Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Czy jest na forum człowiek zajmujący się szukaniem, sprowadzeniem i odsprzedażą samochodu pewnego i sprawdzonego wg kryteriów i zaleceń klienta? Szukam nie tylko w Polsce ale również na mobile.eu i nie mogę znaleźć wymarzonego modelu, którym jest Alfa Romeo 159 TI w kolorze alfa rosso (czerwień), z silnikiem 2,0 jtdm (170 KM) z czarną skórą w środku i manualną skrzynią biegów. Jeśli już się taka pojawi, to jest cholernie droga (np. na mobile.eu była taka całkiem niedawno, ale rocznik 2009 za ponad 60 tys. zł). A niestety budżet jaki mam to max 40 tys.
    Niestety chyba nie za te pieniądze. Od 2 miesięcy szukam dla siebie nowszej 159(akurat w benzynce, ale czasem już kliknę po dieslach) i powiem Ci że Ti powyżej 2009 niezależnie od silnika są wystawiane na zachodnich serwisach w granicach 15kEUR w górę, a trzeba jeszcze sprowadzić i zapłacić akcyzę/rejestrację itp. Może po prostu rozważ kupno Distinctiva czy Sport Plus z jakimiś 17", najwyżej kiedyż zostaną Ci na zimę a dokupisz sobie 19" na lato jak Ci się te z Ti tak bardzo podobają.

No chyba że kupisz coś stukniętego do roboty, wtedy może i z naprawą zmieścisz się w tych 40k jak nie wyjdą nieprzewidziane wydatki i dobrze pokombinujesz z używanymi częściami - tu jednak nie pomogę - nie mam pojęcia gdzie takie można kupić.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 06-10-2015 o 23:48

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    No właśnie tam to chyba już nikt nie zagląda : P

Panowie zasięgałem dzisiaj szerszych informacji u sprzedającego.

1) Głowicę wymieniał 3 lata temu przy zakupie samochodu - podobno kupił auto z pękniętą. Wsadził używaną i do tej pory auto jeździ. Więc to chyba dobry znak.

2) Auto jest świeżo po wymianie przepływiomierza.

3) EGR dalej siedzi, DPF też, ale ponoć nie ma na razie z nimi problemów - co nie zmienia faktu, że w końcu trzeba będzie je wywalić. Usunięte są klapy wirowe.

4) W zawieszeniu był na razie wymieniany jeden wahacz. Nic ponoć nie stuka, ale coś skrzypi/piszczy w zawieszeniu przy ruszaniu.

5) Rzecz która mnie martwi to fakt, że jest tylko jeden kluczyk, ponoć mocno już spracowany.

Ogólne wrażenie jak na razie jest dobry. Właściciel nie zarzeka się że samochód jest bezwypadkowy. Szkoda, że mam kawałek bo bym ją sobie obejrzał.
    Panowie, mam jeszcze jedno pytanie. Zadawałem je już w forum regionalnym ale nie było odzewu - może tu ktoś zobaczy.

Czy jest ktoś, kto będzie w Przyszowicach na Śląsku bądź w pobliżu i mógłby łaskawie dla mnie obejrzeć ten egzemplarz?

Dziękuję wam

https://www.google.pl/maps/place/Prz...fe169c135050fe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Niestety chyba nie za te pieniądze. Od 2 miesięcy szukam dla siebie nowszej 159(akurat w benzynce, ale czasem już kliknę po dieslach) i powiem Ci że Ti powyżej 2009 niezależnie od silnika są wystawiane na zachodnich serwisach w granicach 15kEUR w górę, a trzeba jeszcze sprowadzić i zapłacić akcyzę/rejestrację itp. Może po prostu rozważ kupno Distinctiva czy Sport Plus z jakimiś 17", najwyżej kiedyż zostaną Ci na zimę a dokupisz sobie 19" na lato jak Ci się te z Ti tak bardzo podobają.

No chyba że kupisz coś stukniętego do roboty, wtedy może i z naprawą zmieścisz się w tych 40k jak nie wyjdą nieprzewidziane wydatki i dobrze pokombinujesz z używanymi częściami - tu jednak nie pomogę - nie mam pojęcia gdzie takie można kupić.
    Jest jeden przecież wystawiony blisko w twojej okolicy. Rocznik co prawda 2008 ale jakby nie patrzeć jest to TI pełną mordą. Auto było zresztą omawiane tutaj całkiem niedawno Tyle że to 2.2 jts

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Zresztą w Płocku potrafią ti z grudnia 2011 wyczaić, to prawdziwy unikat jeżeli się odważysz

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-0...690978641.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat bravo II 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

Obserwuję ją dłuższy czas i jakoś nie mogą jej sprzedać. Ciekawi mnie powód

„La meccanica delle emozioni”

Użytkownik Rowerzysta Avatar ziemian
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9JTDM 150KM- 2007R.

Domyślnie

Może mi ktoś powiedzieć czemu ta alfa jest w takiej cenie ???

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-156-ID6y3DD1.html

I czy jest sens oraz szansa trafienia 159 w cenie tak do 14 tys zł żeby nie było trzeba do niej dołożyć drugie tyle ???

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

napisane i widać:

"przytarty cały bok" - blacharz plus malowanie całego boku to nie są tanie rzeczy

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

No i automat, który może już być w troszkę gorszej kondycji

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Zresztą w Płocku potrafią ti z grudnia 2011 wyczaić, to prawdziwy unikat jeżeli się odważysz

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-0...690978641.html
    Felgi od ti pewnie poszły oddzielnie a został tylko komplet na zimę

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

razem z fotelami sprzedal :p