Roman35. Jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic to możemy porównać bolidy. Jeśli tak, to napisz na prv.
Nie czytam ..
O coś nowego na politechnice się pokazało
Przestańcie pisać bajki z czasów lat 60 -tych ok.
Obecne silniki nie wymagają docierania i koniec, Master z forum tdi - swojego Lena chipował tego samego dnia po wyjeździe z salonu i jakoś się nie rozpadł mimo podniesionej mocy z 170 do ponad 200PS i śmiechem zbywał teksty o "docieraniu" a gość na mechanice i chiptuningu zęby zjadł i zresztą każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o współczesnej technologi produkcji silników powie to samo.
To powiedz mi
czemu silnik po przejechaniu 5-10 tys pali mniej ciszej pracuje ma lepsza elastyczność ???
czemu skrzynia biegów po pewnym przebiegu pracuje płynniej ???
Czyżby sie docierały elementy układały hym.....
Apropo PKM to podstawowy przedmiot w tych złych technikach tak samo jak termodynamika, nie mówiąc już o tych starych złych uczelniach
Na tym forum jest dwóch profesorów jeden z AGH drugi z UW.
Niech oni sie wypowiedzą na ten temat bo mi już ręce opadają.
Z mej strony w tym temacie wszystko napisane.
Pozdrawiam
Tak cuda się dzieją, ręce opadają jak się słucha takich zabobonów i tyle Tobie powiem, żyj w swoich przekonania tylko nie "zakwaszaj" głowy innym. Gdyby choć w % było tak jak piszesz, co 90% żłopała by olej, spalała ponad paliwo ponad normę i generowała niższe parametry mocy i momentu .. ciekawe czemu tak nie jest ?
Tak bo wszyscy zmieniają olej po 5kkm i jeżdżą max 100km/h przez pierwsze 10kkm - bzdury totalne i tyle.
Normalnie użytkowane auto nie wymaga takich farmazonów, bo zwyczajnie nie są one potrzebne.
Dziś się nie dociera silników... nie robiło się już tego nawet w FSO w roku 2000. Fabryka to robi za nas.
Owszem, oleum po takim przebiegu zawiera różne badziewia których nie zawiera później (silikon na ten przyklad). Sprawdziłem u siebie.
Co nie zmienia faktu, ze Julcie "docierałem" z butem w podłodze w pełnym zakresie obrotów
Nie zauważyłem. Jedynie troche inaczej pracujące TCT (inny soft). I głośniejszy wydech w zastępczej niż w mojej.
Ostatnio edytowane przez Imć ; 17-09-2015 o 23:29 Powód: jak jest taka opcja to grubiaństwem jest nie skorzystać
w moim ducati monster z 2007 wyraźnie podane są dopuszczalne zakresy obrotów przy przebiegu do 1000km (wymiana oleju), a następnie do 3500 km. Dopiero po tym czasie producent dopuszcza stosowanie pełnego zakresu. Ok, może silniki motocyklowe mają cięższe życie, ale mimo wszystko podobną technikę zastosowałem w nowym MITO, które pojawiło się rok temu w rodzinie. Do 1000 km spokojnie i po tym czasie olej out.