Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Za wysoka temperatura podczas jazdy w v6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar StormRider
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Aktualnie brak AR

Domyślnie

Odczyty temperatury podane są tutaj z MES'a, o wskaźniku wspomniałem tylko dla pokazania, że akurat w moim przypadku jego odczyty są całkiem realne.
    Podczas jazdy wygląda to tak, że jak silnik dobije do 92-93 stopni, to później temperatura już tylko rośnie aż osiągnie 99 stopni i włącza się wiatrak. Wiatrak zbija do 94-95 (przy stałej prędkości 120-140 km/h tak to wygląda i dokładnie tak samo jadąc przez miasto do 3,5 tys. obrotów). Czasami zejdzie poniżej tych 94 stopni, ale to powiedzmy przy stałej prędkości 90-100 km/h. Jakakolwiek jazda w trasie ze stałymi obrotami w okolicy 4 tys. obrotów powoduje niesamowite nagrzewanie się silnika. Przy dłuższej wykroczyło nawet poza 99 stopni. (wszystkie odczyty z MES)

Termostat otwiera się równiutko przy 87 stopniach, więc raczej wykluczam, że jest niesprawny. Okazało się nawet, że mój poprzedni był sprawny (oryginał Behr również).
    Ostatnio edytowane przez StormRider ; 15-07-2015 o 09:57

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

A chłodnica w jakim stanie? Moze sypie sie chłodnica jesli chodzi o żeberka w chłodnicy. I poprostu masz same pręty. Wiesz o co chodzi? Bo to tez moze byc przyczyna.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

valdek
    Gość

Domyślnie

Też miałem ten problem jakieś 7 lat temu. Ale wtedy były pompy wody z plastikowymi wirnikami i winny był pęknięty wirnik. Myślę, ze do tej pory nikt już nie ma pompy z plastikowym wirnikiem więc to podejrzenie odpada.
    Inną przyczyną może być nie załączanie się pierwszego biegu wentylatora, dopiero jak temperatura przekroczy 100 st. załącza się II bieg i zbija temperaturę o kilka stopni (sprawdzić przekaźnik przy akumulatorze).
    Grzanie się V-ki to często spotykana dolegliwość wielu egzemplarzy i niestety bez końcowej diagnozy. Jeżeli temperatura nie wchodzi na czerwone pole proponuję olać temat i przyjąć, że ten typ tak ma. Mój silnik do końca miał z tym problemy a jednak przejechał 280 tkm (z tego 150 tkm na lpg) i po rewizji okazało się, że jest w doskonałym stanie i trzyma fabryczne parametry ciśnienia.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Aktualnie brak AR

Domyślnie

No właśnie przy 99 stopniach włącza się bez problemu pierwszy bieg, drugi nie wiem przy jakiej temperaturze (wg znalezionych informacji 105-108 stopni).
    A co do tego, że ten typ tak ma, to są różne zdania. Jedni piszą, że to nienormalne, że wychodzi poza 90 stopni, a drudzy, że to żaden problem.
    Dołączyłem zdjęcia chłodnicy wody i jedno tej z klimatyzacji, we wszystkich widocznych miejscach wygląda w ten sposób właśnie.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDC13656.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	116.6 KB
ID:	172739   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDC13659.JPG
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	329.0 KB
ID:	172740   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDC13661.JPG
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	209.2 KB
ID:	172741   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDC13665.JPG
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	266.4 KB
ID:	172742  
    Ostatnio edytowane przez StormRider ; 15-07-2015 o 12:21

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Panie, daj Pan spokój. Mam podobnie. Pociagnalem A1 do 170km/h i temperatura skoczyła prawie do kreski o której mówisz. Zwolniłem do 140 spadła. Ten typ chyba lubi wysoka temperaturę. Dojechałem, auto żyje. Z drugiej strony jak często przekraczasz w trasie te 4000 obr/min.
    Daj se siana, bo wydasz fortunę a o tak nie dojdziesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Aktualnie brak AR

Domyślnie

Gdyby chociaż chłodnica była w złym stanie to miałbym jakiś trop, ale tak to chyba faktycznie odpuszczę temat do momentu aż zacznie dochodzić do czerwonego.
    Dzięki za odpowiedzi, jak ktoś ma jakiś jeszcze pomysł to chętnie wysłucham.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Aktualnie brak AR

Domyślnie

Wiem, że jednego pod drugim nie można, ale chce tylko zwrócić uwagę, bo kolega tomaszchwesiuk podsunął mi pomysł z czujnikami temperatury.

Na alfa pomorze znalazłem takie informacje:

dane dla silnika 2.5 V6:

Temp początku otwarcia termostatu: 85-89'C

Temp pełnego otwarcia termostatu: 97-101'C

Wiatrak pierwsza prędkość: 95'C

Wiatrak druga prędkość: 102'C
    Wg tego u mnie pierwszy bieg włącza się za późno. Zatem wielka prośba do kogoś co ma chwilę czasu i mógłby sprawdzić u siebie z podłączonym komputerem przy jakiej temperaturze włącza się pierwszy bieg?