Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Temat: Jaka jest najlepsza/najmniej awaryjna jednostka napędowa w AR 159,chodzi o diesle?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

1.8 to oplowska konstrukcja z Vectry, 140 KM. Raczej dobrze znosi gaz, do przemieszczania się z punktu A do punktu B, ale nic więcej. Frajdy z jazdy tym raczej nie będzie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 159 SW 2.0 170 2011

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Mam tbi ale teraz bym sie zastanawiał nad 2.0 jtdm. Mało skarg na tą jednostkę, a niestety spalanie benzyny w mieście potrafi zabic frajde z jazdy. Silnika w benzynie w ogóle nie słychać więc zakładam, że klekot diesla też jest raczej ledwo słyszalny. Krótkie odcinki, dojazd do sklepu czy innego paczkomatu, jazda w korku itp itd, mówie o spokojnej jeździe i 14-15 litrów jest na porządku dziennym.
    Z tego co czytałem o dieslach to najmniej awaryjne 1.9 8v 120KM i 2.0 jdtm 170KM.
    do typowo miejskiej jazdy diesla.... ??? troche nie bardzo...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał czapel Zobacz post
    Jak ktoś myśli ze kupi alfe i nie włoży w nią nic to jest w błędzie. Ba jeśli uważa że włoży w nią mniej niż 6 czy 7 tysięcy. Dwumas sprzęgło wysprzeglik skrzynia to pewne co będzie do wymiany. Chyba ze ktoś lubi szumy i stukania ale nie po to chyba kupujemy żeby coś szumialo i żeby nie mieć przyjemności z jazdy. Potem wypalenie dpf egr kolejny tysiąc. Potem duperele typu świece żarowe rozrusznik itp. Co prędzej czy później padnie. Poduszki zawieszenia to samo kolejny 2 tysiące.
    Jeśli ktoś chce kupić auto za 20 tys może owszem. Może nic nie dokładać jeśli dźwięki stukania szumy itp nic dla nie znaczą. Ale chyba auto ma dawać radość czyli ma być bez wad. Dodajcie zawieszenie choć u mnie akurat było oryginalne od nowości wiec tutaj Alfy mają wytrzymałe. I wiele innych utrudniających eksploatację rzeczy.

ale to sie nie tyczy tylko alfy tylko każego auta prawda????

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pawo04 Zobacz post
    ale to sie nie tyczy tylko alfy tylko każego auta prawda????
    No, przy zachowaniu całej masy zastrzeżeń, to tak. Czyli podobne rocznikowo, podobnie zadbane, jeśli nowy diesel, to nie porównujemy do starszej konstrukcyjnie benzyny 8v, itd. To wtedy faktycznie, w alfie pewnie różnicą będzie tylko zawieszenie przód w pakiecie startowym, bo reszta jak zwykle...

Użytkownik Świeżak Avatar grzesb156
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    Byla -156fl 1,9jtd jest 159 2.4

Domyślnie 1.8mpi

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    1.8 to oplowska konstrukcja z Vectry, 140 KM. Raczej dobrze znosi gaz, do przemieszczania się z punktu A do punktu B, ale nic więcej. Frajdy z jazdy tym raczej nie będzie.
    Jesli chodzi o ten silnik to polecam chodz sam jezdze 2.4 1.8mpi napewno jest to alternatywa dla diesla 1.9 8v przyspieszenie ma podobne jest przy tym bardzo cichy i spala w miescie ok 9.5l na plus prowadzenie duzo lepiej od mojej 2.4 w zakretach .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Węgrzce Wielkie / Kraków
    Auto
    159 JTD 8v SW

Domyślnie

Cytat Napisał grzesb156 Zobacz post
    Jesli chodzi o ten silnik to polecam chodz sam jezdze 2.4 1.8mpi napewno jest to alternatywa dla diesla 1.9 8v przyspieszenie ma podobne jest przy tym bardzo cichy i spala w miescie ok 9.5l na plus prowadzenie duzo lepiej od mojej 2.4 w zakretach .
    Mam ten 1.8 jeszcze w wersji 125 KM (bez zmiennych faz) w Corsie - tam to jest zabawa :-) Natomiast nie słyszałem jeszcze o takim samochodzie, który przy wadze 159 z silnikiem 1.8 palił w mieście mniej jak 11/100... Miałem Accorda 1.8, podczas jazdy w krakowskich korkach potrafił dobić nawet do 13 litrów. Co do prowadzenia w zakrętach ja jestem zaskoczony jak 159 prowadzi się w zakrętach (mam 1.9 8v SW) - jedzie jak przyklejona.