Zjeżdzając z transforgarskiej miałem 2.8l! Beat it!!!
Oj Panowie, nic nie rozumiecie, albo specjalnie nie czytacie ze zrozumieniem.
Pierwszy moj post dotyczyl mojego spalania 4,4 na dystansie 25km gdzie NIC mi nie przeszkadzalo, wiec w warunkach IDEALNYCH czyli stala predkosc i plaska droga. Jeden kolega nie dowierzal, wiec przeprowadzilem krotki test by pokazac ze nie wyssalem tych danych z palca, napisalem tez ze ta sama trase gdy wystarczy ze trafie pare razy na czerwone to spalanie mam np. 5,5.
Jesli chodzi o moje srednie spalanie po kilku tysiacach to niestety niedawno skasowalem Trip B, teraz po 311km mam 5,8.
Przypomne jeszcze raz, chcialem pokazac ze alfa potrafi ladnie spalac w idealnych warunkach, a zaczelo sie trolowanie o jezdzie z gorki.
Ja na trasie z pomorza na mazowsze, z czego połowa to autostrady średniego miałem, 6,2L i raczej jestem z tego poziomu zadowolony biorąc pod uwagę gabaryt![]()
Mi na dystansie 945 km średnio spaliła 7,3 - klima non-stop, trasa/miasto - mniej więcej 60%/40%. Co prawda to początek mojej jazdy dieslem więc mam nadzieję, że będzie lepiej... niewiele, ale lepiej![]()
A u mnie taka akcja....trasa Przemysl-Wrocław...540 km caly czas autostrada...tylko E40 ok 40km bo brakuje autostrady wiec predkosc 90-120...tak poza tym na autostradzie 140-170...opony 235/45 18cali spalanie 8.7 ....z powrotem ta sama trasa 8.6...w aucie 3 osoby 90,70 i 50kgosoby i bagazu na ok 45 kg. Praktycznie na autostradzie caly czas tempomat a zmiana predkosci tez przy pomocy tempomatu. Dla porownania brat oplem insignią jechal i wyszlo mu 6.5(wyciagniety DPF i usuniete klapy wirowe ..moc 170KM 2.0 DIESEL...OPONY 245/45 18 cali a w aucie 2 osoby dorosle 80 i 50 kg i dwojka malych dzieci w fotelikach...w bagazniku ok 60 kg) I takie pytanko...coś chyba za duzo pali ta moja BELLINKA????????? Dodam za jazda 80% na klimie.
Ostatnio edytowane przez PASZA ; 18-08-2015 o 20:18
Tak czyta i już sam nie wiem czy ja mam jakąś inną Alfę czy co
AR 159 1.9 jtdm 8v w oryginale, koła 225/50/17 trasa Warszawa-Kołobrzeg-Warszawa średnie 6,5l (3 os +cały bagażnik) 140 nie przekroczyłem i raczej spokojnie jechałem. Trasa Warszawa-Łódź-Warszawa 140+ 8,5l (2 osoby, a powrót +4 felgi)