Strona 31 z 135 PierwszyPierwszy ... 21222324252627282930313233343536373839404181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Czarny Kocur
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Hej, czytam wpisy i większość kolegów obstawia rozrusznik. U mnie objawy zaczęły się niedawno, auto trudniej odpala/ dłużej kręci ale tylko przy pierwszym rozruchu, i co ważne gdy temperatura na zewnątrz jest na tyle wysoka że świece nie załączają się. Nie chciał bym robić drutowania w postaci zwiększania dawek paliwa, bo raczej to nie jest powodem niedomagania. Czy przychodzą wam jeszcze jakieś powody dla których auto pali tak a nie poprawnie?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny Kocur Zobacz post
    Hej, czytam wpisy i większość kolegów obstawia rozrusznik. U mnie objawy zaczęły się niedawno, auto trudniej odpala/ dłużej kręci ale tylko przy pierwszym rozruchu, i co ważne gdy temperatura na zewnątrz jest na tyle wysoka że świece nie załączają się. Nie chciał bym robić drutowania w postaci zwiększania dawek paliwa, bo raczej to nie jest powodem niedomagania. Czy przychodzą wam jeszcze jakieś powody dla których auto pali tak a nie poprawnie?
    A trwa to dłużej niż jedno naciśnięcie przycisku start? Jakiś dym z rury itp. ?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie 1.9 JTDm - ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Trwa dłużej, trzeba przytrzymać a silnik łapie jakby za 2, 3 cyklem. Tak jak pisałem gdy załączają sie świece odpala o wiele lepiej. Co do dymu to mam dpf.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Trwa dłużej, trzeba przytrzymać a silnik łapie jakby za 2, 3 cyklem. Tak jak pisałem gdy załączają sie świece odpala o wiele lepiej. Co do dymu to mam dpf.

Czyli jak przyciśniesz i puścisz start to w tym czasie nie zapali?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie, myśle ze tak jak piszesz to nawet wczesniej nie paliła odpalenie trwało ok2 sekund i było płynne, czyli rozrusznik kręcił i motor zaskakiwał. Teraz kręci a silnik zaskakuje ale za 2-3 razem

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Zacznie dymic nawet z dpfem. Ja mam dpf a po nocnym postoju wali chmurę jasnego dymu. Nie zawsze ale często. Z czasem chmura narasta, najpierw był śmierdzące baczek, teraz jest chmurka. Podobnie jak w Kolegi przypadku nagle bum i zaczęły się problemy z rozruchem. Tylko z tym pierwszym "zimnym". U mnie dodatkowo nie ma wpływu temperatura na zewnątrz, ciśnienie, opady, auto przeważnie walnie chmurę i ciężej zatrybi. Objawy jak u wszystkich. Z tego co wyczytałem problem nie został nigdzie zdiagnozowany - jednym pomaga regeneracja/wymiana rozrusznika, innym wywalenie klap z kolektora, zaslepienie egr, zwiekszenie dawek startowych, aktualizacja softu w ecu examinerem, kłótnia z teściowa albo rzucenie 50zl "na tace". Ja u siebie regenerowalem rozrusznik, wyciagalem i sprawdzałem wtryski, zaslepilem (częściowo) czysty egr, klapy oglądałem z 20 razy i po kolejnej nieudanej probie ustalenia dlaczego auto pali rano jak ikarus na mrozie, odpuscilem Bylem w Aso i u 10-15-20 mechaników. Każdy chce wyciągać wtryski, robić turbo albo przestawiać pompe cr, żaden nie próbuje nawet faktycznie szukać tylko odrazu na chybił trafił chcieliby robić najdroższe rzeczy, najlepiej oczywiście wymiana na nowe. Tylko zaden nie daje gwarancji ze to pomoze. Mam to gdzieś. Kopci niech kopci, diesel musi dymic Odpala zawsze, spokojnie rozpędza się do ponad 200km/h wiec uważam auto za sprawne. To zimne opalanie to taka uroda tego silnika. Wcześniej czy później każdy będzie to miał.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez kamilf ; 01-09-2015 o 21:38

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

ris przed liftem nie ma automatu, trzeba trzymać START aż silnik załapie

Czarny Kocur jeśli jeszcze nie grzebałeś w rozruszniku to warto - czas robi swoje i może trzeba wymienić to czy tamto.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kamilf Zobacz post
    Zacznie dymic nawet z dpfem. Ja mam dpf a po nocnym postoju wali chmurę jasnego dymu.
    Jaki masz silnik/kolektor?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Nie, myśle ze tak jak piszesz to nawet wczesniej nie paliła odpalenie trwało ok2 sekund i było płynne, czyli rozrusznik kręcił i motor zaskakiwał. Teraz kręci a silnik zaskakuje ale za 2-3 razem

Jeśli na żarowych pali noralnie to nie ma sie co martwić a jak coś to sprawdź wtryski. Nie mieszaj do tego rozusznika.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    ris przed liftem nie ma automatu, trzeba trzymać START aż silnik załapie
    A to tego nie wiedziałem W takim razie Czarny Kocur ma ok jak mu pali tak bez żarowych. Za to na ciepłym powienien palić juz płynnie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

A wlasnie, dzięki magil, bo juz zacząłem sie zastanawiać dlaczego na "dotyk" nie pali

Co do rozrusznika to spoko jesli to jest przyczyną, zastanawiałem sie czy ktoś może doszedł do innych wniosków po doświadczeniach ze swoim autem

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Kolego Magil - 1.9 jtdm, 16 zaworów, 150km, kolektor Alu z nieszczelnymi klapami.

A co do rozrusznika - po regeneracji wszystkiego, po znajomosci za cos ok 200zl za cala usluge slychac bylo wyraznie roznice w jego pracy. Duuzo łatwiej i szybciej kręcił. Nie zauważyłem żeby poprawił się zimny rozruch jak paliło tak pali.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez kamilf ; 01-09-2015 o 21:47