Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    W ramach sprostowania i przy okazji prośba o nie powielanie głupot.
    Ten Seat (Leon Cupra) nie był standardowy: po pierwsze zawodowy kierowca, po drugie manual (gdzie normalnie sprzedawany z DSG), po trzecie opony wyścigowe i nie jestem pewny czy nie było grzebane w zawieszeniu. I porównywać teraz czas z autem, którym jechał zwykły kierowca, na stockowym ogumeniu nie ma najmniejszego sensu.
    bartas, mówimy o KOMBI z najbardziej pogardzanej marki w całym VAG-u. Niechby i nią jechał Vettel i miała chipa ze 30KM+ do serii. Porównujesz to do samochodu, który nie ma bagażnika, zrobiony jest z włókna węglowego, nie na nawet automatycznej klimy, wnętrze jest dość ubogie, żeby poprawić osiągi, silnik jest umieszczony centralnie itp. Taka Alfa powinna być ze 2 minuty szybsza . Zgadza się, kierowca nie był zawodowy, ale wynika to z tego, że moim zdaniem w Alfie się wystraszyli i postanowili nie drążyć tematu, żeby się nie pogrążać. Bo co z tego, że okleiliby samochód, wsadzili tam geniusza kierownicy i urwaliby 10 sekund?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał alcapone154 Zobacz post

Kolego nawet Auto Motor Sport jest tego zdania. Nawet mowia Doslownie" wie an der Schnur gezogen" czyli "jak po sznurku" i wygrywa w katergori "handling" przed bmw a pan komentator mowi "bestnote" = "najlepsza ocena".
    No dokładnie - dobry przykład ale niektórzy marzą o BMW a kupili Alfę i później udowadniają wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

"Dlaczego Alfa musi przypominać wyglądem inne usportowione samochody (tak jak to koledzy pisali wcześniej - podobieństwo do BMW, Lexusa, Mazdy) dlaczego to musiało być podobne do innych marek?"

pytanie - wiadomo - retoryczne
    odpowiedź - również: sprzedaż

każda z wymienionych marek to gracz globalny (ma kilka ... k i l k a "ekscytująych" modeli - seria M, LF, MX5) i tyle - miejsce na fajerwerki i klejnociki - to mniejsze stajnie z rodowodem - Ferrari, Aston itp.

jeśli AR chce tu być musi się dopasować - wiadomo i .

"Ale nie jest to alfa romeo. To kolejny wielki glut, jakich tysiące jeździ po szosach świata. Oryginalność i wyjątkowość alfy romeo odeszła w wieczne zapomnienie."

życie nie toczy się po prostej, tylko zakrętach sinusoidy - po Giuliach z lat 60-tych były "piękne i oryginalne" Giulietty II, a nawet coś zwane "Alfasyfe... ee... Arna", a po nich pojawiły się SZ, 156 czy ostatnio 4C.

Jest tyle opinii ilu oceniających.

AR dała produkt jakiego chce szeroki nabywca, wszystkie modele są blisko stylistycznie - i pewnie w masowej produkcji tak pozostanie.

Jeśli dzięki temu AR zyska zdolność tworzenia krótkich, oryginalnych serii stanowiących spełnienie aspiracji sportowych w duchu historii marki - tym lepiej dla wszystkich.

W takim świecie żyjemy i tyle.

Ostatnio edytowane przez Archi ; 26-06-2015 o 09:47
    Alfa Romeo Nel Cuore

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Kolego niedalej jak wczoraj BMW x5 chciał pokazać jaki z niego kozak siadł mi na zderzaku i właśnie na skręcie 90 stopni mało nie poszedł w słupa po lewej stronie, a już byłem 20 metrów dalej więc proszę Cię nie snuj opowiadań z mchu i paproci. BMW mają przeważnie silny motor i to jest jego atut. Jak bym miał motor w 159-ce takiej mocy jak BMKa, która rżnie kozaka to bym go na torze zdublował.
    X5 vs. sedan . No ogień . Ja Ci napiszę, że jest taki zakręt w drodze do roboty, który pokonuję codziennie i mam go obstukanego... Przy 60 km/h Giulietta ma naprawdę ciężko, podczas gdy 75-ka robi ten winkiel bez mrugnięcia okiem i prosi o więcej. Mam nadzieję, że Giulia będzie jeździć tak samo .

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    X5 vs. sedan . No ogień . Ja Ci napiszę, że jest taki zakręt w drodze do roboty, który pokonuję codziennie i mam go obstukanego... Przy 60 km/h Giulietta ma naprawdę ciężko, podczas gdy 75-ka robi ten winkiel bez mrugnięcia okiem i prosi o więcej. Mam nadzieję, że Giulia będzie jeździć tak samo .
    No spoko ja tylko pokazuję przykład kozaka, który ma grubo pod machą, a na zakręcie wymiękł.
    Giulia ma potencjał to widać i na razie mam wrażenie że ciężko będzie z nią zawalczyć ale czas pokaże.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Fajne:

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	attachment.jpg
Wyświetleń:	432
Rozmiar:	190.6 KB
ID:	171074  

Użytkownik Ogier Avatar cousteau79
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    AR159 SW 1.9JTDm (blu marina :)

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    To auto stylistycznie to pogrzeb marki. Okazało się to, co pisałem już kilka lat temu: Marchionne to doskonały menedżer w skali masowej. Świetnie poradził sobie z fiatem, znakomicie, mimo piętrzących się trudności przejął Chryslera, zapewne finansowo FCA pójdzie mocno do przodu.
    W tym sensie to świetny fachowiec.
    Natomiast jeśli chodzi o sprawy miękkie, wizerunkowe, stylistyczne, o całe to odczytanie kodu Alfy Romeo, specyficzności tych samochodów, ich legendy, tutaj (jak się spodziewałem) spieprzył wszystko.
    Przy okazji zamordował też Lancie, wielki biznes wymaga wszak wyrzeczeń.
    Zapomnijcie z dniem ukazania się Gulii o jakiejkolwiek wyjątkowości czy łatwej rozpoznawalności Alfy. Nic z tego, to se ne vrati.
    Zbudowano auto stylistycznie potwornie wtórne, kalkę BMW, z tyłem albo od mazdy 6, albo (światła) nowego superba. Zestawienie zdjęć niebieskiego BMW i czerwonej Alfy idealne oddaje temat.
    Powstał ciężki optycznie, masywny, napakowany i muskularny czołg, lekkości linii i niepowtarzalności smaku tam nie ujrzysz. Auto ma się sprzedawać i to był głowny i jedyny cel.
    Wszystko inne zamordowano. Dobrze ktoś powiedział w jakimś programie moto: dziś stylistami są księgowi. Marchionne to patron księgowych.
    Jestem potwornie rozczarowany tym samochodem. Paradoksalnie, zapewne będą to dobre auta, mocne silniki, świetne prowadzenie. O to jestem spokojny.

Ale nie jest to alfa romeo. To kolejny wielki glut, jakich tysiące jeździ po szosach świata. Oryginalność i wyjątkowość alfy romeo odeszła w wieczne zapomnienie.
    Amen ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    To auto stylistycznie to pogrzeb marki.

Jeszcze to odszczekasz. Poza tym NIKT CI NIE KARZE JEJ KUPOWAĆ.
    Możesz kupować Lexusa czy BMW, żyjemy w wolnym kraju. Jakby zaprezentowali auto kompletnie odjechane od konkurencji, spełniające Wasze wybujałe oczekiwania stylistyczne, ale sprzedażowo byłaby porażka, to wtedy byś napisał: Sergio pogrzebał całą markę. Polakowi nie dogodzisz.

Jednak szkoda że ją pokazali. Narzekania jest więcej niż wtedy, kiedy ciągle przekładali premierę. A niektóre oceny są wybitnie śmieszne. Oczywiście tylko w Polsce bo jestem pewien, że auto w Europie zrobi furorę.
    Ostatnio edytowane przez Wichura87 ; 26-06-2015 o 10:11

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MichAlfa
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    147 1.9JTD 16v 167ps, 370Nm~

Domyślnie

https://www.youtube.com/watch?v=t99qi2ELpKQ

Nie wiem czy mamy na co narzekać..

Lini lepszej niż w AR 156 nie zrobi nikt nigdy.. Linia 159 przy 156 wygląda tak, jakby projektant za bardzo nie wiedział co ma zrobić z ołówkiem..
    Wiadomo, że 159 to najładniejszy samochód w klasie, i ładniejszy niż 156.. ale przyjrzyjcie się linii.. W sedanie nie bardzo wiedzieli co mają zrobić z linią przy słupku C. Nie jest tak subtelna, nie komponuje się tak idealnie z tylną szybą i pupą jak w 156.. Sportwagon z kolei ma garbaty tył w przeciwieństwie do 156. Tak samo lusterka w 159 to tragedia względem 156. Pierwowzór ma najładniejsze cudownie podgięte lusterka w motoryzacji..

Ale właśnie.. coś za coś. 156 była na maksa nie praktyczna.. kto widział 360l bagażnik w "kredensie" albo lusterka w których g.. widać.
    Zrobili ładną 159, o zachwianej linii (słupek C) ale prasa nadal była słaba ze względu na brak praktyczności.

A teraz buda Giulii przypomina pudełko. Ale to dobrze. Nikt nie będzie mówił, że Alfa przegrała ponieważ ma ciasne wnętrze. Kto wymyślił te głupie punkty w tabelach w Autobildzie? Ale teraz nie będą się mogli do tego doczepić. Samochód największy w klasie, a rozstaw zagłówków na tylnej kanapie według zdjęcia jest obiecujący. Samochód będzie miał dobrą prasę, to się też klient znajdzie.
    Taktyka brzmi dobrze, zobaczymy czy wypali.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Jest nuove video o nowej Giulii :-)

Żal mi was malkontenci z KRS-em na czele. "pogrzeb marki", "morderstwo", "auto stylistycznie potwornie wtórne", "oryginalność i wyjątkowość alfy romeo odeszła w wieczne zapomnienie" - co ty ćpasz KRS?
    Wolność słowa sprawia, że trzeba tolerować każde zdanie, ale twoje wywody są totalnie oderwane od rzeczywistości. W ogóle nie trafia do cię, że gdyby skupili się na bardzo wyrafinowanym designie, jak Brera/159, Lancia Thesis, czy inne włoskie dzieła sztuki motoryzacji, na prawdę pogrzebali by markę i musieli oddać w ręce niemieckie, co jest nie do przyjęcia!

Pozdrowienia ze słonecznego Rzeszowa

L.