Jak ma się 19" opony i na liczniku cały czas 1zl80 to będzie tyle palić ... chcesz 5,5 wystarczy zwolnić i jeździć zgodnie z przepisami... ale przy takich prędkościach 9 L to bardzo dobry wynik
![]()
Jak ma się 19" opony i na liczniku cały czas 1zl80 to będzie tyle palić ... chcesz 5,5 wystarczy zwolnić i jeździć zgodnie z przepisami... ale przy takich prędkościach 9 L to bardzo dobry wynik
![]()
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Jak patrzę na srednie spalanie tbi to tęsknię czasem za 1,9 e dieslu☺. Tam przy ostrej jezdzie nigdy nie przekroczylen 10litrów
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Masz racje jałowe dyskusja. ..
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Qtronic spali zawsze ciut więcej niż manual.
Spojrzałem właśnie do swojej historii tankowań na motostat.pl i mam kilka tankowań ze spalaniem z całego zbiornika w okolicach 6,5-6.8 l/100 km. Nigdy to nie był test "o kropelce", tylko spalanie z domieszanym kawałkiem spalania miejskiego. Myślę, że jeśli zrobiłbym trasę np. Wrocław-Poznań-Wrocław zgodnie z przepisami (czyli maks 100 km/h, bez wyprzedzania) i bez poruszania się po mieście to spokojnie mógłbym dojść do 6 l/100 km rzeczywistego spalania.
Dodam, że średnie spalanie z kilkudziesięciu tysięcy km liczone z dystrybutora to około 7,7 litra/100 km.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-10-2015 o 09:24
Przeanalizowałem Wasze wypowiedzi w tym temacie i porównałem podobne wersje silnikowe do mojej 159 SW 16V 1.9 JTDM 150KM ... U mnie spalanie nie schodzi poniżej 8,2 L/100 km, a ciężkiej nogi nie mam ... codziennie trasa 20 km z czego ostatnie 2 km w mieście, raczej bez korków. W trasie raz autostrada 130 km/h - odcinek 50 km - 7,7 L/100 km... Także nie wiem jak Wy to robicie, że schodzicie do 6L/100 km![]()
Moja 1.9 8v kiedyś paliła w trasie ok 5.3 zalana pod korek nitro+ i zajechałem do Dubrownika z Bielska-białej na jednym baku. To nie mit, a fakt 2 osoby plus troche bagażu prędkości raczej przepisowe co najważniejsze opony 16/55/215. Po zmianie na 18/45/235 oraz chipie nie pali juz tak mało. Jazda 70% trasa 30%. Miasto średnie w okolicy 8.2L
Coś za coś.
Pozdrawiam
Sprawa wygląda tak, na próbe ekonomii zrobiłem dzisiaj prawie 400km, z czego 60 jazda przez wioski a 340 autostrada. Auto puste, nie przekraczałem 110kmh. Udało się zrobić licznikowe 5l. Jest to jednak dosyć męczące.
Od ponad 15k km, zapisuje każde tankowanie i stan licznika, z tego wychodzi mi średnia 7.34 (miasto/trasa pół na pół)
Zawsze klima na "full auto", kolektor wyczyszczony, klapki wyrzucone, dpf na miejscu, egr jeszcze chwilowo też.