Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Czujniki parkowania - awaria

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nowogard
    Auto
    alfa romeo gt blackline

Domyślnie

Witajcie,
    miałem podobny problem z moimi czujnikami,jak wbijałem wsteczny przez pierwsze kilka sekund był stały pisk,potem cisza i zero reakcji na podjeżdżanie do jakiejkolwiek przeszkody.
    Co się okazało,zdjąłem zderzak i po kolei szukałem który nie działa i okazało się że dwie sztuki są niesprawne,ale jednen z nich robił całkowite zwarcie i po wymianie na nowy problem zniknął,z tym że jeden dalej nie działa,ale przełożyłem go na stronę kierowcy,jakby najmniej przydatny.

Użytkownik Świeżak Avatar trojan6
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.8TS

Domyślnie

Z Twojej wypowiedzi wynika, że wymieniłeś tylko jeden na nowy. Mam nadzieję mimo to, że wymieniłeś oba na nowe. Polecałbym sprawdzić kable czy nie są gdzieś poprzerywane lub czy nie jest rąbnięta izolacja.

Użytkownik Embrion Avatar lukanio.n
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2005r

Domyślnie

witam

mam podobny problem, czasami po zapięciu R mam ciągły sygnał problem był do tego stopnia dotkliwy że spalił mi się buzzer, po roku tęsknoty za zestawem małego parkowacza wymieniłem głośnik. Ale do sedna, u mnie podejrzanym jest jeden zewnętrzny czujnik. Wydaje mi się że czujka jest wciągnięta wgłąb oprawy i czasami oprawę odbiera jako przeszkodę.

Czy coś się tam mogło wyłamać że ta sprężyna wciąga ją do środka i jak ją wypiąć ze zderzaka bez jego demontażu?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20150913_191838.jpg
Wyświetleń:	265
Rozmiar:	24.7 KB
ID:	178005  

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

bez demontażu raczej nie da rady, a może być pęknięta ta tulejka co jest w zderzaku i sprężyna wciąga czujnik do środka, przynajmniej u mnie tak było

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

Skoro to zewnętrzny czujnik to masz do niego dostęp z podnośnika/kanału bez problemu, a nawet jak się położysz i wsuniesz głowę pod zderzak to go zobaczysz. Byś może po prostu czujnik wypiął się z zatrzasku a byc może zatrzask pękł (u mnie w jednym tak było). W drugim przypadku wyjmij czujnik z oprawki wysuwając go , zdejmij z niego sprężynę i wsuń z powrotem sprawdzając czy jakikolwiek z zatrzasków "załapuje". Potem polecam owinąć jeszcze taśmą samowulkanizującą, która zapobiegnie ewentualnemu wysunięciu czujnika i powinno działać. Ja zastosowałem tak u siebie z postanowieniem zakupu nowej oprawki ale jeźdżę tak od paru miesięcy i działa bez problemu więc jakoś się jeszcze do serwisu po oprawkę nie wybrałem

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR GT 1,9 JTD

Domyślnie

Witam. Czy ktoś próbował regenerować pierścień blokujący czujnik - wyłamany zatrzask czy też pozostają tylko odwiedziny serwisu? Może jakiś inny pomysł na połączenie pierścienia z czujnikiem?

Użytkownik Embrion Avatar lukanio.n
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2005r

Domyślnie

Jak wypina się taką czujkę, nie robiłem tego wcześniej i nie chciał bym nic urwać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR GT 1,9 JTD

Domyślnie

Zdjęcia zaczerpnięte z internetu. Widać wszystkie elementy składowe. Mam wyłamany zatrzask jak na fot. 2 i szukam pomysłu na jego regenerację choć zdaję sobie sprawę, że zapewne skończy się wizytą w serwisie...

Nazwa:	alfa_czujnik.JPG
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	34.8 KB
ID:	178246   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa_czujnik1.JPG
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	16.7 KB
ID:	178247   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa_czujnik2.JPG
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	28.1 KB
ID:	178248   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa_czujnik5.jpg
Wyświetleń:	256
Rozmiar:	112.4 KB
ID:	178249  

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

Zasadniczo na razie mogę Ci poradzić tak jak pisałem wcześniej: usuń sprężynę, złóż to razem i owiń tasmą samowulkanizującą. Nie ma szans żeby wypadło. Nie wiem na 100% czy ta sprężyna powoduje tylko dociskanie do zatrzasku żeby się nie wypięło czy ma jakieś własności dotyczące np. niwelowania drgań na czujniku. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że mam złożone bez sprężyny od paru miesięcy i działa 100% bezproblemowo.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR GT 1,9 JTD

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedź, ale...Pozwoliłem sobie pożyczyć foto z wcześniejszego wpisu i zaznaczyć miejsce pomiędzy pierścieniem a zderzakiem gdzie (wg mnie) właściwy docisk powoduje wspomniana sprężyna. Próbowałem montażu bez sprężyny ale nie uzyskałem właściwego przylegania kołnierza pierścienia do zderzaka.

Nazwa:	alfa_czujnik.jpg
Wyświetleń:	260
Rozmiar:	18.5 KB
ID:	178389