Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Czy mam się bać ?

Tomekk
    Gość

Domyślnie Czy mam się bać ?

Witam ma problem... pół baku w 156 a ja mam 240km. zrobionych bo włączyłem naliczanie ponieważ chciałem sprawdzić spalanie i dzisiaj zapaliła się rezerwa ;/ niepokoi mnie to. Czyżby problemy z silnikiem, z kontrolką od rezerwy, czy po prostu to normalne.

Podkreślam ze alfa nie przekracza 3 tys. obr. jeżdżę delikatnie

Proszę o pomoc !!!

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Znaczy się nalałeś pół baku i spaliłeś to wciągu 240km?
    (czyt. wskazówka zeszła od połowy wskaźnika do zera?)

Izabela
    Gość

Domyślnie

, mam to samo auto, i powiem, ze czasami u mnie w trasie (300km) też świruje ta kontrolka, droga która pokonuje to góry i doliny , i mam pół baku a zaraz moge mieć zapaloną rezerwe , ale juz się do tego przyzwyczaiłam, wystarczy popukać w zegar, i po chwili poziom rośnie , tak to auto ma, kaprysi i tyle.ja w kazdym razie jestem spokojna.

Tomekk
    Gość

Domyślnie

Tak zlałem pół baku w 156 i zapaliła mi się kontrolka, ale wskazówka nie ustawiła się na 0 tylko się zbliża. Czy to normalne?

Ile wy przejeździcie na 1/2 baku? I Ile na rezerwie ?

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Musisz także wziąć pod uwagę, że wskazania nie są symetryczne.

Tzn. Od pełnego baku możesz do połowy zrobić 400km a na drugiej połowie załóżmy 300km.
    Zatem jeśli chcesz mieć obiektywny obraz sytuacji nalej do pełna i jeździj do prawie końca

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Zatankuj do pelna, przejedz z 200 km, znowu do pelna i wtedy bedziesz wiedzial chyba najdokladniej ile pali

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Zatankuj do pelna, przejedz z 200 km, znowu do pelna i wtedy bedziesz wiedzial chyba najdokladniej ile pali
    ...o właśnie, ludzie, poszperajcie trochę w archiwum. "Mityczny" wskaźnik działa na zasadzie wróżki Esmeraldy, "prawie" prawdę Ci powie.

Tu stosujemy taką zasadę:
    if rezerwa on
    then tankowanie
    else jeździsz dalej

wiem głupoty pisze, ale tak jest
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Cytat Napisał jazzu Zobacz post
    ...o właśnie, ludzie, poszperajcie trochę w archiwum. "Mityczny" wskaźnik działa na zasadzie wróżki Esmeraldy, "prawie" prawdę Ci powie.

Tu stosujemy taką zasadę:
    if rezerwa on
    then tankowanie
    else jeździsz dalej

wiem głupoty pisze, ale tak jest
    Bardzo trafnie ujęte!

I musisz brać pod uwagę wszelkie pochylenia na jakich zostawiasz auto, przez nie wskaźnik jeszcze bardziej przekłamuje.
    Stąd jak zostawiłeś auto na jakiejś górce, wsiadasz do niego, przekręcasz kluczyk i widzisz na wskaźniku suchy bak, to nie szukaj wycieku, tylko przejedź się kawałek a wskazówka się dźwignie. Tak jest bynajmniej u mnie

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    Bardzo trafnie ujęte!

I musisz brać pod uwagę wszelkie pochylenia na jakich zostawiasz auto, przez nie wskaźnik jeszcze bardziej przekłamuje.
    Stąd jak zostawiłeś auto na jakiejś górce, wsiadasz do niego, przekręcasz kluczyk i widzisz na wskaźniku suchy bak, to nie szukaj wycieku, tylko przejedź się kawałek a wskazówka się dźwignie. Tak jest bynajmniej u mnie
    Jeszcze nie widziałem żadnej (156) żeby tak nie było.
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

CEHU
    Gość

Domyślnie

Polecam jeszcze sprawdzić czy nie masz zapchanego odpowietrznika baku jest on umieszczony w korku, u mnie uszczelka przykleiła się do korka i nie odpowietrzało baku, skutek była taki że robiło się podciśnienie w baku i wskaźnik wariował po przez złe wychylenia pływaka. Jak odkręcasz korek to syczy ci z pod niego??

Uprawnienia