Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Temat: Shell V-Power Diesel w technologii GTL

emac156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    O tak BRAWOOO!! dla wszystkich posiadaczy diesli, ale tych którzy jednocześnie są wielkimi przeciwnikami gazu (a nie mają tego niczym uzasadnionego) a teraz napalającym się na paliwo GTL

dla nieobeznanych - jest to paliwo uzyskiwane poprzez przetworzenie gazu ziemnego - czyli takiego jak wlasnie w kuchenkach w większośći państw. gratulacje..
    bez przesady to tak jak byś porównywał pleśń z lodówki z penicyliną w zastrzykach...

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

A jakie są wady paliwa wytwarzanego technologią GTL? Tylko rzeczowo proszę.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

Też podłącze się do pytania - czym jest ON otrzymywany w technologi GTL tzn. jakie ma właściwości i czym się różni od zwykłego ON, no i jakie są "korzyści" z jego tankowania ?
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał emac156 Zobacz post
    bez przesady to tak jak byś porównywał pleśń z lodówki z penicyliną w zastrzykach...
    Raczej jak bym porownywał że woda z kranu jest blee, syf i w ogule, ale lód (z tej samej wody) już super cacy:]

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

Już sobie wyguglałem co to takiego GTL :-)

"Technologia GTL
    Technologia GTL to proces przetwarzania gazu ziemnego na szereg czystszych produktów paliwowych (dla transportu drogowego, wodnego i lotniczego), surowce chemiczne i smary. Produkty GTL to praktycznie czyste węglowodory parafinowe o doskonałych właściwościach spalania; proces spalania jest czystszy, bardziej płynny i przebiega w sposób kontrolowany.

Paliwo GTL stosowane w transporcie to, czyste paliwo o dużej przejrzystości, praktycznie wolne od siarki i substancji aromatycznych, o bardzo wysokiej liczbie cetanowej. Liczba cetanowa jest miarą jakości spalania paliwa, analogiczną do liczby oktanowej w benzynie - im wyższa liczba cetanowa, tym pełniejszy proces spalania. Liczba cetanowa paliwa GTL jest wyższa, niż dla typowego oleju napędowego. Różnica ta może wynosić nawet kilka procent."

"Technologia GTL

GTL (Gas to Liquids) to ogólny termin używany w przypadku technologii, które z gazu ziemnego wytwarzają ciekłe węglowodory (takie, jak paliwa czy smary).
    Paliwo GTL jest syntetyzowane z gazu ziemnego za pomocą zastrzeżonej technologii stworzonej przez Shell. Ma ono praktycznie zerową zawartość siarki i niespotykanie wysoką liczbę cetanową, co sprawia, że pali się ono w bardziej czysty i wydajny sposób niż zwykły olej napędowy."

To jak by ktoś nie wiedział co to - tak jak ja do tej pory
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

emac156
    Gość

Domyślnie

Raczej jak bym porownywał że woda z kranu jest blee, syf i w ogule, ale lód (z tej samej wody) już super cacy:]
    tak lód z "przefiltrowanej" wody będzie cacy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kln
    Mieszka w
    ZGR
    Auto
    156 1.9JTD16V '03 FL

Domyślnie

Ostatnio zalałem do pełna tego paliwa. Zrobiłem trochę więcej kilometrów na baku, ale ciężko stwierdzić czy różnica w spalaniu jest znacząca, bo wiadomo że raz się ciśnie bardziej, czasem mniej. Jeśli chodzi o kopcenie to też cięzko mi ocenić, bo jak depne na dwójce to chmura za mną zawsze zostaje

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

tak lód z "przefiltrowanej" wody będzie cacy.
    Panie emac - gaz do użytku samochodowego też jest odpowiednio filtrowny a nie wprost po wydobyciu pompowany do samochodów, więc o czym mowa? fakt jest faktem ze jesli ktos twierdzi że coś jest gównem, to przykro mi ale z gówna złota się nie zrobi.

emac156
    Gość

Domyślnie

jedno jest pewne nie jest gorzej. U mnie skończył się w trasie przepływomierz więc chyba nie uda mi się stwierdzić ile pali;/ w każdym razie dopóki działał było ok.

---------- Post dodany o godzinie 00:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:06 ----------

Panie emac - gaz do użytku samochodowego też jest odpowiednio filtrowny a nie wprost po wydobyciu pompowany do samochodów, więc o czym mowa? fakt jest faktem ze jesli ktos twierdzi że coś jest gównem, to przykro mi ale z gówna złota się nie zrobi.
    a czy ja krytykowałem gaz?? drogi panie może z gówna złota się nie zrobi, ale można je wypolerować tak, ze będzie świecić YouTube - MYTHBUSTERS are going to Polish SHIT they have gone nuts
    pozdrawiam

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

jedno jest pewne nie jest gorzej. U mnie skończył się w trasie przepływomierz więc chyba nie uda mi się stwierdzić ile pali;/ w każdym razie dopóki działał było ok.

---------- Post dodany o godzinie 00:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:06 ----------

a czy ja krytykowałem gaz?? drogi panie może z gówna złota się nie zrobi, ale można je wypolerować tak, ze będzie świecić YouTube - MYTHBUSTERS are going to Polish SHIT they have gone nuts
    pozdrawiam
    No widzisz, ale nie chodzi o to aby cos wygladało dobrze a w działaniu było nadal gównem.
    Poprostu nie lubie ludzi którzy twierdzą że coś jest kupą krytykują to, a pozniej kupują coś ulepione z tej kupy i juz jest super ekstra i są w ogule the best.

Jezeli nie krytykujesz gazu to nie Ciebie dotyczyła z kolei Moja krytyka - napisałem to wyraźnie
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 10-04-2009 o 23:28