Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Dobry akumulator do Alfy 147 1.6 Spark Eko- czyli jaki?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Kolega zawodowo sprzedaje akumulatory . Z droższych poleca Varte a unikac Boscha.Ze średniej półki b.dobra jest Topla a zdecydowanie unikac Centry..
    Ma masę reklamacji właśnie na boscha i centre..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Tak, a uzasadnił to jakoś ? bo mam centry z kontrolkami w dwóch alfach 5czy 6 lat (i zim) , kręcą sobie żwawo Vkę i 1,6 i tymi kontrolkami wciąż złośliwie zielono pokazują.
    W trwałości aku ze skromnego doświadczenia wiem, że najważniejsze są : dbałość o ładowanie (regulator, alternator) oraz solidne umocowanie aku żeby nie podskakiwał. A nie czy to varta czy centra czy inny zap.
    Powiem tak, kontrolka fajna rzecz ale sama kontrolka nie świadczy o jakości danego akumulatora poprostu tak mi doradził sprzedawca w sklepie. A jeżeli chodzi o przypadek z życia to właśnie ta orginalna Varta która siedziała u mnie w 147 miała kontrolkę, kontrolka pokazywała głeboki zielony więc nie myślałem wogóle o nowym akumulatorze do momentu gdzie przejechałem jakieś 40km z włączonym głośniej radiem i po postoju już mi nie zakręcił ? Kontrolka pokazuje bardziej napięcie na aku ale nie powie Ci jaką aku ma jeszcze wydajność (wydajność prądowa).
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Każda bateria na tym świecie się z czasem zużywa i traci swoje parametry, dlatego nie potrafimy jeszcze w sposób trwały magazynować energii jak np. pokłady rud metali.

Z uwagi na to masz np. pakiety prądu od 14 do 17 kiedy wszyscy najbardziej uzytkuja jest taniej, tak aby paliwo się nie marnowalo. Energia musi być wytwarzana non stop, nikt nie wymyślił sposobu na trwałe magazynowanie jej.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Kolega zawodowo sprzedaje akumulatory . Z droższych poleca Varte a unikac Boscha.Ze średniej półki b.dobra jest Topla a zdecydowanie unikac Centry..
    Ma masę reklamacji właśnie na boscha i centre..

Kuzyz sprzedaje tez akumulatory od 20lat. Poleca boscha jak najbardziej. Co do centry, odradza tylko future bo na nia jest duza reklamacji. A reklamacje nawet sie trafiaja w najlepszych akumulatorach. Np topli w ogole nie sprzedaje, kiedys sprzedawal, na 30 aku zAreklamowano połowe(zwarcie w celi).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Powinna być wybita z boku, ale niektorzy producenci się wycwanili i nie ma tam doslownie podane np. 05.05.2015, tylko jakiś kod, który trzeba rozszyfrować.

akumulator kosztuje do tej alfy ok. 200zł i kupiłas dobrze, w dobrej cenie, działa, masz gwarancje więc nie ma co dalej drazyc tematu

yy... A ciekawe jak dojdzie do reklamacji, to bedzie musial zalatwic sobie akumulator na czas reklamacji. WIec czy lepiej miec gwarancje i aku ktory rok przelezal na polce i siadzie po 2-3latach, czy lepiej miec aku ktory wyjechal 2-3tyg z fabryki, i pojezdzi 5 lat?? Ja bym wybral drugą opcje, bo wiem jaki problem jest dla ludzi zalatwic se aku zastepczy. Najczesciej kupuja drugi, bo jak wroci z reklamacji i sie okaze wada fabryczna, to zwrot kasy ale moze sie okazac ze wina auta wtedy zostaje klient z 2 aku