Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Tarcze i klocki na przód i tył

Użytkownik Świeżak Avatar misiek_tarnow
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ts 120KM

Domyślnie Tarcze i klocki na przód i tył

witam serdecznie, miesiąc temu zakupiłem alfę romeo 147 1.6 ts 120 KM z 2006 r. Przed zakupem zabrałem ją na stacje w celu sprawdzenia co i jak z nią. Na stacji powiedzieli że auto w b.dobrym stanie. Po kupnie i zarejestrowaniu auta wziąłem je do serwisu gdzie naprawiałem samochody do tej pory w celu wymiany oleju i filtrów. Okazało się , że tarcze i klocki z przodu i z tyłu są do wymiany. Dodatkowo dwa dolne wahacze z przodu musiałem wymienić :/ Jakie polecacie klocki i tarcze na oś przednią i tylną? zależy mi na tym aby zapłacić jak najmniej ale żeby pojeździć na nich sporo. Za kilka dni oddaję auto do lakiernika w celu wymalowania bo było przywiezione z Italii i troche mnie to szarpnie. Proszę o rady i pomoc

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Nie wiem jakie sa polecane do ts. W jtd mam tarcze bosch, z przodu klocki ate, z tylu ferodo. Tymi możesz się spokojnie zainteresować, oczywiście do swojej wersji silnikowej. Ja za wymiane calego kompletu razem z linkami recznego i robocizna dalem okolo 1100 ze 2 lata temu

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 147 1,9 jtd

Domyślnie

najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie TEXTAR

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Jak można oszczędzać na hamulcach ? Kup porządne TRW lub ATE.Przecież to kupujesz raz na kilka lat .

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Jak można oszczędzać na hamulcach ? Kup porządne TRW lub ATE.Przecież to kupujesz raz na kilka lat .
    Dokładnie. Oszczędzać to można na żarówkach a nie na hamulcach. Ja mam swoje 2 lata i dalej jak brzytwa. Wiadomo że klocki pewnie się już trochę zużyły ale skuteczność hamowania nadal taka sama o czym sie dzisiaj przekonalem jak mi rowerzystka wyjechała na pasach... Mocne hamowanie (ale jeszcze nie do oporu) i wyhamowalem z duzym zapasem. Nie ma co oszczędzać

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Obowiązkowo wymiana płynu hamulcowego.....Dużo ludzi nawet nie wie że po 2 latach należy wymieniać.. Koszt smieszny a spokoj bezcenny.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

W niedlugim czasie i tak odstawie swoja belle do mechanika bo jest kilka drobiazgow do zrobienia to sie tym tez zajmą

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar iparts
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA (940)

Domyślnie

Jeśli ATE są dla Ciebie zbyt drogie to wybierz TRW, w porównaniu do wspomnianego tutaj Textara jest w podobnym przedziale cenowym a jakościowo TRW wypada znacznie lepiej i nie jest to moja osobista opinia. Tak jak tutaj koledzy wspomnieli na hamulcach nie ma co oszczędzać, pomijając kwestię tego że jest to zakup raz na dłuższy czas pamietajmy że chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo.

Żeby nie być gołosłownym:
    Tarcze TRW DF1739 na tył 88zł: http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-ha...61-df1739.html
    Tarcze Textar 92046903 na tył 85zł: http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-ha...-92046903.html

Użytkownik Ogier Avatar Przemek147
    Auto
    147 1.9 JTDm 16v 2007r Q2

Domyślnie

Koledzy polecają ATE i TRW, wiadomo, że są wysokiej jakości i na pewno polatasz długi czas, sam chciałem kupić ATE ale ostatecznie kupiłem tarcze i klocki polskich producentów. Od wymiany przejechałem mniej niż 2 tyś km i na tarczach widać, że są jeszcze nie do końca dotarte, ale skuteczność hamowania wg mnie jest już bardzo wysoka, nie boje się depnąć "troszeczkę" więcej, niż dopuszczalne 90. Wiem, że się zatrzymam. Jedyne co mi na razie podpadło: jak podjeżdzam na myjnie i ostro popryskam felgi plakiem do felg niemalowanych (chociaż mam malowane), ostro żrący, to po przejechaniu na stanowisko myjni i delikatnym do-hamowaniu mam czarne smugi na tarczach od klocków, nie wiem czy są tak miękkie, że rozpuszcza je chemia czy jest inny powód. Tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony i polecam.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Przemek te smugi to normle zjawisko..Mam tak samo na TRW przod i ATE tyl