Wywiercić dziurę, wsadzić czujnik z uszczelką, podłączyć czujnik. Tadam!
Wywiercić dziurę, wsadzić czujnik z uszczelką, podłączyć czujnik. Tadam!
Kolego czujnik w ASO + uszczelka to max 35zł (pasuje też od opla i jeszcze tańszy)
W zbiorniczku wiercisz dziurę odpowiednich rozmiarów podpinasz wtyczkę i wszystko powinno działać.
Wiem że nie w każdej wersji był ten kabel w instalacji do podłączenia czujnika. Musisz sobie sprawdzić
Pozdrawiam
Kurde mały tutorialek by się przydałprzydatny taki czujniczek
![]()
slawek pokaż mi czujnik w ASO za 35zł wraz z uszczelką.
Używki od Alfy chodzą po 30zł, od Vectry po 20zł, numer części 90346055
Co to za numer części?
Czujnik poziomu płynu ma numer OE 71740989 i kosztuje w ASO 140 zł. Przymierzałem się kiedyś do jego montażu, ale auto się tego nie doczekało
EDIT: Oryginalna uszczelka też jest ceniona dość wysoko. Na fiatautoparts czujnik 146 zł, a uszczelka 19 zł.
W tym wypadku uważam, że spokojnie można kupić używany czujnik, który pewnie i tak długo posłuży.
Ostatnio edytowane przez magil ; 22-09-2015 o 18:22
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja zdjąłem koło odchyliłem nadkole bo lepiej widać co się robi .Położyłem się pod auto aby tylko przysłowiowe oko włożyć (samochód jak wiadomo niski)Wymontowałem od strony nadkola ta blachę ze spodu zbiornika co go trzyma, chyba na dwóch śrubkach M 6 jak pamiętam .Od góry też poluzowałem zbiornik i chyba tam od strony koła jeszcze jedna szóstka jest.Opuściłem lekko do dołu i nie zdejmowałem zderzaka.Otwór ma być w miarę ścisło żeby nie przedobrzyć Wciskać na przykład na coś śliskiego np mydło Wywierciłem taką choinką stopniową -wiertnicą do otworów,Cała operacja 30 min.W sumie to jest tak że jak czegoś z wyposarzenia nie mamy w naszych autach to nas skręca,Ten jednak gadżet mnie irytuje bo jak mi się zapali coś na pomarańczowo to w pierwszej chwili mam panike co znowu he he .
Ps.
Spokojnie można wkładać używkę nawet z opla ,dałem na all za to chyba 20 pln, z wysyłką dla tego się skusiłem.Oczywiście wcześniej sprawdziłem czy mam kabel.
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 22-09-2015 o 18:48
magil 90346055 jest to numer GM, czyli to samo co 71740989 wg Fiata, ale tańsze
allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=90346055
Kali_33 zderzak nie, przez nadkole od strony pasażera.
Tak sobie oglądam te czujniczki na aledrogo i się zastanawiam- jak toto jest mocowane? Na logikę powinno być wkładane od środka i dociskane poprzez nakrętke od zewnątrz jednak to odpada bo jak to wtedy wsadzić. Tak więc jak się to mocuje do zbiorniczka że to nie cieknie ani nie odpada?