Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Rzężenie przy przyśpieszaniu na jedynce

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    silesia
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie Rzężenie przy przyśpieszaniu na jedynce

Hej

to mam chyba pierwszy wątek awaryjny . Czyżby autko pokazywało dusze .

Więc tak, dotąd jeździłem z klimą z zamknietymi szybami i nic nie słyszałem, więc nie wiem czy to nowa kwestia czy już było. Otóż przy przyśpieszaniu na jedynce, właściwie ruszaniu, coś mocno rzęzi, taki dźwięk jakby się ocierały dwa metale, nie wiem jak to opisać. Wcześniej rzęziło mniej, było to jakby chwilowe przy mocniejszym dodaniu gazu tak tyrknęło jakby jakiś zabierak i potem cisza ale teraz na jedynce przy gwałtownym przyspieszaniu chyba mocno to słychać. Jak przyśpieszam powoli to znacznie mniej. Auto nie straciło mocy, właściwie to nawet jej nabrało, nie wiem czy pamiętacie ale pisałem że z początku wydawało mi się mułowate, no to już ładnie się zbiera ale właśnie pojawił się ten hałas.

I jeszcze jedna kwestia, która mnie mocno irytuje to piszczenie opon przy skręcaniu. Nawet jakbym robił ten zakręt 10kmh to i tak piszczą. Co to jest? Opony? Mam standardowe opony 205.

A jeszcze coś bo mierzyłem dziś auto miernikiem lakieru, ile właściwie może wskazywać, sprawdzałem w moim drugim aucie to wszędzie 150um, 170um, 200um rzadko a w alfie to nawet 350um a na tylnym nadkolu 650um więc pewnie szpachel machen. I czy w tylnych nadkolach tam wewnątrz jak się pomaca ma być taki jakby filc? Czy ma być blacha jak z przodu? W drugim aucie mam normalnie blache a w alfie coś miękkiego.

Napiszcie co o tym myslicie, aha odkąd nalałem do zbiorniczka płynu chłodniczego to nie ucieka i jest ten sam poziom a auto się nie grzeje.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Arczi Zobacz post
    Hej

to mam chyba pierwszy wątek awaryjny . Czyżby autko pokazywało dusze .

Więc tak, dotąd jeździłem z klimą z zamknietymi szybami i nic nie słyszałem, więc nie wiem czy to nowa kwestia czy już było. Otóż przy przyśpieszaniu na jedynce, właściwie ruszaniu, coś mocno rzęzi, taki dźwięk jakby się ocierały dwa metale, nie wiem jak to opisać. Wcześniej rzęziło mniej, było to jakby chwilowe przy mocniejszym dodaniu gazu tak tyrknęło jakby jakiś zabierak i potem cisza ale teraz na jedynce przy gwałtownym przyspieszaniu chyba mocno to słychać. Jak przyśpieszam powoli to znacznie mniej. Auto nie straciło mocy, właściwie to nawet jej nabrało, nie wiem czy pamiętacie ale pisałem że z początku wydawało mi się mułowate, no to już ładnie się zbiera ale właśnie pojawił się ten hałas.

I jeszcze jedna kwestia, która mnie mocno irytuje to piszczenie opon przy skręcaniu. Nawet jakbym robił ten zakręt 10kmh to i tak piszczą. Co to jest? Opony? Mam standardowe opony 205.

A jeszcze coś bo mierzyłem dziś auto miernikiem lakieru, ile właściwie może wskazywać, sprawdzałem w moim drugim aucie to wszędzie 150um, 170um, 200um rzadko a w alfie to nawet 350um a na tylnym nadkolu 650um więc pewnie szpachel machen. I czy w tylnych nadkolach tam wewnątrz jak się pomaca ma być taki jakby filc? Czy ma być blacha jak z przodu? W drugim aucie mam normalnie blache a w alfie coś miękkiego.

Napiszcie co o tym myslicie, aha odkąd nalałem do zbiorniczka płynu chłodniczego to nie ucieka i jest ten sam poziom a auto się nie grzeje.
    Co do rzędzenia to trudno z Twojego opisu coś wywnioskować. Piszczenie opon to zbieżność do roboty. A na nadkolach to jest taki sztuczny "filc"

Tego tekstu z nalaniem płynu do zbiorniczka nie rozumiem To chyba dorze , ze nalałeś i nie ucieka.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

coś mocno rzęzi, taki dźwięk jakby się ocierały dwa metale, nie wiem jak to opisać. Wcześniej rzęziło mniej, było to jakby chwilowe przy mocniejszym dodaniu gazu tak tyrknęło jakby jakiś zabierak i potem cisza ale teraz na jedynce przy gwałtownym przyspieszaniu chyba mocno to słychać. Jak przyśpieszam powoli to znacznie mniej.
    Sprawdź układ wydechowy.
    Moja Bella

Mieszka w
    silesia
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

To rzężenie to jakby do bojtla wciepnonć pora krauz z łodkrynconymi deklami i iś na gruba, to tys tak bydzie larmować.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

To rzężenie to jakby do bojtla wciepnonć pora krauz z łodkrynconymi deklami i iś na gruba, to tys tak bydzie larmować.

To weź se ajzynblat wraź w beszong, postow se auto na borsztajnie i chechlaj.

Mieszka w
    silesia
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Ja ino pieruńsko gorko i sie skopca jak wieprz. Dej no inkszo rada.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Podepnę się. Od jakiegoś czasu podczas spokojnego ruszania/przyspieszania na jedynce i dwójce z przodu silnika dobiega odgłos dudnienia/wibrowania, najbardziej mi się to kojarzy z jakąś wibrującą plastikową rurą. Czasem bardziej to słychać, czasem prawie w ogóle. Dzisiaj dodatkowo doszedł ton metaliczny. Autem nie trzęsie, nie czuć wibrowania na kierownicy, żadnego stukania czy hałasu przy odpalaniu/gaszeniu, to coś objawia się wyłącznie dźwiękowo. Z tym że ten metaliczny podźwięk po kilkunastu minutach zaniknął, a samo dudnienie tez się zmniejszyło. Mam chytrą teorię, że spasowanie rur wydechu gdzieś się poprzestawiało, a gdy metal się rozszerzył od goracych spalin to zrobiło się ciaśniej i rura przestała chodzić. Co prawda gdy ruszam rurą to niby wszystko jest OK, a sam metaliczny odgłas dobiegał jakby z okolic podszybia (?), no ale może się dzwięk przenosi. W sobotę może uda skombinowac się kanał to się przyjrzę, ale chiałbym się zorientować, czy takie coś (zwłaszcza cichnięcie hałasu po rozgrzaniu się silnika) może być spowodowane jeszcze czymś innym? Mechanicznie jestem leszczem ;-).

Gdy ruszam/przyspieszam dynamiczniej, hałasu nie ma albo prawie nie ma. Gazując na luzie nic nie słychać.
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 29-09-2015 o 18:25