2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Poprosiłem ojca by wrzucił vin tej okazji do systemu... Aż jestem ciekaw ile razy to auto zbliżało się do granicy 170 kkm.
Ktoś widział lub zna te modele?
http://allegro.pl/piekna-alfa-romeo-...669941959.html
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#784526ef95
Jak ktoś się zna na rzeczy i "korektę" zrobił porządnie to nie poznasz czy był skręcony czy nie. Taka rzeczywistość. Spróbuj odszukać jeszcze takie wartości jak liczba zmian oleju i liczba programowań sterownika silnika. Chociaż ta druga nie sugeruje nic złego (bo w ASO czasem przeprogramowywali na gwarancji).
Wiecie jak ktoś dobrze posprząta to się nic człowiek nie zorientuje...
Pan mi opowiadał, że jak na 10 letnie auto to jest ok ale za 2-3 lata coś przy spodzie (w sensie podłogi/rdza) trzeba będzie porobić/pokonserwować bo ten typ tak ma. I że górne przednie wahacze padają szybko to są zmienione.
Szczerze powiem, brat kupił Lancie Lybre SW 2.4 JTD 140km. Sprawdzona była miernikiem lakieru na początku, warstwa wszędzie równa ale całe auto pomalowane, łącznie z relingami które powinny być srebrne a nie w kolorze. Na liczniku miało wtedy 165 000 km jak dobrze pamiętam, albo jakieś okolice. Teraz na liczniku ma 260 bodaj czy 240 nie pamiętam, ale co ciekawe jakiś czas temu nabyłem kabel do kompa i jak sprawdzam w odometrze jest 262 000 km i ta wartość jest odkąd sprawdzam czyli od ponad roku dwóch także coś tam było majstrowane. Auto na oko ma koło pół bańki przebiegu patrząc na zużycie elementów.
Terkocze, klekota, trzęsie się ( sprzęgło). Ale pali i jedzie, przez czas użytkowania nie było większych problemów i aż się dziwie, że jeszcze jedzie tak sprawnie. Nowe silniki już takie trwałe nie są...
- - - Updated - - -
Moja Multipla 1.6 16V w mieście usilnie spalała okolice 10l/100km a na trasie schodziłem do 8![]()
Witam wszystkich, rozgldam sie za AR 159 SW w leasing i moja prosba o opinie dla n/w ofert.
1. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#e7ab7bc45b
Oferent wydaje sie byc pewny(forum, autka.pl)
2. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#e7ab7bc45b
ta AR juz krazy ze 2-3 mce jest sie nie myle.
3. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y8e2R.html
Cena wydaje sie byc niska na tle pozostalych ofert.
4. http://allegro.pl/alfa-romeo-159-i5692295436.html
Oferent deklaruje fakture (czy 23% tego nie wiem)
5. http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#e7ab7bc45b
Ta opcja jest poza zasiegiem finansowym, ale na jakim poziomie moze ksztaltowac sie wg Was cena jesli 'wyrzucic' packet TI ?
Wybralem oferty z pelna faktura Vat 23%, a przynajmniej z informacja o finansowaniu (opcja 3., co nie znaczy ze jest pelna faktura Vat) - auto bede chcial brac w leasing.
Interesuje mnie Diesel, idealnie dla mine 2.0, 170 KM - mniej KM (szczegolnie 120) uwazam za malo a do chipowania sie nie pale, tym bardziej w dobie dyskusji na forum nt. wplywu chipowania na poszczegolne czesci (chyba ze naprawde sprawdzony fachowiec a 136 KM jest jedynie 'sztucznie' zblokowane ze wzgledu na kraj przeznaczenia bez zmian w czesciach z wersji 170 KM). Poza tym nie pale sie do pakietu TI - nie zalezy mi na obnizonym zawieszeniu. Z kolei opcje wyposazenia to m.in. kier. wielofunk., min. tylne czujniki parkowania (idealnie przod/tyl), 7-9 pp, isofix, niekoniecznie welur.
Opisywałem komuś to auto, było jeszcze wtedy na zimówkach:
Pierwsza i najpoważniejsza sprawa. Wszystko wskazuje na to, że samochód miał przebieg 270 kkm. Załączam wskazania po podłączeniu komputera. Przebieg zapisany w odometer i przy poprzednich wymianach oleju. Dziwne jednak niska ilość zmian oleju (5 zmian), ale z drugiej strony 780 wypaleń DPF. Auto jeździło często do Włoch, więc przebieg może być taki duży. Gdybym na początku podłączył się pod komputer to bym chyba reszty nie sprawdzał. Ale podłączyłem się na koniec.
Co do reszty to poniżej:
Jeśli chodzi o stan wizualny– nie widać tych 270 kkm. Auto ma lekko wytarty boczek kierowcy, mocno wytartą gałkę zmiany biegów i lekko wytartą kierownicę. Poza tym środek bardzo ładny, brak jakiś większych uszkodzeń i zniszczeń. Z zewnątrz auto ma sporo drobnych rys (nie głębokich, taka specyfika czarnego lakieru, że wszystko widać). Zderzak przód ma większe zarysowanie i tylny błotnik ma wgniotkę, drzwi przednie kierowcy mają obicia od otwierania.
Zawieszenie – auto po wymianie amortyzatorów, hamulców. Nic nie puka, nic nie skrzypi. Prawdopodobnie niedawno wymianie górne wahacze. Coś stuka wewnątrz deski rozdzielczej podczas jazdy po kostce (wkurza na maksa i nie wiadomo co to jest). Układ kierowniczy OK. Coś szumi w kołach – prawdopodobnie stare opony zimowe.
Silnik – po wymianie paska rozrządu, filtrów, oleju oraz po wymianie turbiny (pewnie regeneracja). Po wycięciu DPF + (moim zdaniem) jakiś mega ostry program, bo wskaźnik doładowania pokazuje 1,6 bar, a powinien 1,5 (albo słabo wykonany program bez DPF). Właściciel twierdzi że to seria. Ale odpycha się konkretnie, 180 km/h na autostradzie pojawia się w chwilę. Bardzo wysokie korekty wtrysków. Sprzęgło działa prawidłowo, nie słychać koła dwumasowego, ale u mnie w 1.9 nowe sprzęgło działa dużo lżej.
Jeszcze odnośnie silnika – mieli jakiś problem z chłodnicą, DPF i klimatyzacją. Niby to naprawili wywalając DPF, regenerując turbosprężarkę i wymieniając chłodnicę, ale nie nastraja to optymistycznie.
Elektryka – wszystko działa oprócz tylnego czujnika parkowania. Podobno to sprawa kabli/połączeń, a nie czujnika.
Auto stoi na oponach zimowych, które nadają się na śmietnik. Więc na dzień dobry 2 komplety opon trzeba kupić.
Kwota na fakturze to kwota brutto z 23% VAT.
Generalnie odradzam jednak ten samochód, mimo że na początku nie wyglądało to wszystko źle. Może za 30.000 zł to by się opłacało. Ale chyba są lepsze egzemplarze.![]()
Ostatnio edytowane przez jahu ; 28-09-2015 o 06:59
Dzięki za info. Zobaczyć zobacze a potem się zastanowię co dalej działać. Może bym i te z KRK zobaczył. @Edit O i nici z tego. Dziś się nie wyrobiłem, żeby się z panem umówić na oględziny a auto było do 30 dostępne z racji wyjazdu. A że pan wyjeżdża jutro to ogłoszenie zdejmuje i sam nie wie w sumie czy ją ogłosi dalej bo sam chciał zmienić auto ale nie ma takiego jakie by chciał. Może za miesiąc się pojawi znowu z przebiegiem 5-6k większym. Takie info dostałem... No nic trzeba patrzeć dalej.
Ostatnio edytowane przez Juzz ; 28-09-2015 o 19:35 Powód: News
Uwaga - odradzam Alfę z Radymna. Dzisiaj byłem oglądać. Tylne drzwi z dwóch stron malowane, słupek z boku malowany, tylny błotnik malowany, jedna szyba boczna wymieniona, przednia też. Stan wnętrza idealny - za idealny. Miałem wrażenie, że kierownica jest nowa. Dodatkowo coś było kombinowane ze spawami z tyłu. Niestety sprzedawca nie chciał przyznać się jak samochód był uderzony i jak mocno. Przebieg w ogłoszeniu jest o 10 tys. niższy.