Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [156] Szarpanie podczas ruszania

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar as700
    Auto
    AR 156 1.9 JTD

Post [156] Szarpanie podczas ruszania

Witam, posiadam Alfę 156 1.9 jtd 8v 110km po chipie. Od pewnego czasu borykam się z problemem, że bella raz ruszy bez żadnych oporów (wibracji), drugi raz dzieje się tak jakbym ruszał samym sprzęgłem pod górkę. Mechanik stwierdził, że winne są poduszki silnika. Skoro winne są poduszki silnika to szarpanie powinno występować za każdym razem (moje zdanie). Sprawdzałem też koło dwumasowe "domowymi sposobami" i myślę, że jeszcze nie jest jego czas. Wymieniłem drążek reakcyjny i minimalnie jest lepiej. Dodam też, że mam do wymiany 1 świecę żarówą, ale myślę, że w tym przypadku nie jest ona winna. Szarpanie występuje na zimnym, jak i na ciepłym silniku, lecz na ciepłym jest trochę łagodniej. Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę pisać

Pozdrawiam.

Użytkownik Embrion
    Auto
    ALFA 156 SW 2,4jtd

Domyślnie

Witam! Posiadam 2,4 JTD i mam podobny problem. Szarpanie przy ruszaniu i to nie zawsze. Obstawiam u mnie, że to wina dwumasu bo poduchy i drążek reakcyjny wymieniony. Świece żarowe nie mają na to wpływu.

Auto
    AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Maxior Zobacz post
    Witam! Posiadam 2,4 JTD i mam podobny problem. Szarpanie przy ruszaniu i to nie zawsze. Obstawiam u mnie, że to wina dwumasu bo poduchy i drążek reakcyjny wymieniony. Świece żarowe nie mają na to wpływu.
    Cześć. Dziś znajomy powiedział mi, żebym ruszył z 2-go biegu. O dziwo nie szarpało tak jak na 1. Czy wibracje na kierownicy zależą tylko od poduszek czy coś jeszcze na to wpływa? Czy u Ciebie wydobywają się jakieś dziwne dźwięki ze skrzyni? [emoji3]

Wysłane za pomocą Sony Xperia Z3

Użytkownik Embrion
    Auto
    ALFA 156 SW 2,4jtd

Domyślnie

Witam. Z 2-go biegu nie próbowałem ruszać, a od strony skrzyni cisza. Natomiast, jak redukuję z trójki na dwójkę i powoli puszczam sprzęgło to alfa wpada w jakieś wibracje (jakby nity na tarczy zdzierało). Poza tym u mnie trzęsie całym autem jak ruszam, a nie kierownicą.

Auto
    AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Maxior Zobacz post
    Witam. Z 2-go biegu nie próbowałem ruszać, a od strony skrzyni cisza. Natomiast, jak redukuję z trójki na dwójkę i powoli puszczam sprzęgło to alfa wpada w jakieś wibracje (jakby nity na tarczy zdzierało). Poza tym u mnie trzęsie całym autem jak ruszam, a nie kierownicą.
    Pojeździłem dziś po mechanikach i wszyscy podobnie mówili. Według diagnozy mechanika, który ponoć zajmuje się włoskimi samochodami na co dzień, mam na wykończeniu docisk i łożysko oporowe (bo zaczyna hałasować). Dzięki kolego za aktywność w tym poście, życzę Ci żeby bella służyła jak najlepiej i jak najdłużej.

Temat do zamknięcia.