Witam moja alfa 1.9 115 km mam pytanie w aucie moc jest raz nie ma czy odpowiedzialne za taką rzecz są;przepływka ,zmienna geometria?
Witam moja alfa 1.9 115 km mam pytanie w aucie moc jest raz nie ma czy odpowiedzialne za taką rzecz są;przepływka ,zmienna geometria?
Wszystko może być odpowiedzialne, jezeli nic nie stuka, nie puka i nie dymi to pierwsze co to musisz sprawdzić cały silnik pod względem szczelnosci, potem pod komputer i z tym cały osprzęt, wszystkie parametry czy wszystko gro i to na zimnym i cieplnym, az w koncu cos wyjdzie
Do próby postawienia diadnozy trzeba więcej informacji szczegółowych;czy zaświeca sie check,w jakich okolicznościach przymula,czy dymi itp...im wiecej szczegółów tym nasze porady będą celniejsze.Pozdrawiam
Najpierw podziękuje za podpowiedzi a wiec tak żadnych błędów nie dymi , a objawia się tak ,wsiadam odpalam jadę i tak delikatnie dotknę gazu idzie jak zła a następnego dnia albo inaczej przy następnym odpaleniu trzeba pedał gazu trochę jakby mocniej wciskać(egr zaślepiony ponieważ jest uszkodzony?) ale i tak nie idzie jak wcześniej
Ja bym pierwsze co to podpiął pod komputer, sprawdził sondy. Do tego do "ponowne" odpalenie kiedy nastepuje ? Może po prostu masz takie wrażenie, jak silnik jest zimny, działa na ssaniu tu faktycznie z początku idzie jak strzała, a jak się rozgrzeje to musi startować z lekko niższych obrotów bez ssania i z bardziej rozgrzaną mieszanką dlatego dla porównania przy starcie musisz mu dać minimalnie gazu, temu może się wydawać, że nie ma gorszy start, ponadto jeżeli jedziemy w chłodny, zachmurzony dzień to auto idzie lepiej, a jak dostanie 40*C, suche powietrze to można odczuć, że działa trochę "gorzej".
Do tego osoby, które i tak zawsze dają dużo gazu na start to w ogolę mogą nie odczuć problemu.
Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 04-08-2015 o 21:10
Sorki że się wtrącę!Jakie sondy??Z tego co widzę kolega ma JTD a to DIESEL.Jeśli EGR jest zaslepiony powinien być też wyrzucony z programu.Jeśli tu wszystko jest ok pozostaje geometria turbiny-ale wywalałby raczej błąd,nieszczelność na dolocie-ale byłoby słychać charakterystyczne syczenie,przepływomierz-przed zakupem nowego warto podstawić na próbę inny używany z pewnego źródła.
Generalnie sprawdź najpierw szczelność przewodów od przepływomierza do turbiny i dalej za turbiną do intercoolera i do silnika pod kątem nie dokręconych opasek jak i pękniętych węży(częsta usterka).W okolicach pękniecia widać jakby mały wyciek czarnego oleju.Pozdrawiam
No dyć, piszać drugiego posta juz nie zwrociłem uwagi na pierwszy, że to diesel
Ok sprawdzę szczelność syczenia niby nie słyszę ale wystarczy lekko pęknięty przewód i d...a blada.To pytanie z innej beczki czy ktoś z wawy lub okolic ma program gdzie sprawdzę alfę bo znajomi mają ale taki ogóknikowy.
pytaj na forum regionalnym.