Znów 'ponoć' znalazło się w misce olejowej... Raz słyszałem, że jakiś ząbek mógł się ukruszyć, później zaś, że spadło to do miski. Jutro się dowiem konkretniejszych informacji...
Znów 'ponoć' znalazło się w misce olejowej... Raz słyszałem, że jakiś ząbek mógł się ukruszyć, później zaś, że spadło to do miski. Jutro się dowiem konkretniejszych informacji...
I to jest właśnie najśmieszniejsze... Teraz generalnie rozchodzi się o to, by dopilnować tego, że to właśnie wina mechanika i nie dać sobie wcisnąć żebym musiał za to płacić. Ponowie pytanie, jest ktoś zorientowany w tym temacie, czy trzeba wyciągać silnik, by wymienić to koło foniczne?
Najczęściej koło foniczne jest pomiędzy silnikiem i skrzynią, co wymaga przynajmniej wyjęcia skrzyni (przynajmniej, bo nie wiem czy w 2.0 da się samą skrzynię wyjąć). Jednak czytając twoją historię traktuję to rozwiązanie jako kolejny strzał, bo koło foniczne współpracuje z czujnikiem położenia wału,co było jedną z diagnoz a sama wymiana czujnika nie przyniosła oczekiwanego efektu.
Pewnie jak wrzucisz zdjęcia panewek to kilka obeznanych w tym temacie osób napisze coś o umiejętnościach twojego mechanika.
Pzdr,
Jak slysze te bdury to bym nie dal mu nawet z zewnatrz dotknąć mojej alfy a nie mowiac o wyciaganiu silnika...
Kolego, wrzuć zdjęcia tych panewek to będzie jasne o co chodzi bo na razie to wygląda jakby ktoś Cię..... i to na ostro....( bez obrazy oczywiście)
Kolego, widzę że jesteś ze Stęszewa. Tego koło Poznania? U kogo robisz auto??? Co to za kowal?
Tak, to ten Stęszew ;-) Oddałem auto do zakładu Andrzeja Suchory. Oddałem do niego, bo potrzebny był tylko serwis miski, nic trudnego, by szukać jakiegoś szpeca... Nie spodziewałem się, że stwierdzi, że panewki są do wymiany i już praktycznie się za to bierze. Wyszło jak wyszło niestety i radzę się Was, by nie wyszło jeszcze gorzej niż do tej pory.
To są zdjęcia panewek. Każde zdjęcie to jedna sztuka, reszta wygląda bardzo podobnie, może z trzy nie wyglądają na zużyte.
Na panewkach z dwóch pierwszych zdjęć, da się bez problemu wyczuć wyżłobienia, głębokie rysy na gładzi tych panewek.
![]()
Stan panewek slaby. A teraz powiedz czy on tylko wyjal stare panewki, wsadzil nowe i jazda? Bez szlifowania wału? Czeka cie wymiana silnika...