Nie wiem czy zamiana jest ogólnie bezpieczna, po prostu sprawdź zgodność ich podłączenia ze schematem bo skoro auto nie widzi centraliny to może ona po prostu nie gada na CANie.
Nie wiem czy zamiana jest ogólnie bezpieczna, po prostu sprawdź zgodność ich podłączenia ze schematem bo skoro auto nie widzi centraliny to może ona po prostu nie gada na CANie.
U mnie telefon widział blue&me i było zasilanie na porcie usb nawet jak próbowałem podpiąć niekompatybilną centralkę (z fiata 500). Natomiast widzę, że numer, który podałeś rzeczywiście powinien być kompatybilny z Twoim samochodem według findpart.
Widzę takie możliwości:
1. Niekompatybilna centralka (czyli błąd na stronie findpart)
2. Błąd podłączenia przewodów do sieci CAN
3. Uszkodzona centralka
Proponuję podpiąć się MESem i spróbować nawiązać łączność z B&M - ten eksperyment powinien chociaż trochę zawęzić problem. Ja byłem w stanie rozmawiać z centralką z fiata 500 podpiętą do 159, gdy wybrałem w MESie model samochodu Fiat 500 i moduł centralki B&M, także tym bardziej Twoja centralka (nawet potencjalnie niekompatybilna) powinna się odezwać do MESa. Jeśli się odezwie, to znaczy, że punkt 2. odpada i pkt. 3. staje się dużo mniej prawdopodobny. Jeśli nie odpowie, to może znaczyć, że masz źle zrobione podłączenie do CANa albo uszkodzoną centralkę.
EDIT: Przy okazji - wrzuć proszę zdjęcie tego mikrofonu z Wielkiej Kropki - jestem ciekaw czy to ten sam model co w F500.
Ostatnio edytowane przez k_m ; 07-09-2015 o 23:07
nie zamieniaj bo uwalisz nie tylko moduł B&M. Szyny CAN High i Low jak sama nazwa wskazuje działają na różnych napięciach 3V i 12V.
Tak jak kolega wyżej sugeruje, spróbuj się połączyć MESem, jeśli Ci się nie uda to masz odpowiedź - trzeba przeryć kable i sprawdzić prawidłowość połączeń.
Takie pytanie z innej beczki mam i w zasadzie głupie trocheTen port usb jest tylko do odtwarzania jakiejs muzy z pendriva czy moge przez niego np też ładować telefon?
mozesz ladowac telefon, ale bedzie to slabe ladowanie. Lepiej kupic mocna ladowarke do zapalniczki.
Nie wiem. Dla porownania naladowany Telefon 5.5 cala na nawigacji wlaczonej usb nie utrzymala nawet 2 godzin. Za to 3.4 amperowa ladowarka laduje go 1% na minute mniej wiecej - nie mierzylem dokladnie.
Czyli tam pewnie ze 100mA jestCzyli niewarto sie fatygować tylko od razu ladowarka pod zapalniczke
![]()
okazało się że jednak że źle przeczytałem schemat i zamieniłem can a z can b jeździłem tak kilka dni , po zmianie na dobre zadziałało od razu nic złego przez tą pomyłkę się nie stało . usterkę jaką jeszcze miałem to walnięty kabel od mikrofonu który był fabryczny , po jego wymianie zrobiłem osiowanie proxy .Nie było łatwo samo osiowanie wywalało błędy musiałem w parametrach zmieniać ustawienia w stylu typ wyświetlacza klawiszy etc ale wkoncu poszło i śmiga! Co do mikrofonu ten z fiata punto pasuje idelnie do naszej lampki działa też bardzo dobrze , nie zrobiłem zdjęcia ale lampkę kupiłem tą http://allegro.pl/grande-punto-oswie...549740160.html
Ostatnio edytowane przez CIAMILL156 ; 12-09-2015 o 00:13
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v