Cześć od kilku miesięcy stałem się posiadaczem Alfy Romeo 147 1.9 jtd i już problemy. Stało się to podczas jazdy, po wrzuceniu 5-tego piegu i puszczeniu sprzęgła słychać zgrzyt i na dodatek nie można wyciągnąć lewarka zmiany biegów ( jest to możliwe na puszczonym sprzęgle ) dlatego muszę wyłączyć auto puścić sprzęgło na dodatek popchać je lekko i wtedy możliwe jest wyrzucenie biegu. Oczywiście mam też tzw " martwy drążek " ( jak się rozgrzeje to jedynka i dwójkę ciężko wrzucić ) ale o tym się już dużo naczytałem. Dziwną rzeczą też jest to że jak wrzucę jakiś bieg np: 3 to mogę manewrować lewarkiem w prawo i lewo . Dodam jeszcze że poprzedni właściciel wymienił sprzęgło i wybierak oraz kazał po jakimś czasie podciągnąć sprzęgło. Byłem u dwóch mechaników ale powiedzieli że nie chcę podejmować się walki że skrzynią biegów w alfie, pozostał mi jeszcze jeden mechanik i ASO. Zastanawia mnie czy zgrzyt spowodowany jest uszkodzoną skrzynią , jest to wina linek czy jeszcze coś od sprzęgła ? Ja mam wrażenie że po prostu bieg nie chce wejść do końca, pod maską próbowałem różnych manewrów przy tchy wajchach ale na nic .