Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Klimatronik - strefa pasazera chlodzi mocnjiej. Mokre przewody i syk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie Klimatronik - strefa pasazera chlodzi mocnjiej. Mokre przewody i syk

Witajcie,

jako ze jest bardz goraco zauwazylem jadac na klimie ze strona pasazera chlodzi o wiele mocniej niz kierowcy pomimo ustawienia mono na klimatroniku i temperatury Lo. Po wcisnieciu klimatyzacji temperatura mruga pare razy ale klima chlodzi. Z tym ze u kierowcy raczej slabo w porownaniu z pasazerem. Do tej pory nie kozystalem z klimy jako ze kupilem auto zima. Dodam tez ze przewody pod maska sa wilgotne a i slychac pewiem syk lub takie tarcie w momecie wlaczenia klimatyzacji.

Chcialbym dobic czynnik ale nie wiem czy mi nie ucieknie patrzac na te przewody. Czy ten czynnik wogole moze zostawic takie slady? Dodam ze te przewody sa mokre od kupna...
    Ostatnio edytowane przez alcapone154 ; 07-06-2015 o 18:51

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Przewody wyczyść to się dowiesz czy się brudzą dalej. Klimatyzację podłącz pod komputer to odczytasz odczyty czujników temperatury.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Witajcie!

Klimatyzacja przestala wogole dzialac.

Jestem umowiony juz na wizyte u pana co sie zajmuje klimatyzacja. Jednak intryguje mnie ten temat na tyle ze bylem jeszcze raz przy aucie.

Sciagnalem czapeczki na wentylkach by sprawdzic czy jest czynnik... JEST! po lekkim i szybkim wcisnieciu gaz odrazu sie wydobywal. Wiec zapalilem auto i odrazu wlaczylem klime, powietrze nieschlodzone, sprerzarka sie wlaczyla bo slychac jest takie pykniecie po wlaczeniu klimatyzacji. Przez 10-15 min auto nagrzalo sie do 70° w postoju, lewy wezyk ktory zaznaczylem na zdj stal sie cieply potem w miare goracy ale nie tak zebym nie mogl przytrzymac na nim reki, werzyk prawy jak i cala reszta miala temperature otoczenia, nie goroace ani nie zimne. Wiatrak chlodnicy przez te 10 min sie ani raz nie zalaczyl...

Jakies typy?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150713_202529.jpg
Wyświetleń:	353
Rozmiar:	70.9 KB
ID:	172605  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Po włączeniu klimy wentylator chłodnicy odrazu startuje i po chwili wyłącza się i tak w kółko...A te rurki z foto jedna musi być ciepła a druga zimna az woda na niej się skrapla...
    Myślę że masz problem własnie z wentylatorem

Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Tez sie nad tym zastanawiam ale podczas jazdy auto trzyma ladnie temperature 90° nawet gdy ostatnio bylo 35° goraco. Zakladajac ze wiatrak nie chodzi to podczas jazdy od samego pedu powietrza powinna klimatyzacja dzialac a tego nie robi. Lewa rurka jest ciepla, ale druga ta prawa jest zupelnie neutralna.

Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Dzis wyciagnalem wtyczke od termostatu, wlaczyl sie 2gi bieg. Potem wyciagnalem przekaznik 2giego biegu i sie wlaczyl 1szy. Auto rozgrzalem do 90 stopni ale nie chcial sie wlaczyc wiatrak. Dopiero po chwili sie wlaczyl ale tylko na chwile. Gdy wlaczam klime wiatrak nie rusza, sprzegielko dziala bo sie dzis przygladalem gdy odlaczalem prestostat i widac ze rusza i slychac tez.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Podłącz klimę pod tester bo moim zdaniem albo czynnika brak albo sprężarka nie pracuje poprawnie (brak różnicy ciśnień)
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Dziś dowiedziałem się od speca od klimy że syk jest spowodowany niskim ciśnienia czynnika.

Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

To moze byc to, tez juz o tym wyczytalem ze syk to malo czynnika. Mam nadzieje ze to to a nie sprezarka pomimo ze gdy wcisnalem zaworki to cisnienie bylo. Termin mam na 27 u pana co mi zrobi odrazu wszystko razem z ewentualnym uszczelnianiem i nabijaniem. W austri gdzie teraz jestem za samo dobicie chca 60€ a za ewentualna dziurke w systemie to moglbym alfe chyba zezlomowac [emoji14]

Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Kupilem kabelek elm327. Wiatraki dzialaja bez problemu.

W klimatyzacji bylo pare bledow ale glupi je usunalem i ich nie ma... :/ myslalem ze sie pojawia spowrotem ale tak nie jest. Gdy chce zrobic test actuatorow to cos sie dzieje ale po chwili wyskakuje "failed to execute". Niewazne czy sprawdzam lampki czy mieszalniki. Za kazdym razem przerywa test.

Gdy sprawdzam czujniki temperatur to sa po 2 razy vent 1 i vent 2 ale wartosci poazuja sie tylko przy 3ch.

Jakies pomysly czemu sie bledy nie pokazuja ?

Tutaj zadalem temperature lo. temperatura powietrza w nawiewach wieksza od temperatury na zewnatrz

Tu na 26° odrazu puscil gorace powietrze pomimo ze za zewnatrz 30

mieszalnik error

Dodatkowo zauwazylem ze gdy zgasilem mono i krecac pokretlem dla strony kierowcy czyli lewym, MES pokazuje ze krece prawym WTF
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klima.PNG
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	34.7 KB
ID:	173375   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	26°.PNG
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	29.9 KB
ID:	173376   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	actuator.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	90.9 KB
ID:	173377