korzeni. Do najszlachetniejszych rozwiązań technicznych. Śmiem twierdzić, że jest to najbardziej dopracowany technicznie samochód w segmencie. Nawiązując do początku posta, zobaczcie jak lider rynku, czyli M3 ewoluował przez 7 lat (czyli około dekadę motoryzacyjną).. Samochód przybrał 11 koni mechanicznych i zredukował swoją masę o 85kg. Alfa Romeo posiada masę niższą od najnowszej generacji o 70kg i silnik mocniejszy o blisko 80KM!

Taaaaa.... Juz widze ta mieszanke aluminium i karbonu w nadwoziu oraz karbonowy wal z cala ta zaawansowana technologia w wersji z dizelkiem za 30k euro...
    Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 25-06-2015 o 22:08