Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 172

Temat: Domykanie szyb z kluczyka. Blokady dywaników

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Ta z 2000 właśnie zmienia jeszcze starszą i w tej z 2000 jest wyraźnie zdefiniowane. Z tego co widzę w EurLex, to nie ma dalszych modyfikacji tego dokumentu.

5.8.2. Wymagania dotyczące zwykłego działania

Z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ppkt 5.8.3 elektrycznie sterowane okna, ruchome części dachu oraz układy przegradzające mogą być zamykane pod co najmniej jednym z następujących warunków:

5.8.2.1. gdy kluczyk uruchamiania zapłonu zostanie umieszczony w stacyjce w dowolnym położeniu roboczym;
    5.8.2.2. za pomocą siły mięśni bez zasilania energią pojazdu;
    5.8.2.3. przy ciągłym uruchomieniu przez układ zamykania na zewnątrz pojazdu;
    5.8.2.4. w trakcie przerwy następującej między momentem przełączania zapłonu z pozycji "włączony" na "wyłączony" i/lub wyciągnięcia kluczyka a momentem, w którym żadne z przednich drzwi nie zostały jeszcze otwarte wystarczająco szeroko, aby umożliwić wyjście z pojazdu;
    5.8.2.5 gdy ruch zamykania elektrycznie sterowanych okien, ruchomych części dachu oraz układów przegradzających rozpoczyna się przy otwarciu nieprzekraczającym 4 mm;
    5.8.2.6. gdy elektrycznie sterowane okno w drzwiach pojazdu nieposiadających górnej ramy zamyka się automatycznie, gdy odpowiednie drzwi zostają zamknięte. W tym przypadku maksymalne otwarcie, zgodnie z definicją w ppkt 2.13, występujące przed zamknięciem drzwi nie przekracza 12 mm.
    5.8.2.7. Dopuszcza się zamykanie zdalne poprzez ciągłe uruchomienie urządzenia zdalnego sterowania, pod warunkiem że spełniony jest jeden z następujących warunków:
    5.8.2.7.1. przyrządem zdalnego sterowania nie da się zamykać elektrycznie sterowanych okien, ruchomych części dachu oraz układów przegradzających przy oddaleniu od pojazdu przekraczającym 11 m;
    5.8.2.7.2. urządzeniem zdalnego sterowania nie da się zamykać elektrycznie sterowanych okien, ruchomych części dachu oraz układów przegradzających:
    - jeżeli urządzenie i pojazd rozdziela powierzchnia nieprzezroczysta
    oraz
    - jeżeli odległość między urządzeniem zdalnego sterowania a pojazdem przekracza 6 metrów.
    5.8.2.8. Dopuszcza się zamykanie przez jednorazowe naciśnięcie wyłącznie elektrycznie sterowanych okien w drzwiach kierowcy oraz ruchomych części dachu tylko, gdy kluczyk uruchamiania zapłonu znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
    5.8.3. Wymagania w zakresie automatycznego odwracania kierunku przesuwania
    5.8.3.1. Żadne z wymagań ppkt 5.8.2 nie ma zastosowania, jeżeli elektrycznie sterowane okna, ruchome części dachu oraz układy przegradzające wyposażone są w urządzenie automatycznego odwracania kierunku przesuwania.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Z tego co widzę w EurLex, to nie ma dalszych modyfikacji tego dokumentu.
    Już myślałem, że zaczynam dostawać na głowę, bo też w EUR-leksie nie widziałem żadnych aktualizacji. Czyli jest tak jak pisałem - dyrektywa na którą się powołują instrukcje AR się nie zmieniła.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Już myślałem, że zaczynam dostawać na głowę, bo też w EUR-leksie nie widziałem żadnych aktualizacji. Czyli jest tak jak pisałem - dyrektywa na którą się powołują instrukcje AR się nie zmieniła.
    Tak, musiałem nie załapać, którą dokładnie dyrektywę masz na myśli

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Pewnie ludzie w AR sami nie wiedzieli co jest w dyrektywie napisane. Pytali tych co tą dyrektywę tworzyli - oni też nie wiedzieli co napisali, kiedy zmienili i dlaczego. Na wszelki wypadek AR wyłączyła zamykanie na amen. Nie ma chyba bardziej logicznego i głupiego zarazem wytłumaczenia. W mojej 159 z 2010 domykanie oczywiście nie działa.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

Moja alfa też ma tą niepełną funkcjonalność

Będę coś robił, żeby to ulepszyć..
    Myślę, że skoro z kluczyka da się szyby podnieść, to warto się zastanowić jak zasymulować przekręcanie wkładki przy dłuższym przytrzymaniu guzika w pilocie.

Za wszelkie wskazówki zamieszczane w tym poście byłbym wdzięczny
    Jakieś propozycje / przemyślenia?

Mi pierwsze co przychodzi na myśl to czasówka biorąca sygnał z centralnego zamka i imitująca przekręcenie wkładki. układ byłby prosty i znajdowałby się w drzwiach kierowcy. Wadą byłoby to, że szyby domykałby się za każdym razem, gdy zamykane są drzwi...

Czy odbiornik pilota jest osobnym urządzeniem jak to było w 156?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

Panowie pan mi centralny zamek w kluczyku. Otwieram z grota zamek. Baterie wymieniłem i nic. Co to może być ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Piszę juz w 2 wątku na ten temat. Padło mi otwieranie szyb z kluczyka, W czasie tych mega upałów jest to jeszcze bardziej frustrujące :/ Może ktoś miał podobny problem.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa romeo 159 1,9 16v

Domyślnie

Ja mam problem ale wciąż nie rozwiązany i bardzo wku... Padło mi domykanie szyb, jak i otwieranie bagaznika. Może znow trzeba kluczyc zakodowac?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Witajcie. Dalej nikt nie rozpracowal jak uruchomić domykanie szyb? . Miałem 2006r i działało pięknie teraz mam październik 2007 i lipa. Tylko dziala z kluczyka.
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Artec86
    Mieszka w
    Sanok
    Auto
    159 1.9 JTDM 8v 120KM SW (2008)

Domyślnie

U mnie działa tylko otwieranie szyb z pilota, zamknąć się nie chcą. Muszę ręcznie z pulpitu sterowania szybami:/