ok zanabyłem zaciski z wersji TI i bede mial do oddania małe brembo i uzywanw q bdb stanie tarcze 330 mm i 305 mm
ok zanabyłem zaciski z wersji TI i bede mial do oddania małe brembo i uzywanw q bdb stanie tarcze 330 mm i 305 mm
Ktoś wie jaki jest rozstaw otworów w zacisku brembo? (duże, 159)
Tych, przez które przechodzą śruby na przestrzał i są wkręcane do zwrotnicy.
To chyba oczywiste które...
To gdzie ta odpowiedź?
Jaki jest rozstaw otworów w zacisku brembo? (duże, 159)
Witam jestem nowy na forum Alfy
Mam pytanie czy może ktoś potwierdzić jakie są to zaciski ? chodzi mi o to czy przed 2008 czy po i które były by lepsze
chciałbym założyć tarcze 330mm
![]()
Ostatnio edytowane przez rudiksax ; 18-09-2014 o 17:08
Odróżnienie zacisków jest proste.
Małe brembo (pod tarczę 305x28) ma jeden odpowietrznik i przelew wewnętrzny płynu hamulcowego między parą tłoczków.
Duże brembo (pod tarczę 330x28) ma dwa odpowietrzniki i zewnętrzny przewód płynu hamulcowego pomiędzy parami tłoczków.
Bierz te z pierwszego zdjęcia.
Panowie, ogrzeje kotleta.
Pacjent to 159, 1.9 jtdm, 2007 r. Zwrotnica standard pod zwykły zacisk.
Pod tą zwrotnice założyłem duże Brembo z 166.
Borykalem się z piszczacymi klockami. Myślałem że wygrałem z tym.
Auto trafiło do mojej siostry, wczoraj miałem przyjemność nią jechać i....i piszczenie hamulcy doprowadziło mnie do.....:-(
Stąd pomysł na swap na duże Brembo z 159 i tarcze 330.
Pytanie teraz do Was.
Potrzebuję inna zwrotnice, zacisk, tarcze (wiadomo)
Jednak czy zwrotnica wraz z piasta z modelu z 2008 roku (Ti) jest tak samo mocowana jak standardowa? Wystarczy tylko przełożyć, przykrecic w to samo miejsce i gotowe?
Czy wymagana jest jeszcze jakaś inna ingerencja mechaniczna?Jak się ma do tego mocowanie wahaczy? Jest identyczne? Ew myślałem też nad adapteremi pod obecną zwrotnice....
Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi;-)