Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: 10 dni eksploatowania Alfy w trudnych warunkach - na co mogło wpłynąć?

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Problem polega na tym, że użyczenie samochodu zostało wymuszone.
    A to się da wymusić w ogóle? Mówisz że samochód się zepsuł i szef może cię cmoknąć w pompkę...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Mówisz że samochód się zepsuł i szef może cię cmoknąć w pompkę...
    a następnego dnia czeka na Ciebie dyscyplinarka Ot, polskie realia o których się wprost nie mówi...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    a następnego dnia czeka na Ciebie dyscyplinarka Ot, polskie realia o których się wprost nie mówi...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Nie znam za bardzo realiów, bo pracuję na własny rachunek, ale dyscyplinarkami chyba nie można tak sobie szastać na prawo i lewo?

Fakt, jeśli rozmowa wyglądała "cześć, pożyczysz samochodu?", to bez chwili do namysłu udzielenie sensownej wymijającej odpowiedzi może być trudne.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Nie znam za bardzo realiów, bo pracuję na własny rachunek, ale dyscyplinarkami chyba nie można tak sobie szastać na prawo i lewo?
    Nie można. Pracodawca przegra po półtora roku w sądzie pracy, a pracownik traci prace, szuka następnej i jest bez środków do życia.

Fakt, jeśli rozmowa wyglądała "cześć, pożyczysz samochodu?", to bez chwili do namysłu udzielenie sensownej wymijającej odpowiedzi może być trudne.
    Proponuję sobie przygotować taką odpowiedź na przyszłość, że "auto ma uszkodzone turbo i w czasie jazdy po autostradzie włącza się tryb awaryjny". Albo "ostatni raz wracaliśmy z żoną z urlopu na lawecie". To może się przydać też jak szwagier/siostra/wujek chce pożyczyć, a my nie chcemy, bo mamy swój powód.

Ja kiedyś świadomie zgadzałem się na wyjazdy własnym autem, bo ze stawki 83 grosze dużo mi zostawało, ale miałem mały i ekonomiczny samochód na gaz, który praktycznie się nie psuł i nie zużywał. Przy Alfie 159 doszedłem do wniosku, że te 83 grosze to wcale nie jest dużo, a jak rzetelnie się policzy każdy koszt to wolę żeby ktoś inny jechał.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 30-09-2015 o 11:40

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Panowie, za dużo emocji (choć dyskusja ciekawa, tu jednak mało pasująca).
    Placówka naukowa, wyjazd naukowy - szef zakładu badawczego, a nie w firmie/korporacji. Kilometrówki żadnej nie przeliczaliśmy, nic takiego nie dostałem. Wzięliśmy po 1800 zł. na podróż bo tyle mogliśmy w naszych śmiesznych realiach. Przeliczyłem dokładnie wyjeżdżone paliwo i autostrady - wyszło mi 1850.
    Wzięcie samochodu w jakimś sensie "wymuszone", w takim, że trudno było mi powiedzieć "nie" nawiedzonemu pasjonatowi, który trochę na wariackich papierach chciał zrobić wyjazd i zrobił, udało się itd. Problem w tym, że podkreślałem wiele razy, stawaiając to jako warunek, że nie jest to auto na dość trudne warunki górskie, a takie właśnie okazały się na miejscu. Jeżeli się z nim rozliczę, to "po ludzku", to normalny człowiek i też nie wyjmę tego z jego kieszeni.
    Jedynym celem tego wątku, z mojej strony, było ustalenie na co zwrócić uwagę i co mogło szczególnie dostać w dupę, po 10 dniach jeżdżenia w takich warunkach. Czytam, że poza zawieszeniem (i też z zastrzeżeniami) nic specjalnie się nie miało prawa "nadwyrężyć" - i bardzo się z tego cieszę. Dzięki!

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Felgi i opony jeszcze bym sprawdził.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Przyjedź na lubelszczyzne, tutejsze auta ciągle są eksploatowane w takich warunkach

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Jazda w górach, strome wjazdy na niskim biegu i wysokich obrotach oraz zjazdy i hamowanie silnikiem to ja bym się martwił o sprzęgło czy nie dostało po d..pie.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Na pewno masz poobijany przód i tył progów. Nasze 159 nie mają takich zabezpieczeń plastikowych jak w innych samochodach. Oprócz tego na pewno kamienie wypiaskowały ranty błotników. Warto zabezpieczyć też obtarcia na sankach przed zimą bo wszystko chwyci korozja. Jeżeli sprzęgła nie spaliłaś (nie czułeś spalenizny) podczas podjazdów to może nie dostało tak mocno ale warto je sprawdzić czy się nie ślizga.

- - - Updated - - -

Jeżeli nie sam to podjedź do blacharza i niech on oceni stan tych elementów i ewentualny koszt napraw

- - - Updated - - -

Warto myślę też skontrolować i ewentualnie przyspieszyć wymianę filtra powietrza.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Za chwilę gość pół auta wymieni.. Blacharz, bo progi i obdarta konserwacja, filtry bo się zabrudziły, zawieszenie stuka, więc co tylko podejrzane - do wymiany, ta placówka naukowa będzie musiała chyba jakąś dotację z UE pobrać... Jak rozsądnie były pokonywane te podjazdy i dziury, bez atakowania tego 80 km/h, to w zawieszeniu oczywiście mogło się coś szybciej zużyć, ale tylko to, co było juz na wykończeniu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów