Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: ocieranie koła o Nadkole, Chyba... Alfa 156. 2.5 v6 1999.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie ocieranie koła o Nadkole, Chyba... Alfa 156. 2.5 v6 1999.

Witam, mam pewien problem. Otóż od zimy moja alfa ma problem... a mechanicy są bezradni bo nie potrafią zdiagnozować przyczyny... Do meritum. Przy skręcaniu w lewo coś jakby trze w lewym przednim kole (samochód wibruje, czuć i słychać) chyba na wysokości podstopnicy. Uwaga! to nie jest wahacz zły bo jest dobry, nie jest to przegub (raczej) wczoraj byłem na badaniu i wyszło że do wymiany tuleje, tuleje wymienione, problem jest dalej (ale trochę mniejszy bo taki jak na początku. Co to oznacza? na początku przy prędkości 40 km na godzinę był ten problem potem już nawet przy 20km/h, teraz znów około 40km/h)dodam jeszcze, że cały wahacz był zmieniany w zeszłe wakacje na TRW. Tarcze są podobno proste tak mówił mechanik. Opony to 215 ale zaczęło się na 205 więc to też nie to... Może ktoś się spotkał z czymś takim?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał vinnere Zobacz post
    Witam, mam pewien problem. Otóż od zimy moja alfa ma problem... a mechanicy są bezradni bo nie potrafią zdiagnozować przyczyny... Do meritum. Przy skręcaniu w lewo coś jakby trze w lewym przednim kole (samochód wibruje, czuć i słychać) chyba na wysokości podstopnicy. Uwaga! to nie jest wahacz zły bo jest dobry, nie jest to przegub (raczej) wczoraj byłem na badaniu i wyszło że do wymiany tuleje, tuleje wymienione, problem jest dalej (ale trochę mniejszy bo taki jak na początku. Co to oznacza? na początku przy prędkości 40 km na godzinę był ten problem potem już nawet przy 20km/h, teraz znów około 40km/h)dodam jeszcze, że cały wahacz był zmieniany w zeszłe wakacje na TRW. Tarcze są podobno proste tak mówił mechanik. Opony to 215 ale zaczęło się na 205 więc to też nie to... Może ktoś się spotkał z czymś takim?

Łożysko sprawdzałeś?? Masz pewność że przegub jest ok ??

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

na przeglądzie gość mówił ze w przegubie nic nie ma...
    łozysko nie wiem do konca

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Mi na przeglądzie mówił, że mam wszystkie wahacze w nienagannym stanie a w garażu czekały już nowe na wymianę bo wywaliło mi tuleje z tyłu.
    Ja bym przeglądnął jeszcze raz ale u innego speca ten przegub i łożysko.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

jak mnie nie myli pamiec ,przez tą chwilke jak jestem na forum bylo juz kilka takich tematow , a może lożysko , podnies auto i kulnij kolem a moze cos z hamulcami lub oslona tarczy

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    Mi na przeglądzie mówił, że mam wszystkie wahacze w nienagannym stanie a w garażu czekały już nowe na wymianę bo wywaliło mi tuleje z tyłu.
    Ja bym przeglądnął jeszcze raz ale u innego speca ten przegub i łożysko.
    Standard,na przeglądach zawsze wszystko jest ok.

- - - Updated - - -

Mnie trochę ociera na max skręconych kołach o nadkole z przodu,ale to z uwagi na szeroki laczek 225.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

spróbuje podjechać do jakiegoś zakładu bardziej obczajonego w zawieszeniach, szczęście nie daleko jest kilka którzy robią zawieszenia do torowych samochodów może będą wiedzieli o co chodzi, ewentualnie ASO, ale tam boje się, że zapłacę nie wiadomo ile za tekst, że wszystko w porządku