chce zmienic alufelgi z orginalnych "15" na "17" w 156ts, ale martwie sie o mały skręt kół i nie wiem jakie parametry bedą pasować idealnie. a jestem nowym posiadaczem tego pieknego auta i nie wiele jeszcze o nim wiem . prosze o rade. pozdrawiam
chce zmienic alufelgi z orginalnych "15" na "17" w 156ts, ale martwie sie o mały skręt kół i nie wiem jakie parametry bedą pasować idealnie. a jestem nowym posiadaczem tego pieknego auta i nie wiele jeszcze o nim wiem . prosze o rade. pozdrawiam
poszukaj w necie kalkulatorow, albo tematow na forum
fabryczny i optymalny rozmiar to 215/45/17
odświerzyłem swoje felgi i również jestem na etapie szukania opon letnich.mam złe doświadczenia z używkami i szukam raczej kompletu nowych ale pewnej firmy.
wcześniej jeździłem na oponach o takim rozmiarze i tak pozostanę.
moja druga ulubienica...
Najwazniejsza sprawa to ET felgi. W przypadku Alfy 156 wynosi bodajze 38. Wiec mozna poruszac sie w zakresie 35 - 40 i nie powinno byc problemu. Jesli bedziesz kupowal oryginalne felgi Alfa Romeo, to ET martwic sie nie musisz.
Co do opon, to oczywiscie 215/45/17, aczkolwiek ja jezdze na 205/45/17 i bardzo sobie chwale.
Tutaj masz przydatny kalkulator opon, ktory pomoze wybrac Ci optymalny rozmiar opony:
Kalkulator - dobór rozmiaru opon
Pozdrawiam.
- Rafal