Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Moja pierwsza Alfa

Użytkownik Embrion
    Auto
    Opel Vectra B 1.8 16V

Domyślnie Moja pierwsza Alfa

Cześć.

W tym lub następnym miesiącu stanę się właścicielem mojej pierwszej Alfy. Wybór padł na 147. Będzie to mój drugi samochód po starym Oplu Vectra B. Od początku wiedziałem, że będę potrzebował niewielkiego auta(klasa kompakt) w dieslu, które ułatwi mi codzienny dojazd na uczelnię(jakieś 30-35km) i swoim spalaniem nie zrujnuje przy tym mojego budżetu. Rozglądałem się m.in za Peugeotami 207 czy Mazdami 3, ale w każdym z nich coś mi nie pasowało. To dosyć nijakie auta, których jeżdżą tysiące po naszych drogach i niczym się nie wyróżniają. Oczywiście wtedy wiedziałem o istnieniu 147, ale nie kojarzyłem egzemplarza poliftingowego, a w tych sprzed 2004 roku odpychał mnie przód, który mi się nie podobał. Alfa ma wszystko: charakter, wygląd, klasę, pięknie wykonane detale, przyspieszenie i komfort prowadzenia a także co ważne (podobno) mało awaryjny silnik 1.9 JTD, a że do dyspozycji mam około 15 tyś, (chyba)nie ma lepszego kandydata niż ta mała Alfa Romeo. Znalezienie odpowiedniego egzemplarza powierzyłem znajomemu, który od długiego czasu sprowadza samochody z Niemiec. Znając możliwości handlarzy i swoje jednak niewielkie pojęcie nt motoryzacji odpuściłem sobie kupowanie samochodu z allegro czy otomoto.

W związku ze zbliżającą się szczęśliwą chwilą mam kilka pytań do was, bardziej doświadczonych użytkowników tego modelu. Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu poza stanem zawieszenia(słyszałem że jest dużo wahaczy o małej żywotności i drogich przy wymianie) oraz rozrządem(bo podobno wymieniać należy już co 50k km)? Czy ten model jest na prawde tak awaryjny jak się o nim mówi? Pewnie nie będę robił rocznie więcej niż 10 tyś km, czy koszty utrzymania tego wozu nie skłonią mnie do myślenia "czemu nie kupiłem tego nudnego golfa którym jeździ co trzeci polak"? I oczywiście jak dbać o Alfę, aby służyła jak najdłużej i jak najrzadziej się psuła.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Rozrząd wystarczy w zupełności zmieniać co 60 tysięcy . A to i tak znacznie szybciej niż zalecenia producenta. Tanie wahacze fasta na przodzie wystarczają na minimum 20 tysięcy km. Tył jest trwalszy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Może wez pod uwagę benzyniaka skoro będziesz robić przebiegi ok 10 tys.rocznie..Spala 2 litry wiecej w mieście ale jednak mniej problemów niż z dieslem .
    Za 1 lub 2 klekotem do centrum miast nie wjdziesz.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Opel Vectra B 1.8 16V

Domyślnie

Wiele ludzi odradza diesla na takie krótkie trasy, no może przesadziłem z tymi 10 tysiącami, ale 20 to nie zrobie na pewno. Dlaczego problemy z dieslem? Czytałem o tym zaślepianiu zaworu(przez to odpada problem z filtrem cząstek, tak?) więc zostaje chyba tylko dwumasa(jak to z nią jest? często pada? ile kosztuje wymiana?)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Patryk LBN
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Według mnie przed fl jest ładniejsza ale to kwestia gustu ... Kup sobie 115 km najlepszy silnik fajnie przyspiesza a zarazem jest tani w utrzymaniu . Ja tez jezdze tylko po mieście i jestem bardzo zadowolony .
    A rozrząd wymień od razu po zakupie . Ja kupilem oryginalny po znizkach od dobrego mechanika za 320 zl.
    Ostatnio edytowane przez Patryk LBN ; 11-07-2015 o 17:54

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Dwumas ,wstryski ,turbina, egr, zawias szybciej wysiada z przodu bo cięższy..No i te przebiegi dużo większe niż u benzyniaka..Nikt nie kupuje diesla na zachodzie żeby robić 10-20tys w roku tylko 30-40 tys...A taki diesel po przekroczeniu granicy ma cudownie 160 tys przebiegu po 10 latach..Klekot super sie sprawdza na dlugich trasach... Do miasta benzyna po 3km masz ciepło zimą[emoji2]
    No i bierz po FL dużo ładniejszy.[emoji2]
    Ostatnio edytowane przez lutek26 ; 11-07-2015 o 18:15

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Może wez pod uwagę benzyniaka skoro będziesz robić przebiegi ok 10 tys.rocznie..Spala 2 litry wiecej w mieście ale jednak mniej problemów niż z dieslem .
    Za 1 lub 2 klekotem do centrum miast nie wjdziesz.
    O jakim silniku mówisz ze jest z nim mniej problemów niż z jtd? Myślałem ze temat jest o 147. To nie wiem jaki masz silnik na myśli. Chyba o 3.2 ci chodzi tak?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

3.2 mozna tylko marzyć. Zwykły Ts 1.6 120KM.Wariator wymienisz z rozrzadem ,lejesz porządny olej i nie piłujesz na zimnym to z panewkami nie ma problemu... A dla mniej wymagących 105 KM bez wariatora..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adrian85
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm

Domyślnie

dolicz sobie do swojego budżetu jakieś 2 tysie na pierwszy serwis i jakieś drobne naprawy. Z alfami jest tak że jak ktoś dba to się cieszy bez awaryjna jazda, jest troszkę droższa w utrzymaniu niż inne auta ze względu na zawieszenie, na temat silników JTD mogę powiedzieć że to bardzo udana konstrukcja jeżeli nie kupisz jakiegoś trupa i będziesz pilnował wszystkich wymian na czas to będziesz się cieszył bez awaryjna jazda.