Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: dziwny odgłos

stanlejo
    Gość

Domyślnie dziwny odgłos

panowie mam taki problem:jakis dziwny odglos wychodzi mi z silnika gdy załacze klime. to jest taki dzwiek jakby mialo sie cos zaraz zatrzec. mechanik zdejmował pasek wielorowkowy i dalej było to samo. rozrząd zmieniony. moj mechanik mysli ze to gdzies z srodka silnika. koledzy spotkaliscie sie juz z takim przypadkiem?? takie cos juz mam odkąd kupiłem alfę czyli od pół roku i caly czas tak samo chodzi. tak jakby to działo sie pod obciażeniem klimy.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

U mnie jak włącze klime to czuć lekki opór na silniku, ale nic niepokojącego nie słychac.
    A przed wymianą rozrządu też tak było ?? rozumie ze pompa wody raczej odpada skoro zrzucaleś pasek i było to samo.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

stanlejo
    Gość

Domyślnie

przed zmianą rozrzadu tez tak było

Stanley
    Gość

Domyślnie

Mam chyba to samo , tez od ponad pół roku, objaw jest taki , że jak właczam klime to słychac dośc wyrażnie jakby tarło coś metalicznego (na suchu) mechanik , gdzie diagnozowałem klime, stwierdził, że taki dzwięk wydaje spręzarka, byc może jest sucha, Przejeżdziłem całe lato do tej pory nic sie nie stało jak narazie , ale cały czas mam w zamiarze zaglądnąc do tej sprężarki.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

No to może panowie olej w sprężarce juz domaga sie wymiany ??
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

jasiu486
    Gość

Domyślnie

siada wam kompresor klimy a tak dokładniej to sprzęgło na silniku od klimy, to jest takie sprzegiełko razem z łozyskiem. miałem to samo kiedy włanczalem klime to cos mocno tarło. naprawa sie niekalkuluje lepiej kupic drugi kompresor.

stanlejo
    Gość

Domyślnie

narazie bede tak jezdzil chyba ze mi siadzie to wtedy wymienie. dzieki chlopaki

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

lepiej naprawić to na bieżąco a nie zwlekać z tym

znam przypadek gdzie sprężarka się zatarła stanęła i zerwała pasek

Stanley
    Gość

Domyślnie

Stanlejo powiem Ci , że ja mam pietra z tym jeżdzic bo słyszałem że jak sprzegło pójdzie to podobno laweta, jak sie myle niech mnie fachowcy uspokoją.

stanlejo
    Gość

Domyślnie

a ta klima to chodzi pod paskiem rozrządu? chyba nie... bo jak mechanik twierdzi to podobno zdejmował pasek od pompy wody to podobno było to samo