Kolega zawodowo sprzedaje akumulatory . Z droższych poleca Varte a unikac Boscha.Ze średniej półki b.dobra jest Topla a zdecydowanie unikac Centry..
Ma masę reklamacji właśnie na boscha i centre..
Kolega zawodowo sprzedaje akumulatory . Z droższych poleca Varte a unikac Boscha.Ze średniej półki b.dobra jest Topla a zdecydowanie unikac Centry..
Ma masę reklamacji właśnie na boscha i centre..
Powiem tak, kontrolka fajna rzecz ale sama kontrolka nie świadczy o jakości danego akumulatora poprostu tak mi doradził sprzedawca w sklepie. A jeżeli chodzi o przypadek z życia to właśnie ta orginalna Varta która siedziała u mnie w 147 miała kontrolkę, kontrolka pokazywała głeboki zielony więc nie myślałem wogóle o nowym akumulatorze do momentu gdzie przejechałem jakieś 40km z włączonym głośniej radiem i po postoju już mi nie zakręcił ? Kontrolka pokazuje bardziej napięcie na aku ale nie powie Ci jaką aku ma jeszcze wydajność (wydajność prądowa).
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
Każda bateria na tym świecie się z czasem zużywa i traci swoje parametry, dlatego nie potrafimy jeszcze w sposób trwały magazynować energii jak np. pokłady rud metali.
Z uwagi na to masz np. pakiety prądu od 14 do 17 kiedy wszyscy najbardziej uzytkuja jest taniej, tak aby paliwo się nie marnowalo. Energia musi być wytwarzana non stop, nikt nie wymyślił sposobu na trwałe magazynowanie jej.
Kuzyz sprzedaje tez akumulatory od 20lat. Poleca boscha jak najbardziej. Co do centry, odradza tylko future bo na nia jest duza reklamacji. A reklamacje nawet sie trafiaja w najlepszych akumulatorach. Np topli w ogole nie sprzedaje, kiedys sprzedawal, na 30 aku zAreklamowano połowe(zwarcie w celi).
- - - Updated - - -
yy... A ciekawe jak dojdzie do reklamacji, to bedzie musial zalatwic sobie akumulator na czas reklamacji. WIec czy lepiej miec gwarancje i aku ktory rok przelezal na polce i siadzie po 2-3latach, czy lepiej miec aku ktory wyjechal 2-3tyg z fabryki, i pojezdzi 5 lat?? Ja bym wybral drugą opcje, bo wiem jaki problem jest dla ludzi zalatwic se aku zastepczy. Najczesciej kupuja drugi, bo jak wroci z reklamacji i sie okaze wada fabryczna, to zwrot kasy ale moze sie okazac ze wina auta wtedy zostaje klient z 2 aku![]()