Ani troche
Ani troche
Kolego wwwlewy chyba Twoja teoria jest najbardziej prawdopodobna bo kiedys tam przed paroma miesicami wyskoczyc mi w logach blad egr skasowałem ale zaczelo sie takie dziwne przyspieszanie z poszarpywaniem. Jak sprawdzić egr najprościej? Mesem? Czy go na stol i 12v? Kupowales nowy?
EGRa w naszych bellach się nie: sprawdza/czyści/wymienia. Tylko zaślepia i wywala z oprogramowania ECU. Można zaślepić bez ingerencji w sterownik po chwili pojawi się błąd, ale można z nim jeździć. A sprawdzenie EGRa możesz wykonać odpinając wtyczkę od przepływomierza (wyłącza to sterowanie EGR).
Ja jednak sprobuje wskrzesić ten egr, lubię tak po Bożemu![]()
A jak mają Ci sprawdzić że EGR (nie będą przecież rozkręcać układu) jest zaślepiony a ECU jest OFF? Klapy też sprawdzają? Jedyne co mogą sprawdzić do DPF. Jednak gdy ktoś zrobił tę operację odpowiednio, czyli rozciął u góry i ładnie zaspawał to nic nie znajdą. A normy spalin bez DPF'a są dalej w normie. Widziałeś kiedyś żeby policja jeździła z przewoźnym kanałem żeby auto mogło wjechać i wtedy sprawdzają DPF??? kolega jest policjantem z drogówki. Jedyne co robią to pytają czy jest DPF (jak im się chce) i wszystko w temacie.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Już parę aut nowych bez DPF'a widziałem. Na postoju jakoś nie dymiły a w czasie jazdy np w mieście przy przyspieszaniu trudno było zauważyć chmurę dymu. A jeśli widzisz policję za sobą a wiesz że nie masz tego czy owego to chyba nie dajesz im pretekstu do zatrzymania. A najgłupszym pretekstem do kontroli to niezapięte pasy, folia na szybach przednich i wystające opony poza obrys auta. Wiem z doświadczenia. I dowodzić idzie do powiatu.![]()
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Auto bez EGR przy zmianie biegu pusci dymek, takze nie trzeba sie jakos starac.
A wracajac do tematu to EGR moze wydawac sie czysty a zapieczona moze byc sztanga ktora pracuje w elektromagnesie. Trzeba ja przeczyszcic i doprowadzic ta sztange do stanu gdzie ruszac sie bedzie bez oporow.
Jest na to metoda inwazyjna opisana na forum, mnie udalo sie zrobic to bezinwazyjnie i na ta chwile nie mam problemu z dzialaniem EGR.
pozdro