Strona 95 z 152 PierwszyPierwszy ... 45858687888990919293949596979899100101102103104105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Marcin wszystko wporzadku tylko ten dystans 60 tys km zanim zagladniesz do kolektora nastepny raz jak sobie zaplanowales bym skrocil. Ja za pierwszym razem zostawilem klapy przy 80tys wyczyscilem kolektor nie zaslepialem EGRu, ponownie zajrzalem do kolektora przy 94tys i juz je usunalem, mimo ze stan klap idealny, kolektor stosunkowo czysty. Poprostu wiedzialem, ze nie bedzie chcialo mi sie tam zagladac trzeci raz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Zrozumcie mnie, że nie jestem zdania, że rozwiązanie z klapami wirowymi jest dobre i bezpieczne. Sadzę, że 90% 159-tek z tego forum ma przebiegi powyżej 200 tys i uważam, że w takiej sytuacji trzeba albo wymienić kolektor na nowy (kto bogatemu zabroni) albo usunąć je.
    U mnie kolektor sie rozsypał przy 170 000(spadła listwa, ustawiłem klapy w pozycji otwartej) przy 170 000 zaczął być nieszczelny i go wymieniłem. Wbrew pozorom koszt kolektora w 2.4, spawania i wyprogramowania klap jest porównywalny do założenia nowego

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Może też tak być, że mój kolektor jest w takim stanie w jakim jest bo samochód jest odpowiednio serwisowany (olej) i leję tylko i wyłącznie najlepsze paliwo (spaliny).
    Dobre paliwo i olej wpływają w niewielkim stopniu na to co się dzieje w kolektorze. Sam olej albo sama sadza ze spalin nie jest problemem. Problemem jest gdy to się ciągle miesza i powstaje błoto z oleju i sadzy.
    Przyznać trzeba rację, że klapa urywa się gdy to błoto zaczyna przeszkadzać w pracy klap i po oczyszczeniu dłużej trzeba by czekać na urwanie (choć pewnie też ma to jakąś wytrzymałość liczoną w latach...). Wycięcie EGR również powinno wydłużyć żywotność tego ustrojstwa. Ja jednak nie odważyłbym się jeździć z klapami w plastikowym kolektorze.

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    U mnie kolektor sie rozsypał przy 170 000(spadła listwa, ustawiłem klapy w pozycji otwartej) przy 170 000 zaczął być nieszczelny i go wymieniłem. Wbrew pozorom koszt kolektora w 2.4, spawania i wyprogramowania klap jest porównywalny do założenia nowego
    W metalowym kolektorze problemem jest szczelność klap i mechanizm jest inny, więc i żywotność inna. Ja widziałem kompletnie zniszczone uszczelnienia w aucie z przebiegiem 150 kkm.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 29-09-2015 o 19:53

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Pisząc o regularnym serwisie olejowym miałem na myśli utrzymanie turbosprężarki w dobrej kondycji a co za tym idzie mniej oleju trafiającego przez przepustnice i do dolotu. Pisząc o dobrym paliwie miałem na myśli kondycje wtrysków a co za tym idzie mniejsze ilości sadzy trafiającej przez EGR do dolotu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski WIELKOPOLSKA
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Witam,
    Odnośnie kolektora ssącego. Czy poprawili coś w 159 po "Lifcie" czy cały czas był montowany ten sam?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał boobas00 Zobacz post
    Witam,
    Odnośnie kolektora ssącego. Czy poprawili coś w 159 po "Lifcie" czy cały czas był montowany ten sam?
    W skrócie:

159 po lifcie dostała w 1.9 kolektor plastikowy, gorszy bo mogą się w nim urwać klapy i całkowicie uszkodzić silnik i jednocześnie lepszy bo jest bardziej szczelny.

Przed liftem w 1.9 i we wszystkich 2.4 są kolektory metalowe. Tam o urwanych klapach nie słyszałem w ogóle. Ale nieszczelność jest sporym problemem – powoduje dużo wyższą temperaturę w cylindrze, dużo sadzy, problemy z DPF. Być może są też jedną z przyczyn pękających głowic w 2.4? Choć to teza zdecydowanie na wyrost.
    Podobno są też dwa typy kolektorów metalowych, wprowadzono jakieś poprawki po jakimś czasie. Ale nie wiem czy to prawda.

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

To wychodzi na to, że najlepiej mieć plastikowy bez klap.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pabloXXL Zobacz post
    To wychodzi na to, że najlepiej mieć plastikowy bez klap.
    Metalowy bez klap ma te same cechy co plastikowy bez klap. A moim zdaniem lepiej kupić samochód z metalowym kolektorem, bo mamy pewność, że nikomu wcześniej nie urwała się klapa w plastikowym. Były tutaj przypadki osób, które kupiły auto po awarii klapy i okazywało się po kilku miesiącach, że auto ma do wymianę tłoki i głowicę. Generalnie to problem minimalizacji ryzyka. 95% aut i tak nie miało problemu lub można go zapobiec.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

jahu ja mam rocznik 2006 i kolektor MM (plastik), gostek od regeneracji kolektorów (ten od kolektory CDTI) pisał mi, że tak było - raz metal raz plastik. Więc nie wiązałbym tego z rocznikiem.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    jahu ja mam rocznik 2006 i kolektor MM (plastik), gostek od regeneracji kolektorów (ten od kolektory CDTI) pisał mi, że tak było - raz metal raz plastik. Więc nie wiązałbym tego z rocznikiem.
    Ja uważam, że w 2006 seryjnie auta wychodziły z metalowym kolektorem. Często te kolektory były wymieniane jeszcze na gwarancji lub już po gwarancji na "poprawione" plastikowe. Z tego wynika, że część aut ma teraz plastikowe, część metalowe.