Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Światła dzienne w drogowych

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Węgrzce Wielkie / Kraków
    Auto
    159 JTD 8v SW

Domyślnie

Straszną dyskusję rozpętałem tym tematem... dobrze, należy się dzielić wiedzą. Ja osobiście interesuje się tym tematem nie dlatego, że mi się żarówki przepalają (i nie mam ksenonów), ale dlatego, że szkoda mi tych wszystkich żarówek, które świecą się w desce rozdzielczej bez sensu (i jak się taka spali, to już nie wymienie tak łatwo). Nie uważam, że jazda na światłach w dzień jest bez sensu, bo robiłem to zanim wprowadzono obowiązek prawny i nawet jeśli to nie poprawiło statystyk, to jednak potwierdzam zdanie kolegi anAlfaBeta, że przy niektórych warunkach pogodowych, to najzwyczajniej w świecie pozwala szybciej (na czas) zauważyć inny pojazd (nie mam problemów ze wzrokiem - badania robiłem ostatnio). Uważam natomiast, że niektórzy przeginają w drugą stronę:
    - w deszczowy, mglisty poranek jadą na DRL-ach (na autostradzie katastrofa - takie ciemne auto jest bardzo słabo widoczne z tyłu),
    - zamiast mijania zapalają postojówki i przeciwmgielne przednie (nie są to żadne przeróbki na dzienne, te nie wymagają postojówek żeby działać).

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał unocinquenove Zobacz post
    to jednak potwierdzam zdanie kolegi anAlfaBeta, że przy niektórych warunkach pogodowych, to najzwyczajniej w świecie pozwala szybciej (na czas) zauważyć inny pojazd (nie mam problemów ze wzrokiem - badania robiłem ostatnio).
    Tyle tylko, że my nie rozpatrujemy takich przypadków, a jedynie warunki w których prawo wymaga jeżdżenia na światłach do jazdy dziennej, w przypadkach o których piszesz przepisy nakazują zmienić je na światła mijania

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDM

Domyślnie

Jako, że użytkuje podobne rozwiązanie to pozwolę sobie wtrącić swoje 2 grosze. Użytkuje podobne ustrojstwo już od jakiegoś czasu i wcale ten zez nie dokucza a widzicie go tylko wtedy jak stoicie za kimś w korku i ro jak ma czyste auto. Rozwiązanie sprawdza się też jeśli ktoś użytkuje żarówki o zwiększonej wydajności plus milion % więcej światła. Mi zależało na doświetlaniu zakrętów ale, że moduł ogarnia też dzienne to korzystam.

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Mac1ek Zobacz post
    Mi zależało na doświetlaniu zakrętów ale, że moduł ogarnia też dzienne to korzystam.
    Maciek, jaki masz moduł obsługujący doświetlanie?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Mam moduł firmy Quasar electronics wpinany w magistralę CAN.

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Dzwoniłem do nich, 250 zł - sam to montowałeś?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Montował mi to znajomy elektryk bo ja się wole przewodów nie dotykać. Nie chcę, nie lubię, nie znam się

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    Dzwoniłem do nich, 250 zł - sam to montowałeś?

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Temat do przemyślenia, obecnie mam moduł ściemniający drogowe, ale to doświetlanie zakrętów mnie kusi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Węgrzce Wielkie / Kraków
    Auto
    159 JTD 8v SW

Domyślnie

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    Tyle tylko, że my nie rozpatrujemy takich przypadków, a jedynie warunki w których prawo wymaga jeżdżenia na światłach do jazdy dziennej, w przypadkach o których piszesz przepisy nakazują zmienić je na światła mijania
    W przypadku pięknego słonecznego dnia przepisy nie nakazują zmiany świateł dziennych na mijania.