1.8 to oplowska konstrukcja z Vectry, 140 KM. Raczej dobrze znosi gaz, do przemieszczania się z punktu A do punktu B, ale nic więcej. Frajdy z jazdy tym raczej nie będzie.
1.8 to oplowska konstrukcja z Vectry, 140 KM. Raczej dobrze znosi gaz, do przemieszczania się z punktu A do punktu B, ale nic więcej. Frajdy z jazdy tym raczej nie będzie.
No, przy zachowaniu całej masy zastrzeżeń, to tak. Czyli podobne rocznikowo, podobnie zadbane, jeśli nowy diesel, to nie porównujemy do starszej konstrukcyjnie benzyny 8v, itd. To wtedy faktycznie, w alfie pewnie różnicą będzie tylko zawieszenie przód w pakiecie startowym, bo reszta jak zwykle...
Mam ten 1.8 jeszcze w wersji 125 KM (bez zmiennych faz) w Corsie - tam to jest zabawa :-) Natomiast nie słyszałem jeszcze o takim samochodzie, który przy wadze 159 z silnikiem 1.8 palił w mieście mniej jak 11/100... Miałem Accorda 1.8, podczas jazdy w krakowskich korkach potrafił dobić nawet do 13 litrów. Co do prowadzenia w zakrętach ja jestem zaskoczony jak 159 prowadzi się w zakrętach (mam 1.9 8v SW) - jedzie jak przyklejona.