Witam mam pytanie nie działa mi USB diagnoza szyny can zrobiona wszystko ok i dalej nie działa. Blue me nigdy mi nie działało nie specjalnie mi to było potrzebne więc sobie odpuściłem. Natomiast nagrywanie płyt CD bez sensu..... Jakieś sugestie???
Witam mam pytanie nie działa mi USB diagnoza szyny can zrobiona wszystko ok i dalej nie działa. Blue me nigdy mi nie działało nie specjalnie mi to było potrzebne więc sobie odpuściłem. Natomiast nagrywanie płyt CD bez sensu..... Jakieś sugestie???
Gniazdo AUX i np. telefon/mp3?
Dokładnie gniazdo USB mam pena który po włożeniu świeci na niebiesko nawet to nie działa
Nie nie, mi chodzi o to, że jak nie będzie działać USB, to zawsze możesz wykorzystać gniazdo analogowe AUX audio do podłączenia telefonu/mp3 - lepsze to, niż wypalanie CD.
A jak pen nie świeci to w ogóle zasilania nie ma w gnieździe - pewnie gdzieś jest jakiś bezpiecznik od tego (ale nie w skrzynkach w aucie).
Ja mam to zwykle radio i nie mam niestety wyjścia AUX w momencie przełączania z radia na USB pokazuje komunikat na desce i radiu AUX. Chodzi mi o wejście fabryczne USB czyli w moim wypadku też Aux
Czyli do złącza AUX w radiu masz podłączone Blue&Me, które nadaje tam sygnał analogowy przetworzony z nośnika USB. Jeśli B&M nie działa w pełni - a teraz już chyba w ogóle - to jeśli nie uda Ci się przywrócić jego funkcjonowania, możesz zawsze zamienić to na analogowe gniazdo AUX 3,5mm Jack.
Skoro Blue&Me nie działa i nic się nie świeci przy USB w schowku to niestety prawdopodobnie jest uszkodzony moduł Blue&Me.
Jedynie pozostaje szukać używanego modułu, co będzie niestety utrudnione bo nie każda używka podejdzie.
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
Czy przez diagnostykę szyny CAN rozumiesz próbę podpięcia się MESem do B&M? Czy udaje się z nim skomunikować? Tak czy inaczej, warto:
1. Sprawdzić bezpieczniki
2. Zdjąć przednią konsolę i sprawdzić okablowanie.
Może przydać Ci się kilka informacji z wątku http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_blue_me.html. W szczególności dodałem tam informację, w jaki sposób dobrać kompatybilną centralkę B&M na podstawie numeru VIN - to żadna filozofia. Zanim jednak zabierzesz się za wymianę centralki, warto, tak jak pisałem, sprawdzić przewody i bezpieczniki.
Dzięki za podpowiedź ale nie jestem za dobry w tej dziedzinie. Możesz mi to opisać jak najprościej?? Myślę że kupię mowę radio lepsze i po problemie. No chyba że jakoś się z tym uporam chodzi mi ta zamianę analogowego na USB