Witam , mam problem z Aflą 156 1.9 jtd 110 KM otóż niedawno wymieniłem rozrząd jakieś 1000 km i wczoraj pocięło mi pasek (nowy) contitecha wzdłuż jeden pasek był ucięty cały i pruł się dalej . Sprawdziłem sprzęgiełko na alternatorze nadawało się do wymiany jak i rolka (rady wyczytane na forum) . Zawiozłem wszystko do mechanika , wymienił sprzęgiełko i rolke no , i nowiutki pasek contitecha . Dzisiaj ujechałem na kolejnym nowym pasku +/- 14 km i podczas wyprzedzanie straciłem wspomaganie (dodam że nie pałowałem jakoś specjalnie 2,5k obrotów max) szybko zjechałem na pobocze no i co kontrolka od ładowania zaświeciła się szybko zgasiłem silnik podniosłem maskę no i jakie było moje zdziwienie pasek owinął się o jakiś element i leżał . Wyplątałem go całego i nie wiem co teraz robić zbytnio mnie teraz nie stać żeby co dziennie wymieniać pasek . Mechanik zdziwiony bo dzisiaj z paska był wydarty z zewnętrznej strony jeden rowek .
PS: Wyprzedzając pytanieprzy wymianie rozrządu wymieniłem też koło pasowe wału na INĘ bo już lekko drżało i hałasowało .
Niestety mam tylko takie zdjęcie paska :
![]()